Povestea participarii Romaniei la prima Cupa Mondiala: Regele a facut selectia! Debut de vis: gol in primul minut!

True Story
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 06 Iunie 2014, 12:20
Data actualizarii: Vineri 06 Iunie 2014, 12:29

Romania nu participa la Cupa Mondiala din 2014, astfel ca suntem nevoiti din nou sa traim din amintiri.

Participarea Romaniei la un turneu final este mereu asociata cu performanta Generatiei de Aur din SUA 1994 si este normal pentru ca acolo s-au obtinut cele mai bune performante din istoria tarii noastre.

Dar inainte de Hagi si Generatia de Aur, drumul Romaniei catre Cupa Mondiala a fost deschis de Regele Carol al II-lea. Povestea participarii ramane in istoria fotbalului, chiar daca rezultatul de atunci nu se compara cu cel obtinut in 1994.


CE FACE UN REGE CAND OBTINE TRONUL? PUNE FOTBALUL PE PRIMUL LOC IN TARA

Asta daca anul este 1930, tara este Romania iar Carol al II-lea este subiectul principal. Carol a obtinut tronul cu doar 35 de zile inainte de startul primei editii a Cupei Mondiale, ce avea loc la Montevideo, un Uruguay. Sud-americanii au fost desemnati gazde pentru performanta obtinuta la Jocurile Olimpice din 1928, cand au castigat medalia de aur.

Carol avea 37 de ani cand a fost incoronat Rege, dar stia bine ce isi dorea. In primul rand, o nationala puternica in fotbal care sa uneasca poporul. Desi echipa jucase primul meci din istoria ei cu doar opt ani in urma, iar fotbalistii din Romania erau amatori la acea vreme, Carol a reusit sa puna rapid bazele unei echipe si s-o trimita tocmai in Uruguy, acolo unde era atentia intregii planete.

In primul rand, toti fotbalistii suspendati au fost iertati de Carol, iar apoi a participat activ la selectia celor mai buni jucatori romani ai momentului alaturi de selectionerul Costel Radulescu.

Carol nu s-a dat in spate nici cand o companie petroliera engleza unde lucrau majoritetea jucatorilor buni a refuzat sa ii lase sa plece timp de trei luni. Jucatorii au fost amenintati ca isi vor pierde locurile de munca daca vor pleca in Uruguay, insa Regele a intervenit si a amenintat ca inchide compania daca jucatorii nu vor primi liber. Normal, seful companiei a cedat.


AU MERS CU TRENUL SI VAPORUL PANA IN URUGUAY

Romanii au plecat cu trenul de la Bucuresti spre Genova, portul de imbarcare spre Montevideo. Alaturi de echipa si Regele Carol al II-lea. "18 Iunie. Am ajuns la Genova, A fost foarte greu. Doua nopti in compartimente de clasa a doua. Din diferenta de pret - clasa si vagon de dormit - ne-am confectionat inca de la Bucuresti, pe credit, haine inchise. Au fost doua nopti pierdute. Banci tari. Oase frante. Dar a meritat!", scria in jurnalul sau mijlocasul Rudy Wetzer.

Pe 19 iunie 1930, nationala Romaniei se imbarca la bordul vasului Conte Verde in Genoa. Carol reusise sa inscrie echipa cu doar trei zile inainte ca termenul FIFA sa expire, dupa un adevarat maraton. Alaturi de romani au plecat spre America de Sud nationala Frantei si presedintele FIFA Jules Rimet, care avea primul trofeu al Cupei Mondiale in geanta sa."19 Iunie. Am plecat. Ne aflam pe "Conta Verde", un transatlantic imens. Despartirea de Genova nu pot s-o uit. Intregul oras s-a adunat sa-si petreaca rudele si prietenii. Pe mal - o harmalaie de nedescris. Orchestre, fanfare, chiataristi-solisti. Toata Italia imaginatiei mele", povestea acelasi Wetzer in jurnalul sau.


