OPINIE // Sat fara caini. Cine opreste deriva in care AMFB se gaseste de ani buni?

AMFB Superliga OPINIE // Sat fara caini. Cine opreste deriva in care AMFB se gaseste de ani buni?
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 21 Iunie 2018, 14:54
Data actualizarii: Joi 21 Iunie 2018, 14:58

Asociatia Municipala de Fotbal Bucuresti (AMFB) a fost in ultimii ani in centrul a numeroase scandaluri, unele dintre ele fiind de-a dreptul uluitoare.

Gabriel Chirea
[email protected]

Secretarul general a fost condamnat penal pentru dare de mita, asociatia ar functiona inca intr-un cadru nelegal, editii de campionat ar trebui radiate si castigatoare de trofee ar trebui deposedate de trofee, multe decizii ale CEx si ale Adunarii Generale au fost dubioase, iar unele cluburi au fost dezafiliate si au ramas fara toti jucatorii peste noapte. Este incredibil cum autoritatile statului si forurile sportive superioare accepta aceasta promiscuitate, care inconjoara activitatea AMFB, fara sa intreprinda nicio masura de clarificare a situatiei.

In septembrie 2013, VK Soccer a castigat meciul de Liga a 5-a cu Vointa Temerarii, scor 5-4, dar oficialii clubului au acuzat doi jucatori ai adversarilor ca le-au lovit, injurat si amenintat fotbalistii. Interesant era ca cei doi jucatori agresivi erau Robert Georgescu si Stelian Gusita, care indeplineau si rolurile de arbitri in cadrul AMFB. Acestia l-ar fi lovit cu pumnul in spate pe un adversar, ar fi injurat si ar fi amenintat ca se vor razbuna la meciul retur pe cei de la VK Soccer, carora le-au promis si arbitraje defavorabile in viitor.

O alta neregula semnalata de presa a fost ca Vasile Avram participase si castigase alegerile din 2013 pentru presedintia AMFB, dar, dupa ce Progresul lui Tudor Iacov s-a adresat tribunalului, Judecatoria Sectorului 3 a decis sa nu valideze votul si alegerea ca presedinte a fostului sef al Comisiei Centrale a Arbitrilor. Drept razbunare, Iacov ar fi primit din partea AMFB o amenda de 20.000 de lei si o suspendare de 1 an de zile. In 2015, Avram a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 3 ani inchisoare cu executare in dosarul "Mita in elicopter" pentru luare de mita si tentativa la fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura directa cu infractiuni de coruptie. El a fost inchis la Penitenciarul Gaesti (Dambovita) pe 8 aprilie 2015, fiind eliberat conditionat pe 10 aprilie 2016. Avram a ocupat timp de 16 ani functia de presedinte al AMFB.

AMFB a fost acuzata in mai multe randuri ca nu a modificat sediul fiscal al societatii in actele oficiale ale ANAF, de pe vremea cand asociatia functiona la adresa Str. Gheorghe Manu nr. 7, Sector 1, mai precis din anul 1993, desi in aceasta perioada au avut loc doua transferuri de sediu in Sectorul 2 si, ulterior, un altul in Sectorul 6, pe Splaiul Independentei. Dar si ca existau probleme in privinta legalitatii fiscale a baremurilor de arbitraj, un club fiind chiar neprogramat la un joc pentru ca a achitat prin ordin de plata, in banca, baremul pentru arbitrii delegati de AMFB, refuzand sa ii plateasca pe acestia in mana, la finalul jocului.

La sfarsitul anului 2016, AMFB ar fi girat trecerea a 21 de fotbalisti si a antrenorilor de la clubul ASF Fratia la AS Romprim, desi jucatorii nu ar fi apelat la Comisia de Disciplina, clubul perdant nu ar fi fost instiintat si operatiunea nu ar fi fost trecuta in documentele Comisiei pentru Statutul Jucatorului de la AMFB. Constantin Zamfir, patronul clubului Fratia, a acuzat ca i-au fost luati jucatorii si i-au fost dezafiliate cluburile Fratia I si Fratia II (care evoluau in Liga a 4-a si Liga a 5-a si despre care scrisesera si jurnalistii de la The New York Times, pentru ca aveau un portar fara o mana si un antrenor de culoare), din cauza ca ar fi propus la ultimele alegeri un contracandidat al actualului presedinte, Marian Luminare. Practic, Zamfir acuza ca, in timp ce el plecase in concediu, jucatorii si antrenorii sai nu s-au prezentat la doua meciuri, iar cluburile sale a fost dezafiliate de conducerea AMFB, despre care suspecta ca s-ar fi aflat in complicitate cu acestia. Jucatorii ar fi ajuns "la pachet" la Romprim, un club care ar fi dus lipsa de fotbalisti, dar al carui patron facea parte din Comitetul Director al AMFB.

