Datorita lui, fotbalul e sportul REGE in Romania! Omul care a ordonat sa fie fotbal in tara! Cum ne-a dus direct intre cei mai buni din lume:

Echipa Nationala Carol II True Story
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 05 Aprilie 2013, 06:53
Data actualizarii: Vineri 05 Aprilie 2013, 10:44

A fost odata o tara. Si un Rege. Regele era nebun dupa fotbal. Imediat dupa ce a pus mana pe tron, Regele a ordonat: sa fie fotbal! Sa fie in toata tara!

Si s-a facut.

Desi a avut doar 35 de zile la dispozitie, el a reusit sa inscrie Romania la prima editie a Cupei Mondiale, turneu ce a avut loc in 1930, tocmai in Uruguay.

Este vorba despre Carol al II-lea, omul cu un rol extrem de importat in dezvoltarea fotbalului romanesc. Avea 37 de ani cand a fost incoronat Rege si stia bine ce vrea. In primul rand, o nationala puternica in fotbal. Desi echipa jucase primul meci din istoria ei in urma cu doar opt ani si cu jucatori amatori in tara, Carol a reusit sa puna rapid bazele unei echipe si s-o trimita tocmai in Uruguy, acolo unde era atentia intregii planete.

In primul rand, toti fotbalistii suspendati au fost iertati de Carol, iar apoi a facut selectie de unul singur pentru o echipa care sa nu il faca de ras la turneu.

Carol nu s-a dat in spate nici cand o companie petroliera engleza unde lucrau majoritetea jucatorilor buni a refuzat sa ii lase sa plece timp de trei luni. Regele a intervenit si a amenintat ca inchide fabrica daca jucatorii nu vor primi liber. Normal, seful companiei a cedat!

Astfel, pe 21 iunie 1930, nationala Romaniei se imbarca la bordul vasului Conte Verde in Genoa. Alaturi de ei a mers si nationala Frantei si presedintele FIFA Jules Rimet, care avea trofeul Cupei Mondiale in geanta!


In timpul calatoriei de 16 zile cu vaporul pana la Rio de Janeiro, selectionerul Costel Radulescu facea antrenamente cu cei 19 jucatori ai sai pe puntea vaporului. Cand lotul se impartea in doua si mai era nevoie de un om, Regele se echipa si intra la joc!!

Romania a picat in grupa 3 de trei echipe din care doar castigatoarea se califica in semifinale. Chiar daca jucatorii erau epuizati fizic dupa calatoria lunga cu vaporul, startul a fost bun. Adalbert Desu a deschis scorul in partida cu Peru dupa doar 50 de secunde (Doar Hakan Sukur, Vaclav Masek, Ernst Lehner, Bryan Robson, Bernard Lacombe, Emile Veinante si Arne Nyberg au marcat mai repede decat el in cele 19 editii ale CM), dar sud-americanii au egalat dupa 15 minute. Romania a revenit insa si s-a impus cu 3-1, dupa golurile marcate de Constantin Stanciu si Nicolae Kovacs.

A urmat apoi insa infrangerea si eliminarea din turneu pentru ca sortii au scos in calea Romaniei viitoarea campioana mondiala Uruguay. Chiar si asa, infrangerea cu 4-0 a fost considerata onorabila pentru ca gazda turneului avea sa isi demonstreze apoi forta cu jucatori ca Jose Andrade, Jose Nasazzi, Pedro Cea si Hector Scarone. Uruguay a fost aleasa gazda turneului pentru ca devenise campioana Olimpica in urma cu doi ani. Mai multe nationale au refuzat sa participe la prima editie a Cupei Mondiale din cauza distantei catre America de Sud.

In urma acestei participari la Cupa Mondiala, popularitatea fotbalului a explodat in Romania s a devenit in scurt timp o obsesie nationala.

Zeci de ani mai tarziu, cel mai bun fotbalist roman din toate timpurile avea sa simta pe pielea lui ce inseamna fotbal in Romania. "Romanii sunt absolut nebuni dupa fotbal. Pasiunea lor e de nedescris!", spunea Hagi.

Carol al II-lea a domnit 10 ani, pana in 1940 si a murit 13 ani mai tarziu in Portugalia, iar saptamana asta se implinesc 60 de ani de la moartea sa. Tatal sau a fost german iar mama englezoaica, dar el va ramane definitiv in istoria romanilor ca Regele nebun dupa fotbal care a dus acest sport la popularitatea la care se afla astazi.


Un clip excelent despre participarea Romaniei la Cupa Mondiala din 1930.

FOTO: Getty/fifa.com

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!