S-a rezolvat misterul craterelor uriase aparute din senin in Siberia. O forta supraomeneasca e de vina

crater mister Virale S-a rezolvat misterul craterelor uriase aparute din senin in Siberia. O forta supraomeneasca e de vina
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 18 Februarie 2021, 07:00
Data actualizarii: Joi 18 Februarie 2021, 16:37
Cercetatorii au ajuns la o concluzie privind gaurile uriase produse aparent fara explicatie in pamantul inghetat din Siberia.

Aproape 20 de asemenea cratere cu adancimi de pana la 30 de metri si cu diametre considerabile i-au pus la incercare pe specialisti in tentativa de a gasi o explicatie stiintifica. In acest sens, au fost mobilizate echipamente de ultima generatie, inclusiv drone care au fost lansate in gropile respective. Unul dintre participantii la ancheta a povestit cum a fost nevoit sa stea culcat, pe marginea craterului, pentru a manevra drona. "De mai multe ori era sa pierdem dronele", a marturisit Igor Bogoyavlensky.

Cu informatiile culese s-a ajuns la concluzia ca vinovat pentru "explozia" permafrostului (stratul de pamant care ramane in permanenta inghetat) ar fi gazul metan care se acumuleaza la diferite adancimi. In timp, acesta provoca o crestere in dimensiuni a solului, ca o movila, dupa care este expulzata gheata, creand asemenea cratere. In plus, ca o alta justificare stiintifica, se pare ca incalzirea globala din ultimii ani are si ea rolul ei in acest fenomen neobisnuit, prin slabirea rezistentei permafrostului.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!