(P) Durerile de creștere la copii: ce trebuie să știi despre ele

Advertoriale
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 08 Mai 2024, 12:38
Data actualizarii: Miercuri 08 Mai 2024, 12:38

Sursa foto: Freepik (Imaginea poate fi descărcată de aici

 

Durerile de creștere sunt un fenomen des întâlnit în rândul copiilor. În ciuda denumirii lor, nu există dovezi clare că durerea este cauzată de procesul de creștere în sine. Ele apar cel mai frecvent în timpul nopții și pot provoca disconfort semnificativ. Vârsta la care apar aceste dureri variază, dar sunt cel mai frecvent observate la copiii cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani și afectează în egală măsură băieți și fete. Ar trebui să dispară însă până la vârsta adolescenței.[2][3] Continuă să citești pentru a afla mai multe despre acest fenomen!

Simptomele durerilor de creștere la copii

De cele mai multe ori, durerile de creștere se manifestă prin dureri musculare la nivelul picioarelor, în special în zona gambelor, coapselor sau în spatele genunchilor. Aceste dureri apar adesea brusc, de obicei seara sau noaptea, putând să-i trezească pe copii din somn. Durata episoadelor de durere poate varia de la câteva minute până la câteva ore, dar există și cazuri în care persistă pentru câteva zile.[2][3]

Ce mai trebuie să știi despre durerile de creștere este că, de regulă, afectează ambele picioare în mod similar și nu ar trebui să fie acompaniate de semne de inflamație, cum ar fi roșeață, căldură sau umflături.[2][3]

Cum pot fi ameliorate durerile de creștere?

Există mai multe soluții pe care le poți încerca dacă ai un copil ce are dureri de creștere. O strategie eficientă pentru aceasta este utilizarea masajului blând și a căldurii, care pot ajuta la relaxarea mușchilor. Aplicarea de comprese calde sau efectuarea de băi calde, de exemplu, pot avea un efect pozitiv asupra durerilor de creștere la copii. În ceea ce privește masajul, pentru a maximiza efectele acestei metode, este recomandat să fie efectuat cu mișcări blânde, concentrându-se pe zonele dureroase. Exercițiile de întindere pot, de asemenea, ajuta la prevenirea apariției acestor dureri în timpul nopții.[2][3]

În situațiile în care durerile de creștere sunt mai persistente sau intense, poate fi necesară administrarea de medicamente, cum ar fi analgezicele. Acest lucru trebuie făcut însă doar la recomandarea unui medic și conform instrucțiunilor acestuia, pentru a evita eventualele efecte secundare și pentru a asigura o utilizare sigură și eficientă a medicamentelor.[2][3]

Când trebuie să te adresezi unui medic?

Este important să reții că durerile de creștere nu sunt considerate o problemă gravă și, de obicei, nu necesită tratament. Totuși, există și situații în care este recomandat să consulți un medic pentru a exclude alte posibile cauze ale durerii. Posibile semne de alarmă sunt:

  • durerea localizată la un singur picior;

  • durerea care persistă sau se intensifică;

  • durerea care apare dimineața sau în timpul mersului ori al altor activități;

  • durerea suficient de severă pentru a face copilul să șchiopăteze;

  • durerea la nivelul articulațiilor, precum genunchii sau gleznele;

  • apariția unor umflături, vânătăi sau erupții cutanate pe picioare;

  • durerea de picioare însoțită de febră;

  • stările neobișnuite de oboseală sau somnolență;

  • lipsa poftei de mâncare sau refuzul de a mânca;

  • pierderea în greutate.[1]

Aceste simptome pot fi asociate cu o varietate de afecțiuni medicale. De aceea, este important să te adresezi unui medic dacă observi unul sau mai multe dintre aceste simptome la copilul tău.

Durerile de creștere la copii sunt o problemă frecventă, dar care, de obicei, nu ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare. Reține totuși că acest articol are rol strict informativ și nu poate înlocui consultul de specialitate. Dacă durerile de care se plânge copilul tău te îngrijorează ori dacă acestea sunt acompaniate și de alte simptome, îți recomandăm să consulți un medic pentru a exclude alte posibile cauze ale durerii și a afla dacă este necesar un tratament anume.

Bibliografie: 

  1. „Growing Pains”, NHS, 2024, www.nhs.uk/conditions/growing-pains/. Accessed 29 Feb. 2024.

  2. „Growing Pains - Symptoms & Causes”, Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/growing-pains/symptoms-causes/syc-20354349. Accessed 29 Feb. 2024.

  3. „Growing Pains in Kids: Causes & Symptoms”, Cleveland Clinic, 2021, my.clevelandclinic.org/health/diseases/13019-growing-pains. Accessed 29 Feb. 2024.
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!