SPECIAL It's Halep time! Ce găsește Simona la întoarcea pe teren, de ce ar trebui să revină rapid în elită și exemplul care-i dă speranțe

Simona Halep Halep Miami Miami Open Simona Halep adversare WTA Tenis Simona Halep la Miami / Foto: Imago
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 16 Martie 2024, 16:29
Data actualizarii: Sambata 16 Martie 2024, 16:38

Simona Halep găsește la revenirea în elita tenisului mondial un peisaj aproape identic cu cel pe care l-a părăsit în august 2022, când a fost forțată să dispară de pe lista celor mai bune jucătoare ale lumii.

Iga Swiatek joacă în continuare rolul reperului din circuitul feminin, iar componența top 10 este aproape neschimbată, Elena Rybakina fiind singura forță reală apărută în ultimul an și jumătate.

Iar o analiză amănunțită a celor petrecute în lipsa româncei duce spre o concluzie clară: Halep se poate întoarce rapid acolo unde îi este locul.

  • Simona Halep

La momentul testului pozitiv la roxadustat de la US Open 2022, Simona era a noua jucătoare a lumii și se număra printre marile favorite la câștigarea turneelor importante.

De atunci s-au consumat 19 competiții majore (Grand Slam, Turneul Campioanelor și turnee din seria WTA 1000), o "pradă" din care s-au hrănit în principal poloneza Iga Swiatek (o coroană de Mare Șlem, un WTA Finals și trei trofee WTA 1000) și bielorusa Aryna Sabalenka (două turnee de Mare Șlem și două titluri WTA 1000). În rest, se poate vorbi despre o diversitate pe care sportiva din Constanța o poate specula.

12 turnee WTA 1000, opt câștigătoare

Comeback-ul Simonei se va produce la Miami, unul dintre cele mai importante turnee de 1000 de puncte din circuit, și o performanță bună din partea lui Halep poate funcționa ca un mesaj clar pentru rivale, un statement că fostul lider mondial e back in business. De-a lungul anului și jumătate petrecut de româncă în afara tenisului, s-au consumat 12 competiții de 1000 de puncte, cu opt jucătoare capabile să ridice trofeul deasupra capului.

ARTICOL RECOMANDAT

Pe lângă Swiatek, Sabalenka sau Rybakina, pe lista câștigătoarelor din această perioadă le regăsim pe Krejcikova, Paolini, Kvitova, Pegula și Gauff, poloneza fiind singura care a adunat trei trofee: dublă victorie la Doha și succes la Beijing. Sabalenka, triumfătoare la Madrid și Wuhan, și Rybakina, cu victorii la Indian Wells și Roma, sunt celelalte două jucătoare cu mai mult de un succes.

Swiatek și Sabalenka, jucătoarele de bătut din WTA

Complet diferite ca stil de joc, Iga Swiatek și Aryna Sabalenka ies în evidență și atunci când vine vorba despre performanțele la turneele de Grand Slam. Bielorusa a devenit dublă campioană la Melbourne (2023 și 2024), iar Swiatek a cucerit titlul de la Roland Garros, distincție căreia i-a adăugat și coroana de la Turneul Campioanelor 2023. Cele două se detașează de un pluton compact al urmăritoarelor, unul care a dat, totuși, campioane de Grand Slam precum Marketa Vondrousova (Wimbledon 2023) sau Cori Gauff (US Open 2023) sau câștigătoare de WTA Finals precum Caroline Garcia. 

În clasamentul WTA, Swiatek joacă în propria ligă și are un avans de peste două mii de puncte față de Aryna Sabalenka. Prin comparație, bielorusa a pus peste o mie de puncte între ea și Cori Gauff și 2.400 de puncte în fața Elenei Rybakina. Cifre grăitoare privind actualii poli de putere din circuit.

Exemplul Svitolina: revenire instantă în top 30

Simona este acum pusă într-o situație asemănătoare cu cea prin care a trecut în 2023 ucraineanca Elina Svitolina.

Soția lui Gael Monfils a revenit după un an de pauză, interval în care a devenit mamă, și a avut nevoie de doar o lună și jumătate pentru a reveni printre cele mai bune jucătoare ale lumii. Fost număr 3 mondial, Svitolina a plecat la noul drum din afara top 1000 WTA, iar un titlu câștigat la Strasbourg (turneu din categoria WTA 250), un sfert de finală la Roland Garros și o semifinală la Wimbledon au dus-o până pe poziția a 27-a. Practic, prin performanțe solide la trei competiții, Svitolina și-a asigurat întoarcerea în top 30. 

Un obiectiv complet realizabil și pentru Simona Halep, chiar de la Miami, unde un eventual succes ar duce-o pe româncă până în jurul locului 70 WTA. Dar și o dovadă elocventă că valoarea bate lipsa meciurilor în picioare și că o jucătoare de top nu are nevoie de o perioadă prea lungă de readaptare.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!