GALERIE FOTO Contaminarea Simonei Halep, „o scuză comună.” Numerele arată că TAS ar putea să nu fie impresionat de apărarea româncei

Marcu Czentye
Data publicarii: Joi 29 Februarie 2024, 13:20
Data actualizarii: Joi 29 Februarie 2024, 13:24

Tenisul australian „a pățit-o” la fel ca Simona Halep, în perioada 2016 - 2019, dar soluțiile implementate între timp au rezolvat problema contaminării care conduce la dopaj. 

Fost antrenor de tenis și actualmente realizator al unui podcast despre tenis în Australia, Todd Scoullar a vorbit despre contaminare și pașaport biologic, în contextul suspendării Simonei Halep

Australianul este de părere că invocarea contaminării ca motiv al testului anti-doping cu rezultat pozitiv reprezintă „o scuză comună”, chiar dacă logică în situația româncei. Acesta s-a referit și la pașaportul biologic ca fiind doar o parte integrantă a sistemului folosit de WADA și ITIA pentru a depista trișarea.

„Există întotdeauna noi substanțe și modalități prin care sportivii pot învinge sistemul anti-doping.”

„Din câte știu eu, nu este un instrument universal, ci doar o parte a unui sistem antidoping mai amplu. Pașaportul biologic este conceput pentru a monitoriza diferite tipuri de biomarkeri din sânge de-a lungul carierei sportivilor, astfel încât organizațiile antidoping să poată observa orice fluctuație care ar putea indica un joc necinstit.

Cu toate acestea, ca în orice altceva, tehnologia se mișcă rapid și există întotdeauna noi medicamente, noi substanțe și noi modalități prin care sportivii pot învinge sistemul,” a dezvăluit Todd Scoullar pentru iAMSport. 

Cum a reușit Australia să elimine complet cazurile de dopaj prin contaminare

Todd Scoullar a relatat cum Australia a reușit să facă instituțiile responsabile să conlucreze astfel încât să reducă la minimum cazurile de dopaj rezultate prin contaminare. 

„Este, cu siguranță, o scuză comună și, posibil, una pe bună dreptate. Aici, în Australia, suplimentele contaminate au reprezentat o treime din toate încălcările de dopaj între 2016 și 2019.

Din fericire, agențiile sportive naționale antidoping de aici au lucrat în parteneriat cu Administrația pentru Produse Terapeutice pentru a contracara acest lucru.

Și se pare că a funcționat, niciun atlet nefiind testat pozitiv, în perioada 2021-2022, la un supliment contaminat. Desigur, atunci când suplimentele sunt cumpărate de la diverse fabrici din întreaga lume, un atlet nu poate fi niciodată sigur de reglementările din țara de origine, ceea ce îl expune la riscuri inutile,” a declarat Todd Scoullar în același interviu acordat sursei menționate. 

Simona Halep așteaptă verdictul final al TAS, care poate apărea oricând

În momentul de față, Simona Halep așteaptă verdictul final al Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, care ar putea apărea în orice zi.

Comunicarea instanței supreme în sport din Elveția ar putea însemna fie sfârșitul carierei româncei, fie începutul unei noi etape în cariera de tenismenă profesionistă a Simonei Halep. 

Halep, 64 de săptămâni ca număr unu mondial și peste opt ani petrecuți în top 10 WTA

Halep a câștigat turneele de mare șlem de la Roland Garros și Wimbledon, în anii 2018 și 2019, iar pe prima treaptă a clasamentului WTA a reușit să stea timp de 64 de săptămâni.

În top 10 WTA, românca a stat fără întreruperi timp de peste șapte ani și jumătate, un record absolut în tenisul românesc.


Artemon Apostu-Efremov, despre dopajul fostei eleve: „Simona Halep a căzut într-o capcană”

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!