Gigi Becali facea munca de jos la subsolul cladirii. Ce meserie avea milionarul, pana sa devina bogat si sa preia FCSB

Gigi Becali FCSB institutul de cercetare pentru componente electronice meserie singurul loc de munca Fotbal intern
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 03 Februarie 2020, 15:03
Data actualizarii: Luni 03 Februarie 2020, 15:33

Gigi Becali a avut un singur loc de munca, in aceasta fabrica de elita, inainte de Revolutie, pana sa se dedice afacerilor.

In tinerete, cand Gigi Becali era cunoscut ca „Geli din Pipera”, el a absolvit o scoala profesionala, devenit intre timp Liceul ”Iuliu Maniu” din Bucuresti, un colegiu tehnic cu specializarile matematica-informatica, turism si alimentatie, electric si mecanica auto. Inainte de Revolutia din 1989, pentru a nu avea probleme cu autoritarile comuniste, care pedepseau „parazitismul” cu munca fortata in "centre de munca si reeducare", conform Legii 25/1976 privind incadrarea intr-o munca utila a persoanelor apte de munca mai mari de 16 ani, tanarul Becali s-a angajat la Institutul de Cercetare pentru Componente Electronice (ICCE), de pe platforma Baneasa, la doar doi kilometri de casa unde locuia. 

Aceasta era una dintre unitatile de elita ale economiei romanesti din perioada comunista, care producea tranzistoare, diode, circuite integrate, dispozitive optoelectronice şi de microunde, dar si componente electronice pentru fabrica Oltcit, pentru uzina de apa grea de la Turnu Severin, pentru centrala nucleara de la Cernavoda sau pentru armata (aviatie, rachete), fiind condus de oameni de stiinta respectati precum Mihai Draganescu, Constantin Bulucea sau Ioan Batrana. 

ERA TRECUT IN ACTE CA MUNCITOR, DAR SE OCUPA CU AFACERILE INCA DIN COMUNISM

Practic, Becali a lucrat aici foarte putin timp. El era trecut in acte ca lacatus-mecanic, dupa care a fost transferat la departamentul de apa ionizata. Revolutia l-a prins fiind pontat pentru ture la paza unor vane si robineti de la subsolul cladirii. In acest timp, el il ajuta pe tatal sau, Tanase Becali, care erau unul dintre cei mai mari proprietari de oi din zona de Nord a Capitalei si care a facut avere din oierit. Familia lui Becali furniza carne de oaie si produse lactate pentru marile hoteluri, precum Intercontinental sau Athenee Palace, iar tatal sau a reusit sa devina un protejat al unor oameni influenti din Securitate si Militie, oferindu-le in acea perioada de lipsuri pe piata alimentara produse din carne si branza, gratuit.

In timp ce era trecut in acte ca muncitor, pentru a nu putea fi arestat si pentru a castiga vechime in campul muncii, Gigi Becali a fost introdus de Gica Hagi in anturajul echipei Steaua, unde vindea branza si lactate jucatorilor, si isi petrecea timpul liber in localurile la moda ale acelor ani, in compania dansatoarelor, sportivilor si actorilor. In primele luni ale anului 1990, Becali a abandonat munca si s-a lansat in afaceri. Cu cei 200.000 de dolari primiti ca mostenire si cu alti 100.000 de dolari imprumutati de la Gica Hagi, el a inceput sa importe TIR-uri intregi de blugi, tigari si sapunuri din Turcia. Ulterior, a investit banii facuti in terenuri in zona Baneasa - Pipera - Voluntari, perioada din care dateaza si schimbul de terenuri cu MApN pentru care a primit o condamnare penala, valoarea acestora crescand vertiginos in deceniile urmatoare. Desi este cotat cu o avere de 300 de milioane de euro de specialisti, Dumitru Dragomir sustinea ca familia sefului de la FCSB ar detine terenuri care ar valora „intre 2 si 3 miliarde de euro”.

CE S-A ALES DE FOSTUL LOC DE MUNCA AL LUI BECALI

Imediat dupa 1989, ICCE cuprindea circa 1.500 de angajati si era format din patru mari sectii - cea de cercetare (cuprinzand laboratoarele de cercetare) si trei sectii cu caracter aplicativ, sectii de productie. Sefii acestor trei sectii au solicitat, si obtinut, separarea ca entitati independente. Astfel, sectia de microproductie a devenit ROMES S.A., sectia de aplicatii - EMCO S.A., sectia de utilaje pentru fabricatia de semiconductoare - TEHNOFINA S.A., iar sectia de cercetare a ramas cu numele ICCE. Academicianul Dan Dascalu, profesor la Electronica, a infiintat, in 1991, un Centru de Microtehnologii (CMT), transformat, in 1993, in Institutul de Microtehnologii (IMT) si gandit ca un vehicul pentru salvarea dotarii intreprinderii Microelectronica. Era o structura de mici dimensiuni, care, pe masura ce tranzitia societatii romanesti se derula, a absorbit specialisti din ICCE si din Microelectronica pentru ca reusea sa obtina bani de la minister.

In 1996, cand s-a pus problema infiintarii unor institute nationale, ICCE si IMT au fuzuinat sub denumirea Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie, IMT-Bucuresti. Noua directie imprimata institutului a fost spre microtehnologii (in ultimii ani, spre nanotehnologii) si spre colaborari internationale, care au ajutat institutia sa treaca peste criza din 2008-2009. In acest moment, cladirea institutului unde a lucrat Gigi Becali se poate vedea inca in apropierea Gradinii Zoologice din Baneasa si peste drum de mall-ul Jolie Ville din Pipera, fiind inconjurata din toate partile de case si blocuri moderne, ridicate pe parcele de teren tranzactionate, in cea mai mare parte, de patronul FCSB. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!