(P) Cum să aveți un meci câștigător cu mingea de baschet potrivită?         

Promo
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 07 Iulie 2023, 12:47
Data actualizarii: Vineri 14 Iulie 2023, 18:09

Baschetul este un sport îndrăgit de mulți, atât de fete, cât și de băieți. 

 

Există competiții care mai de care mai speciale, evenimente sportive, campionate, o mulțime de astfel de situații în care jucătorii profesioniști își pot demonstra abilitățile. Și, pentru a avea un meci facil și cât mai lin, aceștia au nevoie și de o minge adecvată. Fie că jucați în mod profi, sau doar ca hobby, în weekend cu prietenii, este foarte important să aveți o minge de baschet potrivită. De aceea, în articolul de azi, vă vom ajuta să alegeți o minge perfectă, în funcție de mărimea sa și de material. Să începem!

Rădăcinile baschetului se află în anul 1891, când absolventul Colegiului Springfield, James Naismith, a inventat jocul. Acest joc a prins popularitate și a fost adorat de atât de mulți oameni încât, în zilele noastre a ajuns să fie un adevărat fenomen al sportului. De la echipamente extravagante, la adidași speciali și bandane de susținere a încheieturilor, nu numai atleții profesioniști au ajuns să le poarte, ci și tinerii pasionați sau fanii înrăiți. Ce poate fi mai frumos decât să aveți un echipament la fel ca al jucătorului dumneavoastră preferat? Sau poate chiar o minge de baschet cu autograf? Știm ce simțiți și, de aceea, vrem să vă ajutăm să alegeți mingea perfectă pentru cele mai frumoase meciuri. Fie că o cumpărați pentru cel mic, sau pentru dumneavoastră, ca atlet sau jucător obișnuit, repetăm faptul că este foarte important să țineți cont de câteva criterii. Marile diferențe între aceste tipuri de mingi se observă după mărimea sau materialul lor. Vom începe cu mărimea.

Mărimea mingilor de baschet este importantă deoarece ajută la prinderea mai bună și la derularea cât mai lină a jocului. Există trei mărimi generale, și anume mărimea 5, 6, și respectiv 7. Mărimea 5 este potrivită pentru copiii cu vârste cuprinse între 4 și 9 ani, având o circumferință de 69 cm și o greutate de 510 – 560 grame. Datorită dimensiunilor mai scăzute, copilașii vor putea prinde mingea fără probleme și se vor juca veseli. Mărimea 6 este potrivită pentru tineri de până la 15 ani și doamne. Este o mărime de tranziție între mingea de început și cea de nivel profesional, situându-se la mijloc. Are o circumferință de 72 cm și o greutate de 560 grame. Este, de asemenea, mărimea recunoscută la nivel global pentru meciurile de baschet feminin. Următoarea mărime este și ea recunoscută la nivel global, fiind mărimea oficială a Federației Internaționale de Baschet FIBA, și anume mărimea 7. Este o mărime indicată numai jucătorilor bărbați, adulți. Are o circumferință de 75 cm și o greutate de 620 – 630 grame. Mărimea 7 se mai folosește și în liga de meciuri din cadrul Asociației Naționale de Baschet NBA. Acum că ați aflat mărimea care vi se potrivește, nu vă rămâne decât să dați un search în mediul online pentru a vă alege preferata.

În continuare, al doilea criteriu de care să țineți cont atunci când vă alegeți o minge de baschet este materialul. Aceste mingi sunt confecționate din următoarele principale materiale: piele naturală, piele sintetică și cauciuc. Pielea naturală este materialul oficial, recunoscut la nivel internațional drept cel mai potrivit pentru meciurile profesioniste. Astfel de mingi sunt indicate terenurilor indoors – acoperite cu lemn. Fiindcă terenurile interioare sunt lăcuite și curățate constant, tind să fie ușor alunecoase. Pe lângă o pereche adecvată de pantofi antiaderenți, mai contează și ca mingea să fie la fel de prietenoasă în timpul jocului. Pielea naturală ajută la prinderea fermă a mingii și evită alunecările nedorite în timpul driblingului. Pe de altă parte, pielea sintetică este un material ceva mai versatil, ce permite folosirea sa atât pe terenuri indoors, cât și outdoors. Mingiile din acest material se adaptează ușor la tipurile de teren pe care sunt folosite, permițând derularea lină a jocului și pe zone accidentate cum sunt cele de pe asfalt. Cât despre mingiile de cauciuc, ținem să spunem că sunt indicate jucătorilor la început de drum sau celor ce practică baschetul doar ca hobby. Nu sunt cea mai inspirată alegere pentru competiții. Însă, sunt potrivite atât terenurilor indoors, cât și outdoors. Mingiile de cauciuc se încadrează într-un buget mai mic față de cele precedente și pot fi folosite în scopuri recreative.

Ajunși la sfârșit, sperăm că articolul nostru v-a fost de folos și că acum dispuneți de inspirația necesară pentru a cumpăra cea mai potrivită minge de baschet. Vă urăm un joc plăcut și la cât mai multe victorii!

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!