Urmatorul scandal a avut loc in martie 2017, cand presa scria ca AMFB ca ar fi organizat ilegal competitii in perioada 21 noiembrie - 15 decembrie 2016, deoarece MTS revocase recunoasterea functionarii structurii sportive. Mai precis, MTS suspendase Certificatul de Identitate Sportiva (CIS) al institutiei si posibilitatea de a mai desfasura competitii, dupa un control in care descoperise mai multe nereguli, inclusiv in privinta procesului verbal intocmit la ultimele alegeri (ultimii sai membri legali datau din 2011), cluburi fara CIS admise in organizatie, membri afiliati care nu existau, membri neafiliati lasati sa joace sau echipe din alte judete cu drept de vot. In perioada incriminata s-au desfasurat sute de meciuri, inclusiv trei etape din Liga a 4-a si doua etape din Liga a 5-a. "Stransoarea" MTS s-a relaxat dupa schimbarea Elisabetei Lipa din functia de ministru. La Adunarea Generala in care a fost ales presedinte Marian Luminare, au avut drept de vot 125 de cluburi. Dintre acestea, 13 si-ar fi desfasurat activitatea in judetul Ilfov, 3 in judetul Giurgiu, iar alte 21 nu ar fi avut activitate in ultimul sau ultimele sezoane. Pe de alta parte, ProSport anunta ca cel putin 57 de cluburi nu erau afiliate si participau ilegal in campionatele de seniori si juniori.

In septembrie 2017, conducerea AMFB era acuzata ca ar fi inscris Academia Rapid, CSA Steaua, ACS FC Dinamo si FC Carmen direct in Liga a 4-a, printr-o decizie ilegala a Comitetului Executiv, ai carui membri nu erau inscrisi in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor tinut de Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti. Contestatarii au argumentat atunci ca, deoarece conducatorii institutiei nu aveau calitatea de reprezentanti legali, printre deciziile lovite de nulitate ale Comitetului Executiv al AMFB s-ar fi numarat desemnarea ultimelor doua campioane ale Ligii a 4-a, omologarea rezultatelor tuturor competitiilor organizate, inscrierea echipelor in campionate si chiar dreptul de a organiza competitii fotbalistice. VK Soccer, echipa lui Viorel Krauss, un conducator considerat incomod pentru conducatorii AMFB, a fost tinuta in Liga a 5-a, desi obtinuse promovarea in Liga a 4-a prin merit sportiv, pe teren.

In octombrie 2017, institutia a primit un nou soc, dupa ce Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti l-a pus sub urmarire penala pe Claudiu Baboia, secretarul general al AMFB, pentru savarsirea infractiunilor de dare de mita si complicitate la dare de mita. Acesta era acuzat ca ar fi stiut sau chiar intermediat mita pentru arbitrii care au condus meciurile Foresta - Sepsi (Liga 2) si Progresul Spartac - ACS Regal (Liga a 4-a Bucuresti). Baboia a fost retinut la data de 4 octombrie, iar procurorii au cerut arestarea preventiva, ulterior la domiciliu, a acestuia pentru urmatoarele 30 de zile. In iunie 2018, Baboia a fost condamnat definitiv la 1 an si 4 luni de inchisoare cu executare. Pe perioada supravegherii, el trebuie sa se prezinte la Serviciul de Probatiune Bucuresti, sa primeasca vizite de la consilierul de probatiune, sa anunte orice deplasare in afara localitatii care depaseste 5 zile, sa comunice daca isi schimba locul de munca si sa presteze 80 de zile de munca in folosul comunitatii. Pe site-ul AMFB, Baboia figureaza in continuare ca avand functia de secretar general.

