O federație internațională refuză suspendarea sportivilor din Rusia și Belarus!

FINA Belarus natatie Rusia Sporturi
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 09 Martie 2022, 15:26
Data actualizarii: Miercuri 09 Martie 2022, 15:31

Măsuri drastice, de excludere a rușilor, au fost luate în fotbal, atletism, schi, hochei pe gheață, rugby sau box.

Federaţia Internaţională de nataţie (FINA) a anunţat marţi că se opune interzicerii sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţii, în ciuda recomandării Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) de a-i exclude, urmată de numeroase organizaţii sportive, informează AFP, agenție citată de Agerpres.

Comunicatul FINA, for care susține participarea Rusiei și Belarusului în competițiile internaționale

"Biroul FINA se opune în continuare interdicţiei generale impuse tuturor sportivilor şi oficialilor ruşi şi belaruşi, şi îşi menţine poziţia de a permite sportivilor ruşi şi belaruşi să participe la evenimentele FINA într-o manieră neutră", a precizat organizaţia într-un comunicat.

FINA, care afirmă că decizia sa a fost susţinută "de o majoritate covârşitoare a Comisiei sportivilor", şi-a modificat totuşi regulamentul pentru a revizui participarea sportivilor şi oficialilor în situaţii de urgenţă de la caz la caz şi, prin urmare, ar putea împiedica ruşii şi belaruşii să participe dacă "prezenţa lor ameninţă siguranţa şi bunăstarea sportivilor sau pune în pericol desfăşurarea competiţiei", mai precizează sursa citată.

Miniștrii sportului din Europa și SUA au cerut excluderea tuturor sportivilor ruși

Fotbalul, atletismul, schiul, biatlonul, hocheiul pe gheaţă, dar şi rugby-ul şi boxul, încă de la începutul invaziei trupelor ruse în Ucraina, au luat deja măsuri mult mai drastice decât cele ale FINA în privinţa sportivilor ruşi şi belaruşi, alături de numeroase federaţii naţionale.

Agerpres subliniază că, în urma unei reuniuni prin videoconferinţă, organizată joia trecută, la iniţiativa guvernului britanic, miniştrii responsabili cu sportul din 37 de ţări, printre care Germania, ţările baltice, Statele Unite, Finlanda şi Franţa, au susţinut măsurile de excludere a sportivilor ruşi şi belaruşi, de anulare a atribuirii de evenimente sportive celor două ţări şi de limitarea contractelor de sponsorizare implicând entităţi ruse şi belaruse.

"Facem apel la toate federaţiile sportive internaţionale să aprobe aceste principii şi îi salutăm pe toţi cei care au făcut-o deja", au scris aceştia într-un comunicat de presă publicat marţi de guvernul britanic, conform Agerpres.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!