S-a nascut cu o boala CRUNTA, dar a devenit erou national in 4 minute! Momentul in care un copil AUTIST a reusit faza anului in sport:

Jason McElwain baschet True Story
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 06 Iunie 2013, 06:30
Data actualizarii: Joi 06 Iunie 2013, 18:42

A jucat 4 minute in primul meci din viata lui - a doua zi, Warner Bros. si Walt Disney se luptau sa-i transforme povestea intr-un film!

Pentru a intelege aceasta poveste, trebuie mai intai sa stim ce este autismul. Cu totii am auzit de aceasta boala insa nu multi am vazut cum afecteaza ea o persoana. Dupa cateva cautari scurte pe internet, aflam ca autismul este o afectiune complexa care apare in primii 3 ani de viata. Boala provine de la o disfunctie de ordin neurologic, care ingreuneaza interactiunea sociala si abilitatile de comunicare. Astfel, copiii si adultii care sufera de autism au dificultati in comunicarea verbala si non-verbala, interactiunile sociale sau activitatile de relaxare.(sursa: news.softpedia)

Este foarte greu sa interactionezi cu persoane care sufera de austism. Acestea sunt fie extrem de tacuti, pasivi, fie diametral opus, adica agitati si chiar agresivi.

Este o boala peste care cu greu se poate trece. Americanii inca sunt chinuiti de amintirea momentului groaznic din decembrie 2012 cand un student care suferise de aceasta boala o omorat 26 de oameni intr-o scoala din Connecticut.

Luand in calcul toate aceste lucruri plus faptul ca trecem printr-o perioada in care intimidarea in scoli a atins cote alarmante, povestea lui Jason McElwain este cu atat mai impresionanta.


Cele 4 minute in care a avut loc minunea

In 2006, Jason McElwain era doar un student normal. Bine, nu chiar normal, el suferind de autism. Cu toate astea, era la 17 ani managerul echipei de baschet a Liceului Greece Athena din Greece, New York, un orasel cu o populatie de mai putin de 100.000 de locuitori. Care era treaba lui McElwain? Sa fie un adevarat motivator pentru echipa. Sa dea sticlele de apa, sa dea sfaturi, oricum ar fi putut sa-i ajute pe colegii sai. Iar pentru acest lucru avea respectul tuturor.

Ultimul meci de acasa din sezon in acel an a fost cel care i-a schimbat viata si l-a facut sa devina un adevarat erou national. 25 de companii au sunat dupa acel moment, inclusiv Walt Disney Co. si Warner Bros., dar si companii independente de film.

Mai erau 4 minute din acel meci si s-a intamplat minunea! McElwain a intrat pe teren - era primul sau meci din cariera! Inalt de doar 1,67m, putin pentru baschet, McElwain a primit aceasta sansa in semn de recunostinta pentru toate modurile in care a ajutat echipa. Iar ceea ce s-a intamplat a devenit cunoscut in toata America! Tanarul a inscris de 6 ori de la 3 puncte si o data de 2puncte, terminand astfel meciul cu 20 de puncte, toate in ultimele 4 minute de joc!

Triumful tanarului care a fost nevoit sa lupte cu boala si cu toate prejudecatiile a inspirat pe toata lumea. Toata prestatia lui a fost surprinsa de un coleg iar clipul a ajuns la televiziunile nationale. Scoala a fost asaltata de telefoane si mail-uri de la parinti ai caror copii sufera de aceasta boala teribila, una putin inteleasa in societate.

"Avem obligatia ca societate sa gasit un mod de a include oameni cu diferite abilitati. Asta, sa speram, va deschide usi pentru alti oameni si va deschide si ochii altora" a declarat directorul scolii Randolph Hutto, cel al carui fiu de 12 ani era autist.

McElwain nu a scos niciun cuvant pana la varsta de 5 ani si inca are probleme de comunicare cu cei din jur - a reusit insa sa se adapteze si sa se integreze in colectiv datorita profesoarei de educatie speciala, Diane Maddock.

Considerat prea mic pentru a intra pe teren, McElwain a fost luat pe postul de manager, si a fost cu adevarat un asistent pentru antrenorul echipei de baschet, Jim Johnson. Acesta a decis sa-l treaca pe lista echipei si sa-l lase pe teren daca echipa va avea un avantaj important. In momentul in care a intrat pe teren, Greece Athena conducea la 20 de puncte. Desi primele sale tentative de a inscrie au fost ratate, McElwain a reusit sa isi intre in mana si echipa lui a castigat cu 79 la 43! Iar McElwain a fost purtat de brate de un liceu intreg ca un adevarat erou.

"A fost mana mea dreapta, a fost acolo in fiecare zi si doar sa-i dau oportunitatea sa se imbrace in echipament a fost emotionant pentru mine. Ca el sa intre si sa profite de moment in modul in care a facut a fost cu siguranta mai mult decat ma asteptam. Eram o epava emotionala" a spus antrenorul Jim Johnson dupa acel moment.

"Nu sunt deloc diferit dupa acest moment" spunea McElwain dupa acel meci si toata atentia pe care a primit. El se mandreste doar cu faptul ca are multi prieteni in continuare. "Chiar nu imi pasa de faptul ca sunt autist, serios. E doar felul in care sunt. Sfatul pe care il dau celorlalti autisti este sa munceasca in continuare, sa viseze si vor primi sansa lor si vor reusi" a spus McElwain.


Impactul celor 4 minute unice

Jason a reusit intr-o singura seara sa transmita un mesaj unei intregi tari. Un copil din 150 se nasc cu aceasta boala in Statele Unite, un numar care este in crestere fata de cum era cu un deceniu in urma. Iar povestea lui Jason le-a aratat ca pot sa treaca peste aceasta boala si sa traiasca normal. Si i-a invatat pe ceilalti sa-i accept. Jason McElwain a devenit atat de cunoscut ca l-a intalnit in martie 2006 si pe presedintele SUA de atunci, George W Bush: "Tara noastra a fost captivata de aceasta poveste incredibila din arena de baschet. Este o poveste despre bunavointa antrenorului Jim Johnson de a-i da unei persoane o sansa. Este povestea iubirii lui Dave si Debiie pentru fiul lor si este povestea unui tanar care si-a gasit talentul pe terenul de baschet care, in schimb, a atins inimile cetatenilor din toata aceasta tara" spunea atunci Bush la intalnirea cu Jason.

Jason a castigat premiu ESPY pentru cel mai tare moment din sport in 2006. A fost invitat la Oprah, Larry King, la Good Morning America si Today. A scris alaturi de Daniel Paisner o carte numita "Jocul vietii mele" si publicata in 2008.


La 6 ani distanta, viata celui poreclit dupa acel moment "J-Mac" nu s-a linistit in vreun fel. Continua sa joace baschet cand poate, e asistent pentru echipa celor de la Greece Athena. De asemenea, este deseori pe drumuri, mergand prin toata tara pentru a sustine discursuri motivationale si pentru a atrage atentia asupra acestei boli crunte. A devenit un simbol, un om care a inspirat o tara intreaga. "Oamenii cu dizabilitati merita o sansa sa reuseasca" spunea Jason intr-un interviu petnru ESPN in 2012. Si intr-o perioada in care abuzurile in scoli au devenit, din pacate, o obisnuita, intr-o perioada in care orice om lipsit de tupeu are sanse mici sa se integreze, Jason a reusit sa devina un adevarat erou. A reusit sa stearga un stereotip si le-a dat sansa celor care sufera de aceasta boala o sansa. Totul in urma unui meci de baschet. In urma a 4 minute care au schimbat totul.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!