SPECIAL | Regina fotbalului! Povestea celei mai bune jucatoare de fotbal din istorie: a fost singura fata intr-o echipa de baieti, astazi are 6 Baloane de Aur

SPECIAL | Regina fotbalului! Povestea celei mai bune jucatoare de fotbal din istorie: a fost singura fata intr-o echipa de baieti, astazi are 6 Baloane de Aur

Jurnalistul brazilian Joao Vitor Roberge scrie despre Marta, regina fotbalului!

Dacă e foarte greu pentru un puști să ajungă un fotbalist profesionist, un fotbalist mare, de nivel înalt, mai mult greu este pentru o fetiță să ajungă o fotbalistă profesionistă, în contextul în care fotbalul feminin este afectat de multe probleme. Prejudecățile, sexismul și lipsa investițiilor sunt doar trei dintre ele, dar mai sunt și altele de ordin politic. Fotbalul este interzis femeilor din multe țări! Cu toate aceste dificultății sunt niște jucătoare capabile să intre în marea carte de istorie a fotbalului. Cel mai cunoscut caz e a lui Marta Vieira da Silva. Marta, numărul 10 al echipei naționale a Braziliei, de șase ori cea mai bună fotbalistă în lume. FIFA a premiat-o chiar pe 24 septembrie, și speră să câștige și Balonul de Aur.

S-a născut la Dois Riachos, un oraș micut al statului Alagoas, nord-estul Braziliei, în 19 februarie 1986. A avut o copilarie cu multă sărăcie și dificultății, așa cum se întamplă cu multi oameni în Brazilia. Pasiunea sa pentru fotbal era însă uriașă și era mereu singura fată în echipe pline de băieți.

În 2000, cu 14 de ani s-a mutat la Rio de Janeiro, unde a avut șansa de a juca la un club mare: Vasco da Gama. Acolo a câștigat titlul de campioană braziliană U-19, în 2001.

Doi ani mai târziu, Marta câștiga premiul FIFA de cea mai bună fotbalistă în lume, lucru care s-a repetat în 2007, 2008, 2009, 2010 și 2018. Brazilianca s-a transferat încă din 2004 la Umea, o echipă puternică din Suedia. Acolo a câștigat Champions League în 2004 și patru titluri de campioană, o cupă și o supercupă.

În 2009, Marta a plecat într-o aventură departe din Europa. Drumul ei a trecut pe la Los Angeles Sol, Santos, Gold Pride, Santos și Western New York Flash. A câștigat titlul de campioană cu Gold Pride și Western New York Flash, dar cel mai important trofeu pentru o echipă de club a fost Cupa Libertadores cu Santos, în 2009, anul în care a câștigat și Cupa Braziliei. În 2011, echipa de băieți a câștigat cu Neymar același competiție.

Citeste continuarea pe ionalexandru.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO

Criză politică în Guvern. Surse: USR-PLUS vrea ca și premierul să fie evaluat, nu doar miniștrii săi
BRAT
Modifică setările cookies