Adrian Boingiu, fost selecţioner al echipei naţionale de fotbal Under-19, a declarat, pentru AGERPRES, că pentru România este un dezavantaj faptul că joacă acasă la Campionatului European U19, găzduit de ţara noastră în perioada 13-26 iunie, deoarece jucătorii vor resimţi o presiune în plus.
"Va fi dificil acest turneu final, ca orice turneu final. După cum se ştie, valorile s-au uniformizat, iar echipe mici nu mai există. Din păcate, noi când jucăm acasă un turneu resimţim o mare presiune, mă refer la jucători. Pentru că ştiţi cum e, în tribune sunt părinţi, rude, prieteni, cunoscuţi, e multă lume care vine la meci şi atunci asta se simte. Comparativ cu turneele pe care noi le jucăm în străinătate unde nu avem altă presiune decât aceea a jocului şi a rezultatului. Eu văd ca pe un dezavantaj faptul că jucăm acasă turneul ăsta. Pentru că jucătorii sunt la vârsta între juniori şi seniori... şi starea lor de emotivitate e încă una destul de crescută. Şi, na, mulţi dintre ei o resimt, mai ales când îşi văd familia, mai vin şi bunicii la meci, ştiţi cum e...", a afirmat el.
"Eu am preferat de fiecare dată, dacă am avut ocazia, să joc un turneu afară, nu în ţară. Pentru că în ţară trebuie să gestionezi foarte bine lucrul ăsta. E presiune din punct de vedere al sensibilităţii emoţionale. Dar sper eu ca generaţia asta să fie matură, să poată să se concentreze pe joc şi să nu mai ţină cont de toate aceste lucruri", a adăugat cel care a condus selecţionata U19 a României în 2017 şi 2018.
”Eu i-aş pune pe acelaşi nivel pe toţi cei trei adversari ai noştri din grupă”
În opinia lui Adrian Boingiu, România este într-o grupă în care se poate întâmpla orice. El consideră că Spania se poate încurca, deşi este cea mai titrată şi mai puternică reprezentativă din Grupa A la prima vedere.
"Suntem tentaţi să spunem că Muntenegru nu e un adversar cine ştie ce... Dar Spania şi Danemarca sunt. Eu i-aş pune însă pe acelaşi nivel pe toţi cei trei adversari ai noştri din grupă. Eu chiar văd un avantaj aici, pentru că se pot întâmpla multe. Nu poţi să zici că Spania e departe de celelalte din grupă. Se poate încurca şi Danemarca, şi Spania, şi Muntenegru. Cred că grupa asta e deschisă oricărui rezultat. Dar, dacă e să alegi, privind din exterior, o echipă mai grea decât celelalte este Spania, care are calitate foarte bună la categoriile de vârstă U17 şi U19", a explicat acesta.
Întrebat dacă este realizabil obiectivul pe care şi l-a impus selecţionerul Ion Marin, o semifinală la Campionatul European, Boingiu a răspuns: "Fiecare îşi face calculele în funcţie de ceea ce ştie. E greu să spun eu din afară că e sau nu e realizabil. Dar e normal să ţinteşti spre un rezultat bun, pentru că altfel ce faci? Oricare dintre noi trebuie să ne uităm cât mai sus şi să vedem unde putem să ajungem".
Adrian Boingiu: ”Aşa am fost şi eu entuziasmat cu generaţia 1999”
Adrian Boingiu este de părere că în lotul actual al selecţionatei U19, din punct de vedere calitativ, 5-6 jucători ar putea ajunge la prima reprezentativă peste câţiva ani.
"Avem copii buni, copii cu calitate, dar se pot întâmpla multe în următorii doi sau trei ani. Aşa am fost şi eu entuziasmat cu generaţia 1999 şi am zis că acolo sunt 6-7 jucători care vor ajunge la echipa naţională. Şi n-au fost 6-7... sau au fost 6-7, dar nu împreună. Au fost o dată 2, altă dată alţi 2, altă dată 1... De asta spun că şi în echipa asta de Under-19 sunt copii valoroşi care pot să ajungă la naţionala de seniori. Dar depinde de traseul pe care îl vor avea când vor face pasul la seniori, la echipele lor de club. Dacă vorbim strict de calitate, cred că în actuala echipă sunt 5-6 jucători care pot în viitor să ajungă la prima reprezentativă", a mai spus Boingiu.
Totul despre EURO U-19 2025 din România
La Campionatul European de fotbal U19, găzduit de România în perioada 13-26 iunie, selecţionata tricoloră va evolua în Grupa A, alături de Muntenegru (13 iunie), Spania (16 iunie) şi Danemarca (19 iunie).
În Grupa B a competiţiei care va fi găzduită de stadioane din Bucureşti (Giuleşti şi Arcul de Triumf), Voluntari (Anghel Iordănescu) şi Ploieşti (Ilie Oană) vor juca echipele Germaniei, Norvegiei, Angliei şi Olandei.
Primele două clasate din fiecare grupă se vor califica în semifinale.
Echipa României s-a calificat direct la turneul final. România nu mai participase la un turneu final Under-19 din 2022, când a pierdut toate cele trei meciuri.
România a mai găzduit o dată turneul final al competiţiei, în 2011, când a încheiat Grupa A pe ultimul loc, cu un egal (0-0 cu Irlanda) şi două înfrângeri (1-3 cu Cehia, viitoarea finalistă, şi 0-1 cu Grecia). Titlul a fost cucerit atunci de Spania.
România trebuia iniţial să găzduiască turneul final în 2021, dar competiţia a fost anulată din cauza pandemiei de Covid-19.