Handbal

Un oficial de la HCM Baia Mare, pus sub control judiciar. Primarul e URMARIT PENAL in scandalul momentului din handbalul romanesc

Primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, este urmarit penal de procurorii DNA pentru mai multe fapte, in dosarul in care au fost facute perchezitii legate de HCM Baia Mare.

SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 02 Octombrie 2015, 17:23
Data actualizarii: Vineri 02 Octombrie 2015, 17:26

Catalin Chereches este acuzat de abuz in serviciu si complicitate la abuz in serviciu, la fals in inscrisuri sub semnatura privata si la evaziune fiscala, toate in forma continuata.

In dosar, mai sunt cercetati pentru fapte similare Aurica Popa si, sub control judiciar, Florin Sandu Nasaiescu - contabil in cadrul clubului HC Municipal Baia Mare si Ioachim-Nicolae Fat - director al echipei HC Minaur (echipa masculina).

Procurorii DNA au dispus, joi, luarea masurii controlului judiciar pentru 60 zile fata de Liviu-Ioan Bala, director executiv al HCM Baia Mare.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES, in perioada 2014 - septembrie 2015, Liviu Bala, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit in mod defectuos mai multe acte sau a ajutat la intocmirea acestora (efectuarea de cheltuieli fictive, intocmirea de documente contabile fictive, efectuarea de cheltuieli ce nu au fost cuprinse in bugetul de venituri si cheltuieli si in bilantul contabil aprobat de Adunarea Generala a HC Municipal Baia Mare etc.), prin acestea cauzand acestui club sportiv un prejudiciu de aproximativ 650.000 lei.

"Concret, in aprilie 2015, jucatoarelor de handbal li s-a inmanat de catre reprezentantii clubului cate un dosar, fiecare continand mai multe documente, intre care un contract civil de prestari servicii incheiat intre HC Municipal Baia Mare, in calitate de beneficiar, reprezentata de Bala, si fiecare dintre acestea, prin PFA, in calitate de prestator de servicii, perioada contractului fiind 28.11.2014 - 30.06.2018. Conform contractului civil de prestari servicii, pentru obligatiile asumate de catre jucatoare, beneficiarul HC Municipal Baia Mare trebuia sa achite, in transe periodice, in urma facturarii de catre prestator, mai multe sume de bani", sustin procurorii.

DNA precizeaza ca tot in acest dosar exista, printre altele, si un document, prin care jucatoarele il imputernicesc pe inculpatul Nasaiescu pentru ca in numele fiecareia sa semneze cu semnatura sa electronica orice inscris ce emana de la PFA-urile inregistrate pe numele sportivelor.

"Cu aceeasi ocazie li s-au inmanat jucatoarelor cate 13 facturi si chitante aferente perioadei 30.11.2014 - 30.12.2014, emise de catre fiecare in parte, prin PFA-ul detinut, avand ca obiect prestari servicii conform contractului, insumand in total 65.000 lei. Aceste facturi nu reflecta realitatea, intrucat jucatoarele au primit pentru serviciile prestate mai putin de 10.000 lei fiecare, restul sumei de bani facturate fiind incasata de catre reprezentantii clubului. in aceeasi perioada, Bala a ajutat la inregistrarea in actele contabile ale HCM Baia Mare a unor cheltuieli corespondente anilor 2014 si 2015, care nu au la baza operatiuni reale si la evidentierea altor operatiuni fictive, respectiv inregistrarea de venituri nereale pe PFA-urile apartinand sportivilor, denaturandu-se astfel rezultatele financiar - contabile atat ale HC Municipal Baia Mare, cat si ale persoanelor fizice respective, concomitent cu producerea unui prejudiciu in dauna statului", se arata in comunicat.

Anchetatorii au retinut ca in aceeasi maniera a procedat si Nicolae Fat.

"Inculpatii Bala si Fat l-au sustinut pe Florin Nasaiescu in demersurile efectuate de acesta din urma in legatura cu intocmirea unor documente in fals, cu scopul de a justifica prejudiciile create atat Clubului sportiv HC Municipal Baia Mare, cat si bugetului consolidat al statului. Inculpatul Nasaiescu a beneficiat si de ajutorul suspectei Aurica Pop, care in perioada 2014 - 2015 a condus efectiv contabilitatea clubului si care avea cunostinta ca o parte din documentele contabile prezentate de inculpat nu reflectau operatiuni reale sau erau intocmite in fals
", spune DNA.

Procurorii au constatat ca primarul Chereches, uzand de prerogativele ce ii sunt conferite de functia indeplinita, a promovat si sustinut proiecte in Consiliul Local Baia Mare, in vederea finantarii clubului sportiv, desi avea cunostinta de activitatea infractionala desfasurata de inculpatii Bala, Nasaiescu si Fat, care si-au insusit sume de bani din veniturile acestuia.

"Mai mult, suspectul Chereches era cel care conducea intreaga activitate a HC Municipal Baia Mare, respectiv se ocupa, direct sau prin intermediul celorlalte persoane mentionate mai sus, de selectarea jucatorilor si jucatoarelor de handbal, de incheierea contractelor cu acestea, de stabilirea valorii contractelor cu fiecare jucator in parte, de selectarea antrenorilor, echipamentelor, de modul de gestionare a sumelor de bani virate clubului de catre Consiliul Local al municipiului Baia Mare si Consiliul Judetean Maramures, de sumele de bani provenite din sponsorizari, de acoperirea fraudelor produse clubului sportiv, prin facturi si chitante fictive provenind de la PFA-urile jucatorilor, in urma presiunilor pe care le exercita asupra acestora", mai sustin procurorii.

Potrivit DNA, primarul ar fi dispus, in mod abuziv, unor entitati cu capital majoritar de stat si cu capital privat acordarea unor sponsorizari in favoarea clubului, iar sumele de bani erau folosite pentru acoperirea de cheltuieli fictive inregistrate la acest club.

In realitate, au retinut anchetatorii, o parte din sumele de bani ajungeau la Bala, Nasaiescu si Fat si la alte persoane.

"Implicarea totala a suspectului Chereches in activitatea clubului sportiv nu a fost de natura a servi interesului comunitatii din municipiul Baia Mare, ci doar pe acela al unui grup privat de interese, organizat in cadrul clubului sportiv, si interesul personal", mai subliniaza DNA.

Sursa:Agerpres.

Modifică setările cookies