In timpul calatoriei de 16 zile cu vaporul pana la destinatie, selectionerul Costel Radulescu facea antrenamente cu cei 19 jucatori ai sai pe puntea vaporului. Cand lotul se impartea in doua si mai era nevoie de un om, Regele se echipa si intra la joc.


"22 Iunie. Ne antrenam pe punte. Am facut si miscare cu mingea. Rafinschi (mijlocas dreapta) a scapat una peste bord. S-a facut rosu de ciuda. A vrut sa se arunce dupa ea. Inca mai crede ca e pe Bega."


Dupa mai bine de doua saptamani obositoare, in care transatlanticul a facut pauza la Barcelona, acolo unde s-a urcat nationala Belgiei, si la Rio, ca sa ia echipa nationala a Braziliei, Romania a ajuns la Montevideo, capitala lumii in acea perioada si locul in care se nastea ceea ce avea sa devina cea mai populara competitie din lume: Cupa Mondiala de fotbal.

"3 Iulie. Montevideo! Am sosit! Acostarea a fost salutata cu salve de tun. Ne intampina mii de oameni", a notat Rudy Wetzer in jurnalul sau.


ROMANIA A MARCAT IN PRIMUL MINUT!

Nationala a avut un start de poveste la Cupa Mondiala. Pe 14 Iulie 1930, de la ora 14:50, pe stadionul Estadio Pocitos, Romania juca primul meci la Cupa Mondiala, contra statului Peru.

Echipa de start: Lapusneanu - Steiner, Burger, Raffinsky, Vogl, Eisenbeisser - Covaci, Desi, Wetzer, Stanciu, Barbu.

Romania a picat in grupa 3 de trei echipe din care doar castigatoarea se califica in semifinale. Chiar daca jucatorii erau epuizati fizic dupa calatoria lunga cu vaporul, startul a fost perfect. Adalbert Desu a deschis scorul in partida cu Peru dupa doar 50 de secunde (Doar sapte jucatori au marcat mai repede decat el in cele 19 editii ale CM), dar sud-americanii au egalat dupa 15 minute. Romania a revenit insa si s-a impus cu 3-1, dupa golurile marcate de Constantin Stanciu (min 78) si Nicolae Kovacs (min 90), acesta din urma avand glezna deplasata din cauza meciului foarte dur.

In meciul de pe 21 iulie 1930 de pe Estadio Centenario, Romania, cu o echipa obosita si decimata de accidentari, cedeaza in fata Uruguay-ului cu 0-4.

Chiar si asa, infrangerea a fost considerata onorabila pentru ca gazda turneului avea sa isi demonstreze apoi forta cu jucatori ca Jose Andrade, Jose Nasazzi, Pedro Cea si Hector Scarone si sa devina prima campioana mondiala din istorie. Uruguay a fost atunci aleasa gazda turneului pentru ca devenise campioana Olimpica cu doi ani in urma. Mai multe nationale au refuzat sa participe la prima editie a Cupei Mondiale din cauza distantei catre America de Sud.

La revenirea in tara, jucatorii romani au fost asteptati de mii de oameni in Gara de Nord. Planul lui Carol al II-lea a avut succes.

In urma acestei participari la Cupa Mondiala, popularitatea fotbalului a explodat si a devenit in scurt timp sportul national al romanilor.

Zeci de ani mai tarziu, cel mai bun fotbalist roman din toate timpurile avea sa simta pe pielea lui ce inseamna fotbal in Romania. "Romanii sunt absolut nebuni dupa fotbal. Pasiunea lor e de nedescris", spunea un alt Rege, Gica Hagi.

Carol al II-lea a domnit timp de 10 ani, pana in 1940, si a murit 13 ani mai tarziu in Portugalia, iar anul acesta s-au implinit 61 de ani de la disparitia sa. Tatal lui Carol a fost german iar mama sa englezoaica, dar el va ramane definitiv in istoria romanilor ca "Regele nebun dupa fotbal" care a impins acest sport spre popularitatea de astazi.

Autor: Marian Ghita, editor www.sport.ro
[email protected]

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!