Voria Ghafouri kurzi Mahsa Amini nationala iranului proteste Iran Fotbal extern

VIDEO Ce se întâmplă cu fotbalistul iranian de națională arestat în timpul Campionatului Mondial

Voria Ghafouri are 28 de selecții la reprezentativa Iranului și este de origine kurdă.

SPORT.RO
Data publicarii: Luni 28 Noiembrie 2022, 08:28
Data actualizarii: Luni 28 Noiembrie 2022, 08:28

Autorităţile iraniene au eliberat sâmbătă, pe cauţiune, un fost fotbalist internaţional de origine kurdă şi un apărător al libertăţii de exprimare, care au fost arestaţi pentru că au sprijinit protestele din Iran, relatează AFP.

Este vorba de Voria Ghafouri, în vârstă de 35 de ani, selecţionat de 28 de ori pentru Iran până în 2019, potrivit agenţiei de ştiri iraniene Fars şi Hossein Ronaghi, colaborator la mai multe ziare străine, inclusiv Wall Street Journal, aşa cum spune fratele său, relatează AFP.

Voria Ghafouri, arestat imediat după antrenament

Primul a fost arestat joi după ce a fost acuzat de „propagandă” împotriva statului, iar cel de-al doilea pe 24 septembrie după ce a denunţat represiunea mortală împotriva protestelor din Iran. 

Voria Ghafouri a fost arestat după un antrenament pentru echipa sa Foolad din Khuzistan, potrivit agenţiei Fars.

Hossein Ronaghi, în vârstă de 37 de ani şi care suferă de probleme la rinichi, a intrat în greva foamei imediat după arestarea sa şi starea de sănătate i s-a înrăutăţit. 

Fusese internat pe 13 noiembrie înainte de a reveni la închisoare. Tatăl său Ahmad a postat o fotografie cu fiul său în spital, spunând că a fost eliberat după o grevă a foamei de aproximativ două luni. „Hossein (Ronaghi) a fost eliberat (sâmbătă) seara pe cauţiune pentru a primi tratament”, a scris fratele său Hassan pe Twitter, fără alte detalii.

Proteste de amploare în Iran după uciderea tinerei Mahsa Amini

Iranul se confruntă cu o mişcare de protest declanşată pe 16 septembrie de moartea Mahsei Amini, o tânără kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, care a murit după arestarea pentru încălcarea unui cod vestimentar strict pentru femeile din Iran. 

Autorităţile denunţă aceste proteste drept „revolte” încurajate, potrivit acestora, de Occident. 

14.000 de oameni arestați și cel puțin 416 morți în protestele din Iran

Peste 14.000 de persoane au fost arestate din 16 septembrie, potrivit Raportorului Special al ONU pentru Iran. Potrivit ONG-urilor, pe lângă miile de manifestanţi au fost arestaţi în special activişti, avocaţi, regizori, jurnalişti şi sportivi.

Cel puţin 416 de persoane au fost ucise în reprimarea protestelor din Iran, potrivit unui ultimul raport publicat de ONG-ul Iran Human Rights (IHR), cu sediul în Norvegia.(news.ro)

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!