Vineri 08 Iunie 2018, 14:53

Simona, asta e pentru tine! Povestea trofeului Suzanne Lenglen, pe care Halep il poate castiga la Roland Garros

20 de milioane de inimi alaturi de campioana noastra: Simona Halep - Sloane Sthepens, sambata la 15.00 - PROTV!

Trofeul pe care invingatoarea finalei de simplu feminin de la Roland Garros il va ridica deasupra capului dupa ultimul act al competitiei se numeste Coupe Suzanne Lenglen si reprezinta un omagiu adus jucatoarei care in anii 20 castiga de doua ori Internationalele Frantei.

Cupa din argint masiv, ce cantareste 5,3 kilograme, a fost creata in anul 1979. Realizata de o celebra casa de bijuterii din Paris, Mellerio, care a creat si trofeul Balonul de Aur, Cupa Suzanne Lenglen si celelate trofee acordate nu intra niciodata in posesia invingatorilor. Fiecare campion de la Roland Garros primeste insa o replica, originalele ramanand in proprietatea Federatiei Franceze de Tenis si putand fi admirate la muzeul FFT.

Castigatorul probei de simplu masculin va ridica deasupra capului Coupe des Mousquetaires, numita astfel in onoarea "celor patru muschetari", Jean Borotra, Jacques Brugnon, Henri Cochet si Rene Lacoste, care au adus Frantei sase victorii in Cupa Davis, intre 1927 si 1932. Inalt de 40 de centimetri si cantarind zece kilograme, trofeul a fost creat in 1981, tot din argint masiv, de Mellerio, bijutierul oficial al turneului.

Pentru a realiza o replica a Cupei Muschetarilor este nevoie de o suta de ore de lucru, eforturi similare fiind necesare si in cazul celorlalte replici ale trofeelor decernate invingatorilor de la Roland Garros, Cupa Suzanne Lenglen, Cupa Simone Mathieu (dublu feminin), Cupa Jacques Brugnon (dublu masculin) si Cupa Marcel Bernard (dublu mixt).

Simona Halep are ocazia, sambata, sa ridice deauspra capului Cupa Suzanne Lenglen, dupa finala pe care o va disputa, incepand cu ora 15.00, impotriva americancei Sloane Sthepens.

Creat in 1891 ca o competitie interna, turneul de la Roland Garros a capatat caracter international in 1925. In Era Open (din 1968), cele mai multe titluri, la simplu feminin, le are jucatoarea americana Chris Evert, sapte.

20 de milioane de inimi alaturi de campioana noastra: Simona Halep - Sloane Sthepens, sambata la 15.00 - PROTV!VIDEO PROTVPLUS.RO

NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Răzvan Gheorghe
Răzvan Gheorghe s-a descurcat cu brio la primele probe deși a suferit unele accidentări. Cum a făcut față traseului din semifială?

04:51
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Rareș Paraschivu
Rareș Paraschivu, care și-a eliminat propriul frate în prima rundă, s-a înscris în lupta pentru un loc in finală fără prea mari emoții.

04:43
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Marius Crăciun
Go Monkey! Ce agilitate, Marius Craciun s-a întrecut pe el însuși și a reușit să apase buzzer-ul

03:06
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Ismail Kesu
Susținut de familie, Ismail Kesu a trecut fără probleme primele obstacole, însă nu a mai putut la ultima probă

05:13
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Gabriel Bozga
Un performer al calificărilor, vloggerul Gabriel Bozga a apăsat buzzer-ul și a reușit să-și asigure un loc în finala Ninja Warrior

03:50
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Cosmin Atomei
Băiatul atomic, Cosmin Atomei a fost parte de o galerie de excepție și-a reușit să treacă de probe, apăsând buzzer-ul. Ce performanță, bravo! >

03:05
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Cătălin Tătar
Prietenii au fost alături de el și de data asta, iar pentru Cătălin Tătar totul a mers ca pe roate când dintr-o dată >

01:23
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Bogdan Pascal
Bogdan Pascal a făcut spectacol la Ninja Warrior Romania. Ce performanță, bravo!

03:40
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Andrei Nașcu
Brokerul Andrei Nașcu a avut parte de un ghinion teribil la prima probă. Ce s-a întâmplat după?

00:42
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Andrei Ciobanu
Adrenalină maximă! Lovit la o probă, muzicianul Andrei Ciobanu a reușit să finalizeze traseul Ninja Warrior și a apăsat buzzerul

05:29
La New York, americanii îi dedică lui Brâncuși o expoziție. În România, vicepremierul taie panglica la replici