Reacția lui Mihai Rotaru după ce Burleanu a anunțat posibilitatea impunerii unui plafon salarial: „Multe cluburi își fac bugetul din pix!” 

Mihai Rotaru Federatia Romana de Fotbal Liga 1 Razvan Burleanu Universitatea Craiova Fotbal intern Oltenii, mai ocupați ca niciodată! Formația lui Rotaru îl vinde pe Ofosu pentru a-i face loc lui Mitriță
Ana-Maria Popescu
Data publicarii: Marti 22 Februarie 2022, 19:19
Data actualizarii: Marti 22 Februarie 2022, 19:34

Răzvan Burleanu a susținut o conferință de presă în cursul zilei de marți.

Președintele Federației Române de Fotbal a susținut o conferință de presă, la finalul CEx-ului de marți, unde a vorbit despre situația cluburilor din Liga 1 și problemele financiare pe care acestea le au. Burleanu a dezvăluit că FRF ia în calcul posibilitatea impunerii unui plafon salarial în care cluburile trebuie să se încadreze. 

Mihai Rotaru, acționar al Universității Craiova a comentat propunerea venită dinspre Federație și a declarat că vede plafonarea ca pe un lucru pozitiv. Totodată, oficialul oltenilor a oferit și exemple în acest sens, evidențiind situația din MLS, acolo unde există mai multe criterii pe baza cărora sunt stabilite salariile jucătorilor, care sunt fixe. 

Mihai Rotaru: „80% din cluburile din Liga 1 își fac bugetul din pix!”

Finanțatorul echipei din Bănie a dat exemplu și campionatul Belgiei, acolo unde conducătorii cluburilor sunt obligați să plătească taxe dacă plafonul salarial este depășit. 

„Și eu consider că nu trebuie garantate salariile cu drepturile TV, consider că trebuie garantate, adică fiecare club să vină cu o garanție în ceea ce privește salariile. Din punctul meu de vedere, în prealabil, ar fi necesară o bugetare corectă, 80% din cluburile din Liga 1 își fac bugetul din pix. 

Când pui plafonarea pe salarii, să pui exact cum este în MLS. Mie mi-a plăcut sistemul și l-am studiat în momentul în care l-am transferat pe Mitriță acolo. Deci ai doi DP, Designated Player, ai doi MVP și în acel moment, tu poți să îi dai unuia un salariu de un milion de euro, la următorii 2-3 le poți da 300.000 de euro sau 500.000 de euro și tot așa. Ultimii 10 din lot aveau salarii de 40.000 de euro pe an, la modul acesta. 

Mitriță avea, să zic, un milion, iar ultimii aveau 40.000 - 50.000 de dolari pe an. Am putea din această plafonare a salariilor, indirect a bugetului, să controlăm această bugetare, să nu mai fie făcută din pix. Trebuie să vii să garantezi: 'Uite, eu vreau să dau la salarii 3 milioane de euro'. Liga să îți permită să dai maximum 3 milioane de euro sau mă rog, să facă la nivelul Ligii 1. 

În Belgia, de exemplu, Screciu avea 10.000 de euro pe lună, deci 120.000 de euro pe an, dacă sărea la plafonul următor, adică 150.000, clubul plătea o taxă către Ligă sau către Federație de trei ori mai mare sau de două ori mai mare.

În ziua de azi nu mai trebuie să inventezi nimic, dai copy-paste, doar trebuie să ai bunăvoința să studiezi”, a declarat Mihai Rotaru la Digi Sport. 

Anunțul făcut de Răzvan Burleanu la conferința de presă 

„Obiectivul principal este să oprim șirul promisiunilor neonorate privind salariile din Liga 1. Vrem să modificăm sistemul de licențiere, să creștem perioada de monitorizare financiară și să renunțăm la anumite termene de grație. O altă intervenție este să monitorizăm bugetul planificat. Fiecare club va trebuie să transmită o planificare, pe care să o putem urmări. 

O altă direcție luată în calcul este introducerea unui plafon salarial ca un procent din total venituri pentru cheltuielile salariale. În plus, vrem să încurajăm cluburile să dea un credit mult mai mare jucătorilor tineri. Nu am fost foarte convingători față de cluburi la început, însă transferurile de jucători tineri pot reprezenta surse noi de venit pentru cluburi”, a declarat Răzvan Burleanu, marți după-amiaza, într-o conferință de presă.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!