SPECIAL | 45 de ani și numărătoarea continuă. Secretele lui Buffon: ce a schimbat în meniul său și relația sănătoasă cu banii

Gianluigi Buffon Buffon dieta Parma Italia
Ionuț Axinescu
Data publicarii: Joi 16 Februarie 2023, 08:08
Data actualizarii: Joi 16 Februarie 2023, 08:22

Portarul care astăzi apără pentru Parma, clubul de la care a plecat în fotbalul mare, are contract până în iunie 2024 cu gruparea gialloblu. „Chiar și la 80 de ani, dacă deodată nu mai au portar, ar trebui să mă sune. M-aș antrena puțin și apoi aș intra pe teren”, zicea în urmă cu câțiva ani Buffon.

Goalkeeper-ul cu 176 de selecții pentru naționala Italiei și-a revenit după o accidentare suferită la final de 2022 și acum a devenit din nou titular la Parma.

Mai mult, săptămânile trecute s-a scris că Milan, nemulțumită de prestațiile lui Tătărușanu, ar vrea să-l transfere. Cert e că Buffon nu are de gând să agațe ghetele în cui în următoarea perioadă, deși este la o vârstă la care alți fotbaliști s-au retras deja de zece ani. Cum reușește? 

Buffon și-a ajustat meniul în ultimii ani: mai puține paste, mai puțin vin

În ceea ce privește alimentația, italianul nu este și nu a fost niciodată un fanatic al dietei, spre deosebire de alți sportivi celebri. În autobiografia sa, lansată în 2010, Buffon scria că de mic i-a plăcut să aibă „mereu stomacul plin”. Îi plăceau mai ales sandwich-urile cu mortadella. La începutul carierei, la Parma, chiar ignora sfaturile specialiștilor și mânca înghețată.

„Cel mai mare viciu al meu este că sunt gurmand. Sunt sportiv și încerc să mă controlez, dar o dată pe săptămână îmi place să mănânc mult și să mă comport ca o persoană normală”, spunea portarul. 

În ultimii ani, Buffon a făcut totuși câteva ajustări în dieta lui. Italianul a redus la maximum pastele și vinul din meniul de zi cu zi. „Înainte, se poate să fi mâncat paste de nouă sau de zece ori pe săptămână. Acum, mănânc de cinci ori. Iar dacă înainte poate beam zece pahare de vin într-o săptămână, acum beau doar două”, explica Buffon în urmă cu câțiva ani, într-un interviu acordat publicației The Wall Street Journal.

Terapia contra depresiei și redescoperirea bucuriei de a trăi și de a juca

Pe lângă aceste mici schimbări de alimentație, unul dintre secretele longevității lui Buffon îl reprezintă faptul că și-a găsit liniștea și a învățat să aprecieze lucrurile de zi cu zi. Portarul de 45 de ani este unul dintre fotbaliștii care au vorbit deschis despre problemele cu depresia. Deși era cel mai bun portar al lumii și câștiga titluri după titluri cu Juventus, Buffon a ajuns la un moment dat într-un blocaj psihic. 

„Timp de câteva luni, totul și-a pierdut sensul pentru mine. Părea că nimănui nu-i pasă de mine, ci doar de fotbalistul care eram. Toți întrebau de Buffon, nimeni de Gigi”, a povestit italianul în 2019, pentru revista Vanity Fair. Lucrurile au escaladat, iar înaintea unui meci de Serie A a clacat. A avut un atac de panică și nu a mai putut juca. 

Cu ajutorul psihoterapiei specializate și a vizitelor la expozițiile de artă, Buffon a depășit clipele de cumpănă și a început din nou să se bucure de viață, de tot ce i se întâmplă. „Mi-am dat seama că lucrurile mici mă ajută și-am putut să regăsesc bucuria. Dar e nevoie de răbdare pentru asta”, spunea el.

„Cred că ceea ce îți permite cu adevărat să fii bine psihic este o fericire existențială. Să fii mulțumit și fericit cu ceea ce ai făcut, cu ce faci și ce devii. Când citesc o carte sau mă uit la un film și rămân cu ceva din ele, mă simt mai bine”, povestea Buffon într-un interviu pentru The Guardian, în 2021. „Cel mai bun mod de a trăi viața și fotbalul este să o faci cu inima”, mai spunea italianul, cu sinceritate, întrebat despre secretul longevității sale în sport.

Buffon și relația lui sănătoasă cu banii: „Nu mi-aș prostitua idealurile și visele!”

Odată cu depresia și apoi ieșirea din „întuneric”, portarul italian a înțeles că banii sunt un instrument, nu un scop în sine. „Banii nu sunt un remediu”, sublinia Buffon pentru The Guardian. Pentru Buffon, contează cel mai mult familia și să facă lucrurile cu pasiune în fiecare zi. „Nu am nevoie de nimic când sunt acasă cu soția și copiii mei”, zicea goalkeeper-ul.

Spre deosebire de alți fotbaliști bogați, italianul nu este nici măcar pasionat de mașini. Acum mulți ani, conducea o Lancia Y și declara că îi e de ajuns. „Mă duce unde am nevoie”, explica el. De-a lungul anilor, a mai circulat cu Fiat 500 și Jeep Grand Cherokee, ultima însă făcută cadou de Juventus. „Viața este mai mult decât popularitate și bani”, declara Buffon, care a câștigat zeci de milioane de euro din fotbal, într-un interviu pentru site-ul UEFA. 

Când s-a transferat la PSG, în 2018, italianul a explicat că nu a făcut-o pentru bani, ci din entuziasm. „Nu mi-aș prostitua niciodată idealurile și visele pentru bani. Dacă aveam de gând să fac asta, atunci aș fi făcut-o cu mult timp în urmă”, spunea Buffon.

„O carieră atât de lungă e un mixt potrivit de mai multe ingrediente. Pasiune, caracter, obsesie pentru antrenamente, fericire, abilitatea de a suferi, ca să numesc doar câteva”, explica portarul Parmei într-un interviu pentru presa germană.

Peste 500 de meciuri fără gol primit are Buffon în carieră.

Parma, Juventus și PSG sunt singurele cluburi pentru care a jucat italianul.

11 titluri de campion național are Buffon: zece cu Juventus și unu cu PSG

2006 e anul în care a devenit campion mondial cu Italia.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!