Cu ce cursă poate fi înlocuit Marele Premiu al Chinei, anulat din cauza restricțiilor Covid-19

f1 Chinese Grand Prix Formula 1 Marele Premiu al Chinei Shanghai F 1
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 06 Decembrie 2022, 14:26
Data actualizarii: Marti 06 Decembrie 2022, 14:28

Cursa de pe Shanghai International Circuit va lipsi pentru al patrulea an consecutiv din calendarul F1. 

Marele Premiu al Chinei, care a fost organizat ultima dată în 2019 și trebuia să revină în programul F1, a fost anulat, după ce țara asiatică se confruntă cu un val uriaș de infectări Covid-19 și au izbucnit proteste violente în mai multe orașe mari. 

Cursa din Shanghai, retrasă. Cea din Rusia, interzisă

De altfel, Shanghaiul se află printre orașele aflate sub supravegherea intensă a poliției și au fost arestate mii de persoane, după izbucnirea unor mitinguri de amploare, oameni acuzând măsurile draconice luate împotriva epidemiei, care au redus drastic drepturile cetățenilor, într-o țară aflată deja într-un declin accentuat al calității vieții și libertăților.

Din program lipsește și Marele Premiu al Rusiei, contractul fiind suspendat cu un an în avans, după agresiunea armatei ruse asupra Ucrainei. În acest an, competiția trebuia să se mute de la Sochi Autodrom la Igora Drive, un circuit inaugurat în 2019 în Novozhilovo (Regiunea Leningrad). În contrapartidă, revine spectaculoasa cursă din Las Vegas

Algarve, Istanbul și Paul Ricard, printre variantele de rezervă

Retragerea cursei de la Shanghai lasă un gol de patru săptămâni în calendarul F1, între 2 și 30 aprilie. Cele mai probabile variante pentru înlocuirea sa rămân Autodromo Internacional do Algarve (Portugalia), Intercity Istanbul Park (Turcia) și Circuit Paul Ricard (Franța). Circuitul portughez este foarte popular printre echipe și piloți și a mai organizat curse în 2020 și 2021, în timpul pandemiei de Covid-19, iar autoritățile din Distrito de Faro s-ar afla deja în negocieri avansate cu oficialii F1. 

Cursa din Turcia a fost numită "cea mai bună din lume" de către Bernie Ecclestone, fostul CEO al F1, și a fost în calendar între 2005 -2011 și 2020-2021, iar întrecerea din Le Castellet, aproape de Marsilia, este una de mare tradiție, desfășurată intermitent (1971-1983, 1985-1990, 2018-2022). O decizie ar urma să fie luată pe 9 decembrie, la întrunirea FIA World Council, care va avea loc la Bologna (Italia), sau la începutul lunii ianuarie. 

Foto - @Formula1

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!