Papagalul Alex e primul animal din lume care pune o intrebare existentiala! Ce a putut sa-si intrebe stapanul. 3 universitati celebre l-au studiat

Papagalul Alex e primul animal din lume care pune o intrebare existentiala! Ce a putut sa-si intrebe stapanul. 3 universitati celebre l-au studiat

Un moment istoric s-a intamplat recent, un papagal reusind sa surprinda intreaga lume cu intrebarea sa.

Papagalul Alex, un Jako African nascut in 1976, a devenit primul animal din lume care pune o intrebare existentiala.

Desi rasa sa, Jako African, este cunoscuta ca fiind printre cele mai inteligente dintre animale, capabila sa retina cu usurinta peste 100 de cuvinte, Alex a dat dovada de o abilitate iesita din comun.

Un celebru om de stiinta, Irene Pepperberg, l-a cumparat in 1977 pe Alex, la varsta de doar un an. Ulterior, papagalul ajunsese nu doar sa repete niste cuvinte, ci avea capacitatea de a invata obiecte individuale si mai mult, sa le identifice pe acestea si culorilor lor, indiferent de forma pe care o aveau.

Pana la varsta de 5 ani, potrivit lui Irene Pepperberg, papagalul Alex dadea semne de inteligenta si nivel emotional de nivelul unui om in varsta de doi ani.

Alex nu era doar o pasare care invata mecanic anumite lucruri, ci mai degraba devenea creativ pe zi ce trece, cu abilitatea de a intelege ce a spus.

In momentul in care a fost intrebat despre forma, culoarea sau materialul unui anumit obiect, Alex putea oferi o descriere precisa. Pentru a testa acest lucru, dupa ce Alex afla numele unui anumit obiect, era expus la unul similar, dar in forma si culori diferite. 

Un moment istoric s-a intamplat cand Alex a fost asezat in fata unei oglinzi. Atunci, papagalul a devenit primul animal din lume care si-a pus o intrebare existentiala:

"Ce culoare", a intrebat Alex, referindu-se la propriul sau penaj. Papagalul a aflat ca este gri si pentru acest lucru nu a fost nevoie sa i se spune decat de sase ori.

Pana in ziua de astazi, Alex ramane singurul animal care a reusit sa faca acest lucru.

Din pacate, papagalul a murit brusc in 2007, la varsta de 31 de ani, dar se poate mandri ca a fost destul de renumit incat sa fie obiectul unui experiment la trei dintre cele mai renumite universitati din lume: Universitatea din Arizona, Harvard si Universitatea Brandeis.

Papagalii din rasa Jako African traiesc in medie 60 de ani, iar moartea lui Alex a fost o surpriza neplacuta pentru toata lumea, la acel moment aflandu-se intr-o stare de sanatate buna.

Pepperberg a declarat, potrivit thevintagenews.com, ca pierderea lui Alex este imensa, insa isi va continua cercetarea pe alte doua pasari similare, dar nu la fel de inteligente ca Alex.

VIDEO PROTVPLUS.RO

”Era cuștii”, aproape de final. UE le va interzice fermierilor să crească animale în spații înghesuite
BRAT
Modifică setările cookies