Cupa Mondiala de Rugby Revolutie Rugby schimbare format Rugby

OFICIAL Revoluție la Cupa Mondială de rugby. Anunțul care schimbă tot la competiția supremă în sportul cu balonul oval

World Rugby a decis totodată înfiinţarea Ligii Naţiunilor, o competiţie care se va disputa începând din 2026.

Alexandru Hațieganu
Data publicarii: Marti 24 Octombrie 2023, 17:56
Data actualizarii: Marti 24 Octombrie 2023, 18:08

Cupa Mondială masculină de rugby va avea 24 de echipe începând de la ediţia din 2027, care va fi găzduită de Australia, a anunţat marţi federaţia internaţională de profil, World Rugby, citată de AFP şi Reuters.

Este o reformă majoră a unui sport care cu greu reuşeşte să ofere oportunităţi semnificative echipelor mai mici. Reforma a fost adoptată într-un moment în care Portugalia şi Fiji, echipe din eşalonul 2, au făcut o figură frumoasă la Cupa Mondială, competiţie cu participarea a 20 de echipe, care se încheie în acest weekend în Franţa.

World Rugby a decis totodată înfiinţarea Ligii Naţiunilor, o competiţie care se va disputa începând din 2026 şi va avea două divizii cu câte douăsprezece echipe. În prima din aceste divizii vor participa cele mai puternice zece naţionale din lume şi două naţionale invitate. Liga Naţiunilor va fi organizată în iulie şi noiembrie în locul unor turnee care au loc în aceste perioade. Competiţia va avea promovare şi retrogradare, dar numai din 2030.

World Rugby a afirmat că modificările au fost făcute pentru a permite selecţionatelor mai puţin puternice să întâlnească mai des adversare de top, dar au existat critici potrivit cărora natura iniţială "închisă" a Ligii Naţiunilor va împiedica acest lucru.

Cele 24 de participante de la CM 2027 vor fi împărţite în şase grupe de patru echipe. O noutate va fi apariţia optimilor de finală. În ciuda creşterii numărului de echipe, competiţia se va încheia după şase săptămâni, în loc de şapte, cum se întâmplă în prezent.

"Această incredibilă Cupă Mondială de rugby 2023 a demonstrat pasiunea şi potenţialul care există dincolo de primele 10 sau 12 naţiuni. Este inacceptabil să acceptăm status quo-ul. Este inacceptabil să nu facem nimic", a declarat marţi preşedintele World Rugby, Bill Beaumont, într-un comunicat de presă marţi.

Formatul Ligii Naţiunilor nu a fost încă dezvăluit. În divizia superioară vor evolua cele şase echipe din Six Nations şi cele patru din Rugby Championship, cărora, potrivit presei, ar urma să li se alăture Japonia şi Fiji. Liga Naţiunilor se va desfăşura la fiecare doi ani în ferestrele internaţionale din iulie şi noiembrie. Agerpres

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!