Anglia

Cum a făcut performanța Sean Dyche în Premier League cu un buget redus? Antrenorul își ia adio după 10 ani de realizări remarcabile

Sean Dyche a fost demis din funcția de antrenor a lui Burnley după 10 ani, clubul luptându-se la evitarea retrogradării din Premier League.

Dragos-Stefan Soneriu
Data publicarii: Vineri 15 Aprilie 2022, 15:16
Data actualizarii: Vineri 15 Aprilie 2022, 15:35

Burnley se află în prezent pe locul 18 în clasament, la patru puncte de zona sigură. Aceștia au câștigat doar unul dintre ultimele șapte meciuri din Premier League, pierzând duminică cu 0-2 în fața celor din Norwich, care luptă să se salveze de la retrogradare.

Dyche nu mai este cel mai longeviv manager din Premier League, după ce a petrecut aproape un deceniu la Burnley. A făcut parte din staff-ul tehnic al echipei de naționale de tineret a Angliei în septembrie 2012, iar peste o lună a preluat clubul Burnley.

  • Cine este Sean Dyche? Antrenorul demis după aproape 10 ani petrecuți la un club din Premier League

Antrenorul în vârstă de 50 de ani a reușit să îi aducă două promovări din liga secundă lui Burnley, ultima venind în sezonul 2015-16.

După ce a semnat un nou contract pe patru ani de zile în septembrie 2018, el i-a condus pe cei de la Burnley pe locul șapte în Premier League. Această realizare i-a asigurat lui Burnley prezența în Europa League după 51 de ani și cele mai multe puncte acumulate din 1974 încoace.

Burnley a mai reușit să obțină un loc în top 10 în sezonul 2019-20, sub conducerea lui Dyche, dar a terminat abia pe poziția 17 în sezonul precedent. Chiar și așa, formația condusă de Dyche era la 11 puncte de zona retrogradabilă.

Președintele clubului, Alan Pace, a declarat după demitere: „În primul rând, am dori să consemnăm mulțumirile noastre sincere lui Sean și personalului său pentru realizările lor la clubul nostru în ultimul deceniu. În perioada petrecută pe Turf Moor, Sean a fost un merit atât pe teren, cât și în afara lui, a obținut respectul jucătorilor, suporterilor și al întregii comunități de fotbal.

Cu toate acestea, rezultatele acestui sezon au fost dezamăgitoare și, deși aceasta a fost o decizie incredibil de dificilă, având încă opt meciuri cruciale din campanie rămase, simțim că este nevoie de o schimbare pentru a oferi echipei cea mai bună șansă posibilă de a-și păstra locul în Premier League.”

Bani puțini, dar performanțe uriașe

Când Sean Dyche a fost numit pe Turf Moor în octombrie 2012, el a moștenit o echipă aflată pe locul 14 în clasamentul ligii secunde, fiind echipa care a primit cele mai multe goluri în divizie.

În următorul deceniu, el va controla o transformare totală a clubului, obținând promovarea în Premier League în 2014 și din nou în 2016, după o scurtă cădere în Championship (Liga a doua din Anglia).

Dyche a fost a treia numire managerială a lui Burnley în doi ani după Brian Laws și Eddie Howe, dar toate aceste tulburări au devenit curând o amintire îndepărtată, clubul devenind în schimb o imagine a stabilității.

La sfârșitul campaniei 2019-20, după clasarea lui Burnley pe locul 10 și retrogradarea lui Bournemouth, Dyche a devenit cel mai longeviv antrenor din Premier League.

Punctul culminant al mandatului său la Burnley rămâne acel veritabil loc 7 în sezonul 2017-18. Toate aceste performanțe au fost realizate cu un buget mult mai mic decât al rivalilor săi și creând o identitate unică pe teren și în afara lui, pe care suporterii o vor prețui cel mai mult.

Deși Sean Dyche a adaptat un stil ultra-defensiv, în care adesea se marcau cel mult două goluri pe meci, acesta a fost cu siguranță maestrul chilipirului în Premier League. În ultimii cinci ani, Dyche a cheltuit doar 60 de milioane de lire sterline pe transferuri. În comparație, Everton, echipă care se află acum la limita retrogradării, a cheltuit 255 de milioane de lire sterline în ultimii cinci ani.

Nereușitele echipei din acest sezon au determinat clubul să acționeze astfel. Demiterea lui poate fi un șoc și este un pariu pe care proprietarii ar putea ajunge să-l regrete mai târziu.

Modifică setările cookies