OPINIE | Tricouri fără nume, regres fotbalistic și o eliminare rușinoasă pentru campioana unui fotbal fake 

Farul Constanta opinie gabriel chirea preliminarii Champions League sheriff farul Sheriff Tiraspol Opinii
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 19 Iulie 2023, 12:10
Data actualizarii: Miercuri 19 Iulie 2023, 12:08

Pentru al doilea an consecutiv, reprezentanta noastră a fost eliminată din primul tur preliminar al Champions League. 

După ce CFR Cluj s-a făcut de râs anul trecut în fața lui Pyunik Erevan (2-2, 3-4 d.p. / Armenia), în acest sezon FCV Farul a arătat rău și a fost eliminată de Sheriff Tiraspol (1-3 / Moldova, Transnistria). De obicei, echipele românești mai opuneau rezistență până să dea de un adversar mai cu nume și să părăsească competiția, în turul al treilea sau în play-off. În cazul scurtei aventuri din această vară, evoluția constănțenilor și impresia generală sunt profund negative și descurajează predicțiile pentru anii următori.

Farul a avut tricouri fără nume, ca o echipă de județ

În primul rând, "fariștii" au pierdut meciul încă dinainte de fluierul de start al meciului retur, când s-au prezentat cu un echipament fără numele jucătorilor. E un gest de profund amatorism din partea campioanei din Superligă, asemenea echipament mai având în România doar echipele de juniori, cele din ligile județene sau cele aflate în pragul insolvenței. În urmă cu câțiva ani, un cunoscut comentator sportiv repeta obsesiv în timpul unui comentariu la radio "mingea e la frații Dedeman" sau "Dedeman centrează", pentru că locul numelor era luat de sponsorul echipei, așa cum acum "frații Pepsi" s-au apărat disperat în careu la Tiraspol. 

Pesemne că Gică Hagi vrea să facă economie de bani și de timp, dacă tot pune pe liber și aduce câte 10-15 jucători în fiecare pauză competițională, ca să nu mai schimbe și numele de pe tricouri. În lumea fotbalului, acest lucru este unul dintre primele lucruri care face diferența între un club serios, așezat, cu stabilitate la nivelul lotului, și o echipă de semiprofesioniști, unde un jucător pleacă la muncă în construcții în străinătate și altul de întoarce după o perioadă petrecută ca ospătar pe vas de croazieră.

Jucătorii lui Hagi nu au înțeles încărcătura politică a confruntării cu Sheriff

Despre jocul Farului nu sunt multe lucruri de spus, a văzut toată lumea ce s-a întâmplat pe teren. După cum ne așteptam, campioana unui fotbal fake, cu opriri ale jocului la fiecare atingere a adversarului, fără prea mult angajament fizic și mustind de "talente" cu driblinguri pe loc și cu adversarul la cinci metri distanță, nu avea acum să nu fie dominată fizic de o echipă cu 29 de mercenari străini, dintre care mulți sunt internaționali ai unor reprezentative africane. Campiona României nu a arătat omogenitate și a părut o echipă de ospătari, adunați în grabă după terminarea programului dintr-o stațiune turistică, precum cele pe care echipele românești le băteau la scor în cantonamentele din Austria sau Italia, pentru a-și construi moralul înaintea sezonului. 

În plus, nu s-a văzut niciun pic de luciditate și ambiție, mai ales că duelul era cu Sherifful lui Victor Gușan, un odios oligarh pro-rus și dușman al pan-românismul din Republica Moldova. Jucătorii lui Hagi s-au dus ca la un amical la Tiraspol, pentru că cei din staff-ul tehnic și din conducerea clubului nu au reușit să-i facă să înțeleagă încărcătura istorică și politică a confruntării, dincolo de miza sportivă. Campioana Serbiei nu se duce să fie umilită în Albania, iar campioana Croației nu face act de prezență la o confruntare în Bosnia, pentru că fotbalul, până la urmă, este și o metodă de a demonstra alte lucruri în afara celor sportive.  

Proiectul lui Hagi pare să regreseze, deși a primit ajutor nesperat

În cele din urmă, e greu de întrevăzut direcția pe care o ia proiectul lui Gică Hagi, care pare să se plafoneze chiar când a primit ajutor serios la nivel local. I s-a dat pe mână brandul "Farul", la care tânjea de 20 de ani, galeria constănțeană vine la Ovidiu și încurajează echipa și statul român a început construirea stadionului 80-100 de milioane de euro de la Constanța. Dar, în același timp, produsele mult lăudatei sale academii sunt de o calitate inferioară generațiilor trecute, încă așteptăm, după aproape 15 ani de la înființare, ca un jucător format în academia de la Ovidiu să se impună la cel mai înalt nivel european, iar strategia de scouting a clubului constanțean este haotică, semnând doar cu jucători puși pe liber de alte cluburi sau cu jucători ieșiți total din formă. 

Colac peste pupăză, după ce s-a lăudat că a furnizat naționalei mulți jucători formați de el, acum fostul decar al naționalei vrea să aducă brazilieni și sud-americani, ca să copieze ce făcea Șahtior Donețk, dar la o scară liliputană, pentru că Rinat Ahmetov plătea 5-10-15 milioane de euro pe un fotbalist de perspectivă. Clubul lui Hagi, Popescu și Marica a rămas cu un buget și o strategie de echipă mică, apropiată de cea din perioada când Viitorul a ajuns pentru prima dată în prima ligă, deși "Regele" spune că "vreau să mă bat cu cei mai buni din Europa". Singurul lucru pozitiv pentru constănțeni după această "dublă" este că au fost inspirați și l-au vândut pe juniorul Mazilu din timp, pentru că altfel Brighton, probabil, ar fi spus pas mutării.  

P.S.: Ar fi interesant de aflat ce părere are președintele Gică Popescu despre meciul de la Tiraspol, după ce le-a reproșat agresiv lui Edi Iordănescu și "tricolorilor" evoluția și rezultatele din partidele cu Kosovo și Elveția. "Doamne ferește să fie ăsta drumul cel bun. Suntem pe un drum total greșit", acuza atunci "Baciul", deși naționala era neînvinsă după patru partide din grupă. Faptul că echipele campioane din ultimele două sezoane ies din Champions League încă din primul tur preliminar e "drumul cel bun"?  

Text și foto - Gabriel Chirea, contributor Sport.ro 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!