Lennart Johansson, amenintat cu asasinarea!

SPORT.RO
Data publicarii: Marti 22 Ianuarie 2008, 15:31
Data actualizarii: Marti 22 Ianuarie 2008, 15:31
"ARKAN" A VRUT SA-L ASASINEZE PE LENNART JOHANSSON
Cotidianul sarb Blic, care citeaza un post TV, a scris despre faptul ca fostul lider al gruparii paramilitare sarbe Tigrii, Zeljko Raznatovici "Arkan", a planuit in 1998 asasinarea presedintelui de atunci al UEFA, Lennart Johansson, insa pana la urma tentativa a esuat.
"Arkan a planuit uciderea presedintelui UEFA", este titlul materialului. "Zeljko Raznatovici, Arkan, a planuit in 1998 sa-l ucida pe presedintele Lennart Johansson deoarece forul european i-a interzis sa-si insoteasca echipa, Obilici Belgrad, la meciul din Liga Campionilor impotriva echipei Bayern, la Munchen", a scris Blic, ziar care citeaza emisiunea Insider de la postul TV B92.
"Din cauza faptului ca era suspectat de crime de razboi, a avut probleme cu UEFA si FIFA si nu a putut calatori in strainatate. La Munchen a fost inlocuit de sotia sa, Svetlana Raznatovici. Conform unor informatii neoficiale prezentate de catre Insider, Arkan a incercat sa-l ucida pe Johansson trimitandu-si oamenii la Viena. Acestia au renuntat in ultima clipa, deoarece Ťnu a fost o situatie potrivitať", a adaugat sursa citata, care a prezentat in exclusivitate si o declaratie a presedintelui UEFA pe aceasta tema.
Johannson a afirmat ca stia despre acest lucru. "Informatia ca s-ar fi putut intampla ceva m-a facut sa fiu foarte deranjat. Am vorbit cu apropiatii si cu familia, intrebandu-i ce sa fac, dar cand cineva cu probleme psihice incearca sa te ucida, nu prea poti face mare lucru. Desigur, mi-a fost frica, dar nu puteam face nimic ca sa ma apar. Daca era o amenintare publica, puteam doar sa presupun ca guvernul vostru avea sa o previna", a spus el.
Blic a notat ca nu s-a vorbit despre acest lucru in Serbia, cel putin nu oficial, dar faptul ca Arkan, intrase in fotbal era "un secret public". "Uriase sume de bani aruncate in anumite sfere si activitati criminale au pus Serbia in topul listei tarilor cu cel mai mare numar de oficiali din sport ucisi. Cele mai multe dintre crime n-au fost rezolvate nici azi. Milioane de euro din transferuri, sponsorizari, vanzari de drepturi TV in ultimii 15 ani au venit si au plecat de la cluburi, dar institutiile statului au avut cu greu control asupra acestor sume. in Consiliile de Administratie ale cluburilor se afla cei mai puternici oameni din sfera politicii, afacerilor, administratiei fiscale si sistemului judiciar, care ii face sa fie protejati de investigatii serioase si verificari. Pana acum nimeni n-a vorbit despre legatura dintre crima, sport si politica", a adaugat sursa citata.
Presa sarba mentioneaza ca totul ar fi ramas asa daca niste huligani intitulati suporteri ai echipei Steaua Rosie Belgrad n-ar fi incercat sa-l omoare pe Nebojsa Trajkovici, un membru al Jandarmeriei, la 2 decembrie 2007. "Asta a pornit povestea investigatiilor in fotbalul sarb, legate de amenintari, santaje si rapiri de fotbalisti. Unui fotbalist care vrea sa castige bani si sa devina faimos i se ofera suport financiar lui si familiei, apartament, masina, expunere media. in schimb, totul trebuie sa fie rasplatit cand fotbalistul este vandut la un club strain", a notat Blic.
O sursa din minister a declarat pentru Blic ca "ucigasii au oamenii lor intr-un club": "Prin ei, se imping fotbalisti necunoscuti in prima echipa. Daca antrenorul considera ca un tanar jucator nu e suficient de bun pentru prima echipa, urmeaza presiuni si chiar amenintari. Criminalii doresc ca jucatorul respectiv sa joace cat mai mult, pentru a fi observat de vreun manager strain si sa fie vandut. Astfel, o vanzare rasplateste investitia de cateva ori mai mult".
Sasa Markovici, fost fotbalist la Steaua Rosie si Zeleznik, golgheterul din 1998, confirma aceste aspecte. "La cinci minute dupa uciderea lui Jusuf Bulici, patronul de la Zeleznik, mi s-a oferit sa joc in nationala cu anumite conditii. Am refuzat si asa s-a incheiat aventura mea la nationala. Oferta indecenta presupunea ca o parte din banii din transfer, un milion de marci germane, sa fie dati unor oameni cu influenta. Ei mi-ar fi garantat ca voi juca minim 20 de minute in fiecare meci de la CM 1998. Slavko Mijovici mi-a oferit banii. La acea vreme era verificat de serviciile secrete ale mai multor state", a spus Markovici.
Slavko Mijovici a fost ucis in octombrie 2001. Era un apropiat al lui Arkan si detinea un nightclub, Palladium.
Arkan, seful militiilor sirbe si colaborator apropiat al fostului presedinte iugoslav Slobodan Milosevici, a fost acuzat de Tribunalul Penal International (TPI) de la Haga de infractiuni comise in timpul razboaielor din Croatia, Bosnia si Kosovo. Arkan a fost asasinat, la inceputul anului 2000, la parterul Hotelului Intercontinental din Belgrad.

 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!