Războiul devine internațional! Zeci de mii de militari străini se vor confrunta în Ucraina

Razboi ucraina mercenari sirieni razboi razboi Rusia Ucraina voluntari internationali Stiri
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 07 Martie 2022, 10:18
Data actualizarii: Luni 07 Martie 2022, 10:40

Pentru războiul din țara vecină, rușii recrutează mercenari sirieni, după ce au primit deja ajutor din Belarus și Cecenia, iar Ucraina a înregimentat deja 20.000 de voluntari internaționali și așteaptă de patru ori mai mulți.

Deși a atacat Ucraina cu aproape 200.000 de soldați, printre care trupele speciale din Belarus, mercenarii din Grupul Wagner și temuții luptători ceceni, armata rusă a cucerit un teritoriu mult mai mic decât anticipase atunci când a inițiat agresiunea. 

Rusia a suferit pierderi enorme și vrea să recruteze mercenari sirieni

Cu linii de aprovizionare întrerupte des de atacurile cu drone ale ucrainenilor, dar și cu pierderi masive, după unele surse peste 11.000 de morți, peste 2.000 de vehicule militare și aproape 100 de avioane și elicoptere distruse, Rusia ar căuta mercenari în Siria, pentru a putea înainta mai rapid.

Încleștată cu armata și voluntarii ucraineni într-un conflict care devine de uzură, cu posibilitatea ca Volodimir Zelenski să primească avioanele și muniția cerută țărilor NATO, care au început deja să întărească flancul estic al alianței, cu sancțiuni economice care încep să muște din ecomonia rusă, cu anchete pentru ca liderii de la Kremlin să fie puși sub acuzare pentru crime de război și cu discuții avansate pentru oprirea exportului de petrol și gaze pe piețele europeană și nord-americană, armata rusă a tras 600 de rachete de la începutul războiului și a provocat plecarea din țară a peste 1.5 milioane de refugiați, dar Ucraina e foarte departe de a ceda.

După ajutorul militar important dat președintelui sirian Bashar al-Assad, care a păstrat puterea în țara sa cu sprijinul trupelor rusești, Vladimir Putin ar dori acum zeci de mii de soldați cu experiență de luptă recrutați din Siria, care să vină în Ucraina. De altfel, rezoluția ONU, care condamnă invazia rusă în Ucraina, a fost votată masiv, Putin fiind susținut doar de Siria, Coreea de Nord, Belarus și Eritreea. Însă, guvernul de la Damasc nu poate trimite decât un ajutor militar minor, probabil sub 10.000 de soldați, pentru că pe teritoriul Siriei activează încă grupuri teroriste ale Statului Islamic, miliții kurde separatiste și militari turci care organizează acțiuni de securitate preventive, care pun mari dificultăți trupelor guvernamentale. 

Ucraina ar fi ajutată de 20.000 de militari străini

De partea cealaltă, Ucraina a anunțat că aproape 70.000 de cetățeni străini și-au anunțat disponibilitatea de a se alătura efortului de război ca voluntari, iar 20.000 dintre ei au sosit deja în țara vecină. "Ni s-au alăturat aproximativ 20.000 de străini. Ei provin în special din țările europene. Mulți oameni urăsc Rusia, dar nimeni nu a îndrăznit să li se opună deschis rușilor și să lupte contra lor. Când ei au văzut că ucraineni luptă eroic și nu cedează, s-au simțit motivați să ni se alăture", a spus  Dmitro Kuleba, Monistrul de Externe al Ucrainei. 

Majoritatea voluntarilor au experiență de luptă în teatrele de operațiuni din Afganistan, Orientul Mijlociu sau Africa, fie ca soldați, fie ca medici de front sau specialiști în diverse tehnologii militare. Guvernul de la Kiev a autorizat înfiinţarea unei "legiuni străine internaţionale" a voluntarilor care vor să susțină Ucraina în luptă și a primit ajutorul câtorva zeci de soldați ucraineni care au dezertat din Legiunea Străină Franceză.  

Cel mai vârstnic voluntar străin intrat în serviciul Ucrainei are 72 de ani!

Cel mai bătrân voluntar care s-a alăturat Ucrainei este Ian Cunnigham, un britanic de 72 de ani. Fost colonel în Coldstream Guards în Belfast, cel mai vechi regiment din Armata Britanică cu activitate neîntreruptă, el trăia în sud-vestul Franței. Veteranul a spus familiei că pleacă într-o călătorie de afaceri, dar a zburat în Polonia și apoi a luat un taxi până la granița cu Ucraina, pentru a-și oferi serviciile. 

Cunnigham, care lucrează în aceeași unitate cu colonelul polonez Martin Podpora, al doilea cel mai vârstnic voluntari, a primit un rol administrativ, deoarece s-a considerat că are o carieră îndelungată ca adjunct în ministerul apărării din Marea Britanie și la conducerea unui regiment de infanterie. Nouă din zece voluntari care s-au alăturat Ucrainei au sub 30 de ani și au primit roluri active în apărarea marilor orașe ucrainene atacate de armata rusă.   

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a avertizat că toți străinii reținuți în Ucraina vor fi aduși în fața justiției sub acuzații penale și nu vor avea statutul de prizonieri de război, conform dreptului internațional umanitar.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!