Meciul anului în tenis! Scenariu SF și trei ore de luptă fascinantă în Swiatek - Osaka, blockbuster-ul încheiat dramatic

Iga Swiatek meciul anului Naomi Osaka Roland Garros Tenis Tenis
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 29 Mai 2024, 22:09
Data actualizarii: Miercuri 29 Mai 2024, 22:25

Roland Garros | Scenariu de film: minge de meci salvată și revenire de la 2-5.

Iga Swiatek (23 de ani, 1 WTA) și Naomi Osaka (26 de ani, 134 WTA) au oferit, miercuri, cel mai bun meci de tenis al anului 2024 în tenisul feminin. Poloneza s-a impus la finalul unui thriller fascinant, scor 7-6(5), 1-6, 7-5, la capătul a fix trei ore de joc, după o minge de meci salvată și o revenire fabuloasă de la 2-5 în decisiv.

Într-o zi ploioasă la Roland Garros, în care s-a jucat pe doar două arene, spectatorii de pe Philipp Chatrier au trăit de la fața locului o încleștare care va rămâne în cărțile de istorie ale turneului din capitala Franței. Revenită pe marea scenă a Sportului Alb, Naomi Osaka, fost lider mondial și câștigătoare a patru trofee de Grand Slam, a dat timpul înapoi, a înncântat printr-un tenis desprins dintr-o altă eră, dar la final a trebuit să se recunoască învinsă de favorita turneului și jucătoarea care și-a adjudecat trei dintre ultimele patru trofee de la Paris.

68 de minute cu 35 de lovituri câștigătoare

Considerată jucătoarea de bătut la orice turneu care se joacă pe zgură, Swiatek a pornit perfect, cu break în al doilea game de serviciu al adversarei și un avans de 4-2, dar, încetul cu încetul, japoneza și-a calibrat loviturile, a prins ritmul la serviciu, a răsturnat setul și a avut o minge de 6-4 pe serviciul adversarei.

A fost nevoie ca poloneza să scoată la suprafață cel mai bun tenis de care e capabilă pentru a face față asaltului dat de campioana de la Australian Open și US Open, dar și de un tiebreak, câștigat de Swiatek cu 7-1, pentru a decide direcția în care merge prima manșă. Una care s-a întins pe durata a 68 de minute și a adunat nu mai puțin de 35 de lovituri câștigătoare: 18 în dreptul lui Swiatek, 17 în cel al lui Osaka.

Setul perfect există!

Ceea ce pentru mulți ar fi trebuit să fie o lovitură dură dată în moralul adversarei s-a transformat, de fapt, în prologul unei manșe cum un lider mondial, din ATP sau WTA, nu a avut de înfruntat în ultimii ani.

Osaka a lăsat în spate dezamăgirea pierderii unui act pe care-l putea câștiga, a adunat cifre incredibile la serviciu (doi ași, 91% puncte câștigate cu prima minge), a lovit câștigător de zece ori, a greșit doar două mingi și i-a administrat Igăi un foarte dur 6-1 în doar 28 de minute.

Mii de fani de pe cea mai mare arenă din complexul de la Roland Garros au aplaudat lecția predată de japoneză, alte câteva milioane au privit din fața televizorului cum fostul lider mondial își anunță, de fapt, adevărata revenire în elita WTA-ului. Pentru Swiatek, meciul care părea ușor de dus la capăt se transforma într-un mic coșmar, poloneza pierzând ultima dată un set cu 6-1 la Roland Garros în 2017, contra Simonei Halep, pe vremea când avea doar 17 ani.

Scenariu de film: minge de meci salvată și revenire de la 2-5

La start de deisiv, logica sugera că lucrurile ar trebui să se reașeze, Swiatek a ratat două mingi de break în game-ul de debut, apoi Osaka a găsit toate combinațiile perfecte pentru a străpunge liniile de apărare ale adversarei: un serviciu fabulos, multe un-doi-uri pentru a închide punctele rapid, agresivitate dusă la extrem pe serviciul advers. Așa a ajuns asiatica la 4-1, moment în care al patrulea titlu al carierei pentru actualul lider mondial părea doar o himeră.

În game-ul al șaselea, sub o presiune uriașp, Swiatek a supraviețuit unei minngi de break a adversarei sinonimă cu șansa de a încheia partida, Osaka ratând cu reverul în lung de linie, dar Naomi și-a păstrat calmul pentru a ajunge apoi la 5-2.

Aflată la un game de eliminarea din concursul pe care l-a dominat în ultimii ani, Swiatek a întors o situație de 0-30 pe propriul serviciu și a mutat presiunea pe umerii sportivei japoneze. Care a clacat în două momente cheie! Mai întâi cu un forehand greșit ușor la 40-15, apoi cu o minge de meci irosită după un retur bun al adversarei. Odată șansa irosită, jocul lui Naomi s-a dezintegrat treptat, Swiatek nu a mai făcut niciun cadou, a luat break-ul în game-ul de totul sau nimic și a închis meciul, 7-5 în decisiv, după trei ore de joc.

În cel mai bun meci din turneu și din întreg sezonul 2024, Swiatek a dat o nouă dovadă a forței mentnale de care dispune, în timp ce Osaka rămâne cu frustrarea pierderii unei partide pe care a avut-o în mână. Marii câștigători? Fanii tenislui, care au redescoperit un talent pur gata să-și reia locul în top și să se bată pentru alte trofee de Grand Slam.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!