Tot in octombrie 2017, a iesit la iveala ca Academia Rapid, clubul sprijinit de Primaria Sectorului 1, l-ar fi folosit pe fotbalistul Cristian Valentin Muscalu fara drept de joc in meciurile castigate cu AS Tricolor si CS Victoria. Ulterior, presedintele AMFB, Marian Luminare, a recunoscut ca asociatia sa "l-a legitimat pe Muscalu din greseala", in data de 30 august. In luna decembrie, Comisia de Disciplina a AMFB a decis ca Academia Rapid sa pierda la "masa verde" meciul disputat impotriva celor de la AS Tricolor, din etapa a cincea a Ligii a 4-a Bucuresti, desi, pentru folosirea unui jucator fara drept de joc, rapidistii trebuiau sa piarda cu 3-0 si meciul cu CS Victoria. Ultimele informatii despre aceasta a doua depunctare au aparut in luna martie 2018, cand avocatii Rapidului au cerut o amanare pentru a analiza probele depuse la dosar. Intre timp, Academia Rapid s-a impus in play-off-ul AMFB pentru castigarea Ligii a 4-a Bucuresti si e ca si promovata in Liga a 3-a, dupa ce a invins cu 7-0 in turul barajului cu AS Singureni (Giurgiu), iar returul va avea loc pe 23 iunie, in Giulesti.

In decembrie 2017, colonelul Cristian Petrea, comandantul CSA Steaua, a fost ales in functia de vicepresedinte al AMFB, desi clubul pe care-l reprezinta nu era inca afiliat la acest for. Jurnalistii au aratat ca convocarea pentru Adunarea Generala, semnata de presedintele Marian Luminare, era nedatata si fara numar de inregistrare si le-a fost trimisa doar unora dintre membri, iar cei considerati indezirabili n-au fost anuntati. In ziua alegerilor au fost respinse dosarele celor doi contracandidati ai lui Petrea, desi clubul acestuia nu era inca membru cu drepturi depline al AMFB, in aceeasi sedinta votandu-se afilierea CSA Steaua la asociatia care coordoneaza fotbalul bucurestean. La aceeasi Adunare Generala, la usa cladirii unde a avut loc sedinta ar fi fost postati patru bodyguarzi coordonati de Claudiu Baboia.

In aprilie 2018, AMFB a inregistrat primirea Certificatului de Identitate Sportiva (CIS) pe numele societatii Fotbal Club R Bucuresti SA, necesar pentru ca aceasta sa participe la barajul de promovare pentru Liga a 3-a. Contestatarii, in special CSA Steaua, au precizat ca, deoarece incercarile Academiei Rapid de a obtine personalitate juridică au esuat si nu exista nici CIS-ul eliberat de Ministerul Tineretului si Sportului, clubul nu poate sa promoveze, deoarece o societate comerciala (SC FC R SA) nu se poate substitui in plin campionat unei asociatii non-profit (Academia Rapid). Florin Talpan, juristul CSA Steaua, a acuzat AMFB si FRF de complicitate cu Rapidul si a depus mai multe memorii. El a acuzat si modul in care a fost omologat Stadionul Giulesti pentru gazduirea meciurilor din play-off, dar si faptul ca jucatorii Daniel Pancu, Daniel Niculae, Ionut Voicu, Marian Vlada şi Vasile Maftei au fost legitimati la Academia Rapid, desi aveau statutul de profesionisti, iar asociatia sportiva, neavand personalitate juridică, nu ii putea legitima. Acest ultim scandal este in plina desfasurare. Comisia de Apel a AMFB a respins ca nefondat memoriul inaintat de Florin Talpan impotriva Rapidului, sentinta fiind anuntata "din greseala" pe site-ul AMFB cu mai multe ore inainte ca sedinta sa aiba loc fizic. Dupa ce seful departamentului juridic al CSA Steaua, avocatul Rapidului si oficialii forului s-au certat puternic, la sediu a ajuns si un echipaj de Politie, la solicitarea unor vecini, pentru a calma spiritele.

Nu e inca foarte clar de ce MTS si FRF, pe de o parte, dar si DNA, DGA si DIICOT, pe de alta parte, au tolerat atatia ani de zile, daca nu dovezile de fals si abuz de putere, macar zvonurile ca ele ar exista.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!