(P) Experții de la ȘemineeCluj explică racordarea corectă a coșului de fum la un șemineu

Advertoriale Experții de la ȘemineeCluj explică racordarea corectă a coșului de fum la un șemineu
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 22 Noiembrie 2019, 17:56
Data actualizarii: Vineri 22 Noiembrie 2019, 17:59

Cu toții cred că știm și ne dorim ca și în propriul nostru cămin, să ne simțim învăluiți de căldura incomparabilă a unui șemineu

Magia inedită a flăcărilor care ard potolite într-un focar cu un design deosebit, pot transforma atmosfera oricărei locuințe, într-un cadru cu adevărat special. Nimic nu se compară cu serile și nopțile înghețate de iarnă, la adăpostul cald și primitor al unui șemineu, alături de familie sau persoanele atât de dragi nouă. Dar pentru o experiență desăvârșită, un șemineu are nevoie să fie racordat la un cos de fum propriu, de calitate, care însă, pentru a-ți asigura întreg confortul în condiții ideale de siguranță, trebuie să țină cont și de anumite specificații tehnice, extrem de importante:

-  Secțiunea transversală și mărimea focului de șemineu, trebuie să corespundă între ele;
-  Șemineul și cosul de fum trebuie să fie construite unul lângă celălalt;
-  Înălțimea eficace, de la camera de fum până la buza coșului, trebuie să fie cel puțin 4.5 m;
-  La coșurile de fum cu înălțimi reduse, racordarea piesei la coș trebuie să fie la 45°. La 
   coșurile de fum cu înălțimi mai mari, racordarea piesei la coș poate să fie la 90°;
-  Admisia aerului de ardere este recomandată să fie facută din exterior la focarele standard, 
   iar la focarele cu triplă combustie și ardere etanșă, aceasta devine obligatorie din exterior.

În plus, un alt aspect decisiv în funcționarea conforma a unui șemineu este constituită și de tipul lemnului folosit în procesul de ardere. Așadar, pentru obținerea randamentului ideal este indicat să se folosească cât mai mult cu putință, lemn de esență tare sau lemn care să nu fie atât de bogat în substanță rășinoasă și cu puține încrengături, precum: lemnul de stejar, de fag, mesteacăn sau diferite tipuri de pomi fructiferi.

Totodată, trebuie să știți că un semineu pe lemne deschis, nu poate să fie construit din punct de vedere tehnic, în spații mai mici de 12 mp. Această restricție se datorează faptului că un șemineu, pentru a funcționa, trebuie să fie alimentat cu aer provenit din afară, prin ușile și ferestrele neetanșate, pentru a asigura o ardere corectă. O soluție și mai eficientă (în cazul în care și condițiile o permit) ar fi canalele care aduc aerul din exterior, până aproape de deschiderea camerei de ardere. Șemineele deschise trebuie să fie stabile și nu trebuie să fie construite din materiale de construcție inflamabile.

De la deschiderea camerei de ardere trebuie să fie respectată o distanța de minimum 80 cm în toate direcțiile (în față, deasupra și în lateral) față de componentele si materialele de construcție inflamabile, precum și față de alte obiecte zidite sau plasate în apropierea focarului. De asemenea, admisia aerului este recomandat să se facă dinafară, pentru a asigura un flux de aer constant și un tiraj bun al coșului de fum. Nu în ultimul rând, podeaua, pereții, camera pentru cenușă și colectorul de fum, trebuie să fie confecționate din cărămidă sau plăci de șamotă. O soluție practică poate fi și betonul special, rezistent la ardere sau fontă cenușie. Colectorul de fum se realizează din tablă de oțel sau alamă cu grosimea de minimum 2 mm.

Sub sloganul „Noi facem tot, tu pui pe foc!”, profesioniștii de la Șeminee Cluj sunt pregătiți să răspundă întrebărilor tale și să îți ofere consultanță gratuită în vederea alegerii modelului potrivit de șemineu. De asemenea, în magazinul online seminee-clujnapoca.ro aveți la dispoziție o gamă largă de produse din universul soluțiilor de încălzire, precum: focare, șeminee centrale, sobe pe lemne sau peleți, coșuri de fum și alte accesorii special concepute, pentru căldura și confortul locuinței tale.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!