Părerea campionului olimpic, Martin Schmitt, despre trambulina din România. Râșnov, gazda Cupei Mondiale la sărituri cu schiurile

Sporturi de iarna
Marcu Czentye
Data publicarii: Sambata 05 Noiembrie 2022, 13:17
Data actualizarii: Sambata 05 Noiembrie 2022, 13:18

Dublul campion mondial, Martin Schmitt apreciază ca oportună organizarea unei etape de Cupa Mondială masculină în România, pe trambulina normală de la Râșnov. 

Râșnovul se va bucura, pentru a treia oară în ultimii patru ani, de organizarea unei etape în Cupa Mondială masculină de sărituri cu schiurile. În weekendul 17-19 februarie 2023, cei mai buni sportivi ai Planetei vor ateriza în România pentru a participa la competițiile din Valea Cărbunării.

În programul Cupei Mondiale masculine de ski jumping, etapa de la Râșnov reprezintă o excepție, întrucât este unica locație cu trambulină normală căreia i se acordă statut de organizator. Trambulina normală de la Râșnov are dimensiunea de 97 de metri, de aproape trei ori mai mică decât trambulinele-gigant de la Vikersund ori Planica, care au mărimi de 240 de metri. 

Martin Schmitt susține Râșnovul ca organizator de etapă în Cupa Mondială de sărituri cu schiurile

Triplul medaliat olimpic, Martin Schmitt a vorbit pentru Sport.ro despre sincronizarea unei etape derulate pe trambulină normală, în Cupa Mondială masculină, deși această întrecere întrerupe ritmul competițional impus de trambulinele mari - cu dimensiuni între 128 - 147 de metri, care aduc sărituri mai lungi și mai spectaculoase pentru telespectatori. 

Crezi că o competiție derulată pe o trambulină normală - cum este cea din Râșnov - e binevenită în Cupa Mondială masculină, chiar dacă întrerupe o serie lungă de etape desfășurate pe trambuline mari?

Martin Schmitt:Cred că e bine să ai o etapă pe trambulină normală, în calendarul Cupei Mondiale, pentru că, în continuare, avem trambulina normală în probă olimpică. De aceea, e important să ai aceste întreceri și în Cupa Mondială. 

Ca săritor, mi-a plăcut să concurez pe o trambulină normală. Săritura e diferită. Desigur, trambulinele mari sunt mai distractive - prinzi viteze mai mari, săriturile sunt mai lungi -, dar trambulinele normale aduc o provocare specială.

Desprinderea e foarte importantă și trebuie să pui toată energia în ea. Ai nevoie de mai mult simț, în prima fază a săriturii; nu poți fi la fel de agresiv, iar desprinderea e dominantă, ca rol, într-o etapă de trambulină normală.

Dincolo de forță, ai nevoie de precizie mare, la desprindere, din punct de vedere tehnic.

Competițiile pe trambulină normală sunt încântătoare, pentru că niciodată nu poți sări mult mai departe decât celălalt, astfel că diferența se face la punctele pentru stil. Trebuie să ai o săritură completă, așadar e o provocare deosebită,” a declarat Martin Schmitt, expert Eurosport. 

În 2020 și 2021, Karl Geiger, Stefan Kraft și Ryoyu Kobayashi au câștigat etapele individuale derulate în Valea Cărbunării, la Râșnov. 

Sezonul 2022/23 al Cupei Mondiale de sărituri cu schiurile începe în weekendul 5-6 noiembrie, la Wisla și poate fi urmărit la Eurosport. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!