ANALIZĂ Premianții și corigentul. Cine s-a remarcat și cine a dezamăgit crunt în Dinamo - Csikszereda 2-0

Dinamo baraj Csikszereda dinamo analiza premiantii si corigentul Superliga
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 20 Mai 2024, 23:02
Data actualizarii: Luni 20 Mai 2024, 23:05

Învingătoare fără niciun fel de problemă în fața celor de la Csikszereda, 2-0 pe o Arenă Națională care a vibrat timp de 90 de minute, Dinamo e la un meci distanță de participarea în SuperLigă și în sezonul 2024/2025. 

A fost o seară magică pentru Dennis Politic (24 de ani), una în care familia alb-roșie s-a unit la greu, dar și un meci în care Szilard Gyenge (23 de ani) a atras atenția echipelor de prima ligă, în timp ce Hakim Abdallah (26 de ani) s-a încăpățânat să joace rolul eroului negativ și a părăsit terenul în huiduielile propriilor fani.

Diferența între echipele din SuperLigă și cele din Liga 2 e ușor de identificat la fiecare încleștare din barajul de promovare/menținere pe prima scenă, iar duelul de luni seară dintre Dinamo și echipa din Miercurea Ciuc nu a făcut notă discordantă. "Câinii" au profitat din plin de avantajul dat de entuziasmul celor peste 30.000 de fani, în timp ce echipa lui Robert Ilyes a părut copleșită de loc, de moment, de miza partidei.

Cine a strălucit? Cine a dezamăgit?

Premiul I: Familia Dinamo

Obișnuiți în ultimii ani să navigheze în ape învolburate, dinamoviștii au folosit turul barajului cu reprezentanta ligii secunde pentru a arăta fotbalului românesc cine sunt, ce trecut glorios au și spre ce viitor mai bun tânjesc. Grăitoare în acest sens e imaginea de dinaintea partidei, cu zeci de foști jucători și fani dinamoviști din rândul vedetelor venind împreună pentru un îndemn la luptă auzit, parcă, de o mare de oameni care au dat năvală pe cel mai mare stadion al țării pentru a intimida rivalul și a-l face să se simtă mic.

În primele minute ale meciului, camerele televiziunilor au găsit în tribune generații întregi de dinamoviști, nume mari din istoria îndepărtată și cea recentă, de la Andone și Mateuț, la Lupescu, Tamaș și Claudiu Niculescu. Iar transferul de energie s-a produs rapid, galeria l-a preluat și startul de meci a fost unul sufocant pentru Csikszereda.

Cu patru ocazii importante și o bară în primele 25 de minute, ciucanii au înțeles că Familia Dinamo e unită și că Zeljko Kopic și cei 11 adversari din teren sunt "doar" reprezentanții unui sentiment pe care niciun suflet de pe Arena Națională nu vrea să-l vadă târându-se din nou în Liga 2.

Premiul II: Dennis Politic

Se spune că niciun curent nu se poate impune fără un lider, iar comandantul trupelor a purtat, luni seară, numele lui Dennis Politic. Talentatul mijlocaș ofensiv al "câinilor" nu mai marcase din februarie, traversa un moment slab, dar și-a ales cel mai important meci al sezonului pentru a ieși în evidență și a-și câștiga, probabil definitiv, locul în inima suporterilor.

Startul i-a aparținut brașoveanului trecut prin academia lui Manchester United. Alert, mereu gata să-și judece adversarii în dueluri unu vs. unu, nu a găsit inspirația în prima parte, dar în repriza a doua, când Dinamo ataca la poarta în spatele căreia cânta peluza care-i poartă numele lui Cătălin Hîldan, a reușit să se descătușeze. 

Când Bani i-a centrat perfect, a fost acolo pentru a materializa cu o lovitură de cap deloc ușoară. Când a sesizat plin de încredere un spațiu minuscul printre doi fundași adverși a profitat de el, apoi a catapultat mingea în vinclu. A rămas activ până la final, la fel cum va rămâne în istorie drept omul care a pus cele mai importante două cărămizi a ceea ce mulți vor vrea să fie o nouă construcție a lui Dinamo.

Premiul III: Szilard Gyenge

Dacă s-a intrat la pauză cu 2-0 în ciuda asediului gazdelor, atunci meritul îi aparține exclusiv lui Szilard Gyenge, portarul ciucanilor care "a sărit din bară în bară" și chiar putea sta la baza unui gol înscris de echipa sa. Goalkeeper-ul cu o selecție în naționala de tineret a României l-a blocat de două ori în primele 12 minute pe Politic, apoi a avut un reflex incredibil la lovitura de cap trimisă de Ricardo Grigore din doar câțiva metri, făcându-l pe Ștefan Bănică Junior să-și pună mâinile în cap.

A fost salvat de stâlpul din dreapta la execuția lui Milanov (min. 16), de imprecizia lui Pavicic (min. 27), iar spre finalul primei reprize a dat dovadă că în ciuda vârstei fragede pentru un portar știe să citească foarte bine jocul: degajare precisă, de peste 60 de metri, prin care l-a lansat pe Babati pe singurul contraatac periculos al oaspeților din prima parte, irosit de vârful Jelena.

Învins de Dennis Politic de două ori în partea a doua, nu are nicio parte de vină la cele două goluri încasate. Dar are în față un viitor promițător și, foarte probabil, deja câteva apeluri de la echipele din SuperLigă.

Corigentul: Hakim Abdallah

Într-o seară a emoțiilor și a așteptărilor atinse, Hakim Abdallah, vârful din Madagascar al lui Dinamo, a dat senzația că se încăpățânează efectiv să-i enerveze pe fani și pe coechipieri. Absent total în minutele în care colegii lui se avântau spre poarta adversă, a reușit să strice multe acțiuni promițătoare și să rateze șanse pe care un vârf într-o formă decentă nu le-ar fi irosit.

E cazul celei din minutul 56, când a âncercat un lob pretențios din poziție excelentă, sau al celei din minutul 56, când, singur cu Gyenge, a trimis cu latul mult pe lângă poartă. Ratărilor li se adaugă o lipsă de implicare, o imagine a unui jucător care nu a atins nivelul de motivație al colegilor și o scenă grăitoare din final, când a părăsit terenul în huiduielile propriului public, deloc impresionat de prestația sa.

Peste o săptămână, în Harghita, vârful născut în Reunion, la 8.000 de kilometri depărtare de România, are o revanșă de luat.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!