Agassi, Hingis, Cilic, Sharapova și Halep: cum s-a încheiat procesul în cazul celorlalte nume mari din tenis depistate pozitiv  

Simona Halep dopaj Simona Halep doping Simona Halep rezultat pozitiv test anti-doping Simona Halep roxadustat Tenis WTA Romania Tenis
Marcu Czentye
Data publicarii: Sambata 22 Octombrie 2022, 09:45
Data actualizarii: Sambata 22 Octombrie 2022, 14:54

Simona Halep nu este primul jucător de renume în tenisul mondial depistat pozitiv la testul anti-doping. 

Depistată pozitiv la Roxadustat, un medicament care poate crește nivelul de anduranță, Simona Halep se alătură unei liste de mari tenismeni care au trecut prin experiențe similare, printre care Andre Agassi, Martina Hingis, Maria Sharapova sau Marin Cilic. 

Metamfetamină, cocaină și medicamente, substanțele consumate de marii tenismeni depistați pozitiv la dopaj

În 1997, Andre Agassi primea rezultatul pozitiv la testul anti-doping, după ce consumase metamfetamină dintr-o băutură, conform dezvăluirilor sale din cartea „Open.” Suspendarea primită de fostul număr 1 ATP a fost blândă, Agassi stând departe de circuit doar trei luni. 

La Wimbledon 2007, Martina Hingis a fost testată pozitiv la cocaină și suspendată timp de 2 ani, la vârsta de 27 de ani. Jucăotarea din Elveția s-a întors însă în tenis, în 2013. 

În 2013, croatul Marin Cilic a fost suspendat pentru nouă luni din tenis, din cauza unui test anti-doping cu rezultat pozitiv la niketamidă, un stimulent respirator. Cilic afirma la acea vreme că substanța a fost regăsită întrucât a luat tablete de glucoză. Marin Cilic s-a întors mai puternic în tenisul mondial, câștigând turneul de la US Open, din 2014. 

Maria Sharapova a luat în repetate rânduri meldoniu, un medicament produs în Letonia și neaprobat vânzării în SUA, care facilitează circulația sângelui. Medicamentul a fost recomandat de medicul Mariei Sharapova, întrucât aceasta avea cazuri de diabet în familie, însă greșeala asumată a rusoaicei a fost că a ascuns primirea medicamentului față de autoritățile relevante a agențiilor anti-doping sportiv. Sharapova a fost inițial suspendată 2 ani, dar i s-a redus pedeapsa cu 9 luni, până la un an și trei luni; rusoaica nu a mai ajuns în nicio finală de turneu de mare șlem, la întoarcerea în tenis. 

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!