Fotbal extern

Messi a semnat liber de contract cu PSG! Care sunt cele mai bune transferuri gratuite din istoria fotbalului

În 1995, Jean-Marc Bosman a schimbat pentru totdeauna modul în care s-au efectuat transferurile.

Dragos-Stefan Soneriu
Data publicarii: Vineri 13 August 2021, 18:04
Data actualizarii: Vineri 13 August 2021, 18:05

Grație mijlocașului belgian, jucătorii au putut să meargă la orice club fără a exista o sumă de transfer atunci când contractul lor expira. Chiar și cel mai mare star al momentului, Lionel Messi, a beneficiat de această regulă și a șocat întreaga lume semnând cu Paris Saint-Germain, lăsând în spate cei 21 de ani petrecuți la FC Barcelona. Iată cele mai bune transferuri gratuite din istoria fotbalului.

  • Messi a semnat liber de contract cu PSG! Care sunt cele mai bune transferuri gratuite din istoria fotbalului

Andrea Pirlo (de la AC Milan la Juventus, 2011)

În vara lui 2011, AC Milan decide să nu ii mai prelungească înțelegerea unuia dintre cei mai creativi jucători ai fotbalului mondial, Andrea Pirlo. Juventus profită de această alegere și îl aduce imediat pe mijlocașul italian în curtea ei. După ce Pirlo semnase cu Bătrâna Doamnă, Buffon declara: "Când Andrea mi-a zis că se alătură echipei noastre mi-am spus că Dumnezeu există! Aducerea unui jucător de un asemenea nivel este incredibil, mai ales pe gratis. Cred că este transferul secolului!"

Pirlo a petrecut patru sezoane la Juventus și a câștigat Scudetto de patru ori consecutiv.

Sol Campbell (de la Tottenham la Arsenal, 2001)

Sol Campbell a fost părtaș la cel mai surprinzător transfer din istoria Premier League. În 2001, fundașul englez s-a transferat de la Tottenham tocmai la rivala din nordul Londrei, Arsenal. Internaționalul englez a petrecut cinci ani la Arsenal, unde a câștigat două titluri de Premier League, dintre care unul în sezonul epic, supranumit Invincibilii.

Robert Lewandowski (de la Borussia Dortmund la Bayern Munchen, 2014)

Dortmund a devenit echipa a doua a Bayern-ului de-a lungul anilor. Deși rivale de moarte, cele două și-au împărțit jucători de top în sezoanele precedente, iar unul dintre ei a fost chiar prolificul atacant polonez, Robert Lewandowski.

În noiembrie 2013, Lewandowski s-a înțeles cu Bayern pentru un contract care urma sa fie valabil din vara lui 2014. Polonezul a impresionat la scurt timp după, marcând de 30 de ori în primul său sezon și câștigând, de asemenea, Gheata de aur între sezoanele 2017 și 2019.  

Paul Pogba (de la Manchester United la Juventus, 2012)

Sir Alex Ferguson i-a dat drumul lui Pogba la Juventus, fiind convins că acesta nu este un jucător de perspectivă. În Italia, francezul a crescut enorm și a devenit unul dintre cei mai buni playmakeri din Serie A. A reușit să joace o finală de Champions League în tricoul "Bătrânei Doamne" și a câștigat de patru ori titlul. În 2016, United a plătit 105 milioane de euro pentru a-l aduce înapoi pe Old Trafford, pe jucătorul care era lăsat pe gratis înainte cu patru ani de zile.

Cafu (de la AS Roma la AC Milan, 2003)

În momentul în care Cafu a ajuns la AC Milan gratis în 2003, acesta se afla în ultimele etape ale carierei sale, jucând pentru cluburi precum Roma sau Sao Paulo, dar câștigând și două Cupe Mondiale cu Brazilia. Deși avea 33 de ani atunci când a mers pe San Siro, Cafu a avut un rol providențial în câștigarea trofeului Champions League în 2007, iar brazilianul a strâns 126 de partide în cei cinci ani petrecuți în tricoul milanezilor.

Modifică setările cookies