Articolul BRILIANT care arata cine e de fapt mult mai mare decat GENIUL Messi la Barcelona! 'Drogatul' din Brescia care a intrat in pamant de rusine in Romania

Pep Guardiola Barcelona Spania
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 05 Aprilie 2012, 12:35
Data actualizarii: Joi 05 Aprilie 2012, 12:45

I-a dat banderola in vestiarul Barcelonei lui Gica Popescu, a trecut printr-un scandal de dopaj in Serie A si le-a oferit milioanelor de fani cea mai buna echipa din toate timpurile dupa ce s-a facut antrenor.

Ghicitoarea nu e neaparat o idee inspirata, dar o introducere adevarata pentru un geniu ca Guardiola e greu de gasit.

Barcelona lui distruge orice previziune. Domina fotbalul fara ca cineva sa poata explica efectul magic plecat de pe banca pentru a crea bijuteria asta. Dream-team-ul lui Pep accepta mii de scenarii, dar ofera doar pe teren indicii pentru raspunsuri.

Guardiola nu mai vine in Romania la galele campionilor lui Gica Popescu. La ultima vizita a asteptat rusinos in fata expansivilor Nae Ungureanu si Aurel Beldeanu sa primeasca o medalie pe care sa le-o duca baietilor lui. Acum, Pep e ocupat sa castige aur adevarat.

Jurnalistul britanic Jonathan wilson scrie in rubrica sa periodica din The Guardian despre geniul care face imposibilul sa para aproape banal. Si plictisitor, uneori.

"Persista ideea conform careia Guardiola nu ar fi un antrenor extraordinar, ca o echipa mare a aparut din senin in fata lui si ca are un merit la fel de mare pentru ceea ce e azi Barca ca si omul care aprinde lumina la muzeul Luvru in camera Mona Lisei. Pep are jucatori buni, bineinteles, dar intrebarea cea mai buna care trebuie pusa e cat de multe ar reusi ei sa faca in alta echipa, in alt mediu, in alta realitate. Chiar si cel mai bun dintre jucatorii Barcelonei, Lionel Messi, pare un cu totul altul cand joaca pentru Argentina", isi incepe Wilson analiza.

Ce il face pe Guardiola Unic? In afara genialitatii tactice, a inovatiilor pe care le cauta permanent si a stilului incomparabil al echipei lui? Totul poate fi explicat plecand de la teoria lui Bela Guttmann, omul care a refuzat sa ajunga la comunistii de la Dinamo in 1948, dupa ce echipa lui, Ciocanul, a disparut intr-o noapte.

"Guardiola e un vizionar. Preocuparea pentru viitor nu inseamna ca isi planifica mutarile astfel incat sa-si gaseasca un nou club in momentul in care va decide sa plece, nici ca face tot posibilul sa asigure jucatorii noului val - desi e clar ca se pricepe de minune la asta.

Sa ii spunem lectia lui Bela Guttmann ("al treilea an e fatal") sau a lui Karl Marx ("tot ceea ce e solid se dizolva in aer, tot ce e sfant e profanat"), dar ceea ce face Guardiola in fotbal e de-a dreptul dinastic. Isi doreste sa ridice un edificiu pentru istorie, un lucru sustinut, paradoxal, de faptul ca refuza contracte mai lungi de un sezon cu FC Barcelona.

Nu va deveni un lider plictisit, care sa guverneze doar prin obisnuinta. Lasa mereu deschisa discutia de a renunta in detrimentul unui om cu idei proaspete in momentul in care va fi nevoie sa o faca", este de parere Jonathan Wilson.

Meciul cu Milan a tinut zeci de milioane de oameni cu ochii atenti la mingea obisnuita deja sa n-aiba nicio sansa in fata puterii lui Messi, Xavi sau Iniesta. Sau a lui Guardiola.

"Dani Alves a jucat atat de avansat, incat sistemul de joc al Barcelonei a semanat in unele momente cu un 3-3-4. Efectul imediat a fost ca Barcelona a fost impinsa spre atac cu toate liniile. Busquets, care de foarte multe ori coboara in linia defensiva si devine un fundas central aditional, a jucat rolul unui mijlocas defensiv clasic si a urcat mult mai mult decat obisnuia sa o faca.

A fost capabil sa faca asta datorita lui Robinho, care s-a retras rar pentru a sustine faza de recuperare. De fapt, atacantii care nu reusesc sa se implice total in jocul colectiv al Milanului sunt o cauza pentru abandonul din Liga in ultimii 5 ani. Cu siguranta, cel mai important exemplu este eliminarea in fata lui Manchester United, in 2010", explica jurnalistul englez.

Jonathan Wilson este unul dintre cei mai importanti jurnalisti englezi ai momentului. Autor al volumului 'Inverting the Pyramid', una dintre cele mai bine vandute carti despre fotbal din ultimul deceniu, Wilson scrie pentru The Guardian si este editorul revistei trimestriale 'The Blizzard', care reuneste articolele celor mai tari oameni ai momentului.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!