Liga Natiunilor Echipa Nationala finlanda - romania Nationala

GALERIE FOTO Stadionul străjuit de un turn înalt de 72 de metri. Tot ce trebuie să știi despre cea mai mare arenă din Finlanda. Meciul tricolorilor e vineri, de la 21:45

Naționala României va disputa ultimul meci din deplasare în grupele Ligii Națiunilor în Finlanda, pe Stadionul Olimpic din Helsinki, vineri, de la ora 21:45.

SPORT.RO
Data publicarii: Joi 22 Septembrie 2022, 14:10
Data actualizarii: Joi 22 Septembrie 2022, 14:06

Istoria legendarului stadion din Helsinki

Stadionul Olimpic din Helsinki este situat în districtul Toolo, la 2 km de centrul capitalei Finlandei, Helsinki, și este cel mai mare stadion din țară. 

Cu o capacitate de 40.600 de locuri, Stadionul Olimpic din Helsinki a fost în decursul anilor gazda mai multor evenimente importante: Jocurile Olimpice de vară din 1952, Campionatul European de Atletism 1971, Campionatul Mondial de Atletism 1983, Campionatul European de Atletism 1994, Campionatul Mondial de Atletism 2005 și Campionatul European de Atletism 2012.

Jocurile Olimpice de vară din 1952

Cu siguranță cel mai important eveniment găzduit de cea mai mare arenă din Finlanda a fost ediția a XV-a a Jocurilor Olimpice (19 iulie - 3 august 1952).

Helsinki a fost desemnat atunci să organizeze Jocurile Olimpice în detrimentul unor orașe precum Amsterdam, Atena, Lausanne, Stockholm, Chicago, Detroit, Los Angeles și Philadelphia.

Au participat 69 de țări și 4.925 de sportivi care s-au întrecut în 149 de probe din 17 sporturi.

SUA a încheiat pe primul loc în clasamentul medaliilor, adunând 76 (40-19-17) de podiumuri. România a cucerit la acea ediție a Olimpiadei patru medalii (1-1-2).

Stadionul din Helsinki nu găzduiește doar evenimente sportive

Helsingin Olympiastadion (finlandeză) este stadionul de casă al naționalei Finlandei, însă el nu găzduiește doar evenimente sportive.

„Stadionul Olimpic este cea mai legendară arenă de evenimente din Finlanda. Stadionul complet renovat oferă un cadru de neuitat pentru evnimente, întâlniri, vizite și sport”, se arată pe site-ul oficial al edificiului.

Stadionul, străjuit de un turn înalt de 72 de metri

Turnul Stadionului Olimpic este un simbol distinctiv printre stadioanele din întreaga lume și una dintre cele mai faimoase structuri și locuri de vizitat din Helsinki și Finlanda.

De peste 80 de ani, Turnul Stadionului Olimpic, înalt de 72 de metri, este unul dintre cele mai bune locuri pentru a admira întregul peisaj urban al orașului Helsinki.

Turnul este deschis în timpul săptămânii până seara și, de asemenea, în weekend. Nu puțini au fost cei care pe parcursul anilor au vizitat seara turnul pentru a vedea orașul și în lumina serii.

Dacă mergeți la Helsinki să vizitați Turnul, trebuie să fiți pregătiți să scoateți din buzunare 6.50$. Puteți face, însă, economie dacă mergeți în zilele de luni. Atunci veți putea cumpăra două bilete la preț de unul.

Monedă de 10 euro dedicată stadionului

La 50 de ani de construirea stadionului, Finlanda a lansat o monedă de 10 euro, care pe una din fețe are gravat stadionul cu celebrul său turn.

  • La ultimul meci disputat de România pe Stadionul Olimpic din Helsinki, tricolorii s-au impus cu 2-0, prin golurile marcate de Bogdan Stancu (54' și 83'). Era antrenor pe atunci Victor Pițurcă.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!