SPECIAL Scandal uriaș în SUA! Companii mari folosesc AI-ul ca să-și spioneze angajații

AI companii mesaje angajati inteligenta artificiala monitorizare mesaje spionaj Stiri Monitorizare AI / Foto - Getty Images
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 26 Februarie 2024, 10:49
Data actualizarii: Luni 26 Februarie 2024, 11:16

Deși AI-ul poate avea întrebuințări benefice, unele companii aleg să le folosească pe cele mai nocive. 

Mai multe companii importante din SUA, printre care Walmart, Delta, T-Mobile, Chevron sau Starbucks, sunt acuzate că folosesc software-ul companiei de dezvoltare a Inteligenței Artificiale (AI) Aware, pentru a monitoriza mesajele trimise de angajați. 

Walmart și Starbucks, printre firmele mari care folosesc AI-ul ca spion

Conform NY Post, programul ar monitoriza discuțiile private ale angajaților pe rețele de comunicare ca Slack sau Microsoft Teams și ar semnala cuvinte-cheie care indică nemulțumirea angajaților și potențiale riscuri de siguranță pentru companii. 

  • Monitorizare AI / Foto - Getty Images

Compania Aware a transmis că programul AI a controlat deja 20 de miliarde de mesaje individuale a peste 3 milioane de angajați. Mai mulți specialiști în IT și în securitate cibernetică au atras viguros atenția și și-au exprimat nemulțumirea că AI-ul a ajuns foarte repede să fie folosit într-un mod atât de agresiv și că mutarea reprezintă o progresie neplăcută a acestei tehnologii.

Statele folosesc deja AI-ul pentru spionarea jurnaliștilor și activiștilor

Poate și mai grav, experții ONU au atras atenția că AI-ul este folosit deja de mai multe guverne naționale pentru a spiona activiști, jurnaliști și opozanți, folosindu-se de faptul că folosirea și transferul noii tehnologii nu sunt încă bine reglementate la nivel internațional. 

"Transferul nereglementat de tehnologii cu risc ridicat către statele care se implică în încălcări sistematice ale drepturilor omului trebuie să se încheie. Justificări excepționale pentru utilizarea tehnologiilor de supraveghere în combaterea terorismului prin încălcări 'ușoare' ale drepturilor omului se transformă adesea într-o utilizare mult mai banală, adică spionarea sau suprimarea activiștilor pentru drepturile sociale sau a jurnaliștilor incomozi", declara Fionnuala Ni Aolain, profesor la Universitatea din Minnesota și raportor special numit de Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU.

Foto - Getty Images 

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!