În țara lui Khabib Nurmagomedov. Frigul Caucazului și oamenii care l-au făcut pe Tolstoi să scrie despre ei în Hagi Murad

Khabib Nurmagomedov Khabib UFC Stiri
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 30 Octombrie 2021, 23:01
Data actualizarii: Duminica 31 Octombrie 2021, 00:38

Galele UFC sunt transmise ÎN DIRECT de Pro X și VOYO.ro

de Alexandru Ganci

Moscova. Septembrie 2004. Sala Olimpic. Campionatul mondial de Wushu

  • Zlatan a dat verdictul inainte de RAZBOIUL LUMILOR! Surpriza uriasa: pe cine pariaza la lupta dintre Conor McGregor si Khabib Nurmagomedov

Pe banca pe care mă schimbam se așează doi baieți în uniforma echipei Rusiei. Au în mâini câteva sticle de apă. Se uită la mine și îmi oferă și mie o sticlă. Mă întreabă de unde sunt.

Noi suntem din munte, din Dagestan.

Am avut doar doua variante când eram mici, fie ne facem mercenari, fie sportivi. Noi am ales sportul.

Cel care mi-a spus asta se numește Muslim Salikhov și este luptător UFC.

Eu sunt doar comentator.

Despre Dagestan nu se știe aproape nimic, mulți oameni cred că este un stat arab, alții că este undeva în Siberia, dar mica republică, ce este parte a Federației Ruse, are o istorie războinică extrem de interesantă.

În țara lui Khabib Nurmagomedov

Desi are doar o populație de 3 milioane de locuitori, Dagestanul este una dintre cele mai importante pepiniere pentru loturile de sporturi de luptă ale Rusiei.

Acest lucru nu trebuie să ne mire, oamenii din acele locuri sunt celebri pentru determinarea și spiritul lor razboinic, care l-au făcut pe Tolstoi să scrie despre ei în Hagi Murad cu deosebită admirație cu aproape două secole în urmă.

Vesticii au aflat despre Dagestan în momentul apariției lui Khabib Nurmagomedov, un luptător imposibil de învins.

Dupa aparitia spectaculoasa a lui Khabib în UFC, mai multi prieteni ai sai au inceput sa migreze catre SUA. Asa se face că în gala UFC 267, cinci dintre cei zeci luptători din Rusia sunt născuți, crescuți și antrenați în munții Dagestanului.

Descendenții unor munteni căliți în frigul Caucazului

Ce-i face pe acești oameni să fie atât de buni luptători?

În primul rând selecția naturală, cu toții sunt descendenții unor munteni căliți în frigul Caucazului, oameni la fel de colțurosi ca și munții în care trăiesc.

Sunt toți urmașii avarilor de care tremura cândva Europa, ai sciților care beau la propriu sângele dușmanilor, ai turcilor veniți din stepele Asiei, ai Alanilor care au cucerit spațiul cuprins în orasul Iasi si malurile Atlanticului.

Aceste secole de război sunt greu de uitat pentru oamenii care trăiesc în munții fară prea multa modernitate.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!