Ea este campioana care a supraviețuit dezastrului de la Cernobîl și abuzurilor din orfelinate! Povestea incredibilă a sportivei de aur

Cernobil Jocurile Paralimpice Jocurile Paralimpice Tokyo oksana masters Sporturi Ea este campioana care a supraviețuit dezastrului de la Cernobîl și abuzurilor din orfelinate! Povestea incredibilă a Oksanei
Ana-Maria Popescu
Data publicarii: Marti 31 August 2021, 18:21
Data actualizarii: Marti 31 August 2021, 19:04

Oksana Masters (32 ani) are o poveste cu adevărat impresinantă. 

Oksana a cucerit medalia de aur la Jocurile Paralimpice la ciclism, în proba de contratimp pe circuitul din Fuji. Deși nu este prima sa medalie de la Jocuri, acesta este prirmul podium pe care îl obține la ciclism.

Până acum, reprezentanta Statelor Unite a participat la nouă ediții ale Jocurilor Paralimpice (ediții de vară și de iarnă). 

  • Ea este campioana care a supraviețuit dezastrului de la Cernobîl și abuzurilor din orfelinate! Povestea incredibilă a Oksanei

Campioană paralimpică atât la Jocurile din vară, cât și la cele din iarnă, Oksana a concurat și la probele de canotaj, schi fond și biatlon. Pentru ea, sportul a reprezentat „calea de scăpare” de la o viață plină de cicatrici fizice, dar și psihologice. 

Supraviețuitoarea dezastrului de la Cernobîl
 

În urmă cu 32 de ani, Oksana s-a născut cu numeroase malformații, în orașul ucrainean Khmelnytskyi. Fata a fost afectată de radiațiile apărute în urma accidentului de la centrala nucleară din Cernobîl din 1986. 

Astfel, s-a născut cu un singur rinichi, șase degete la fiecare picior și, chiar dacă la mâini avea câte cinci degete, nu a avut partea superioară a degetului mare. Mai mult, piciorul stâng era cu 15 centimetri mai scurt decât cel drept, și nu avea nici tibii. La vârsta de 9 ani, medicii i-au amputat un picior deasupra genunchiului, iar la cinci ani distanță, i-a fost amputat și celălalt. 

Cele menționate mai sus sunt doar cicatricile fizice pe care Oksana le are, însă povestea fetei este de-a dreptul tulburătoare.

Oksana, victimă și a abuzurilor fizice și emoționale 
 

Tânăra a fost protagonista unui video numit „Supraviețuitoarea”, iar în documentar a făcut o serie de dezvăluiri triste legate de trecutul său. Crescută la un orfelinat, Oksana a mărturisit că a fost victima unor abuzuri fizice, emoționale și sexuale în Ucraina. 

În luna ianuarie a publicat o scrisoare prin care dezvăluia „lucrurile oribile” pe care le-a trăit în cei șapte ani și jumătate petrecuți în orfelinate în copilărie, punctând că datorită sportului este fericită astăzi.

Pentru ea „sportul a fost rețeta pentru a vindeca ambele răni, atât cele fizice, cât și cele pe care le are pe suflet”.

Viața i s-a schimbat când s-a întâlnit cu Gay Masters, o logopedă din Kentucky care a vrut să îi ofere o șansă „fetiței subnutrită și speriată”. Pentru Oksana, Gay a fost salvatoarea sa, sau „îngerul său păzitor”. 

Dezastrul de la Cernobîl 
 

Explozia de la Cernobîl a avut efecte devastatoare. Conform estimărilor făcute de Organizația Mondială a Sănătății, dezastrul de la centrala nucleară a dus la până 30.000 de decese, iar mai bine de șapte milioane de oameni au fost expuși radiațiilor și afectați de ele. 

Cele mai afectate țări în urma catastrofei au fost Ucraina, Belarus și Rusia. Din punct de vedere meteorologicc, Belarus a fost cel mai afectat stat. 

Explozia centralei nucleare de la Cernobîl a eliberat de 400 de ori mai mult praf radioactiv decât bomba de la Hiroshima, din 1945. 30 de elicoptere militare au zburat pe deasupra reactorului în flăcări în perioada 27 aprilie - 5 mai 1986, aruncând în jur de 2.400 de tone de plumb și 1.800 de tone de nisip, fără ca eforturile să ajute în vreun fel. 

În România, aflată atunci sub conducerea lui Nicolae Ceaușescu, informațiile legate de tragica explozie au fost prezentate de la puțin spre foarte puțin. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!