Nu vede, dar crede | Povestea fantastica a romanului care a cucerit bronzul la Jocurile Paralimpice: nevazator de la 6 ani, Alex Bologa traieste pentru JUDO

Este total nevazator de la 6 ani, dar e un invingator. Alex Bologa face judo si a luat bronz la Rio, la prima sa participare la Jocurile Paralimpice.

SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 23 Octombrie 2016, 21:57
Data actualizarii: Duminica 23 Octombrie 2016, 22:27

"Viata mea e la fel si dupa ce am castigat medalia. Asteptarile s-au mai schimbat", spune tanarul Alex Bologa.

Judokanul nevazator doarme cu medalia in fiecare noapte, iar sunetul bucuriei de la Rio il urmareste mereu.

"Sunteul este unic, dupa cum stiti fiecare medalie de la Paralimpiada are sunetul ei prorpiu si pentru mine semnifica ceva aparte. Acest sunet te face sa vibrezi. Pe mine ma face sa imi amintesc de momentele de pe podium. Sunt momente unice pe care nu le voi uita niciodata", mai spune tanarul.

Unul dintre antrenorii lui Alex, Tamas Gergely, a fost si el surprins de performanta judokanului.

"Sincer, nu ne asteptam si am fost putin luati prin surprindere. A fost insa ca o descatusare. Cu siguranta ca acest succes l-a schimbat. A devenit mai matur si are mai multa incredere in el, iar asta se vede in comportamentul de zi cu zi", spune acesta.

Pentru Alex, fiecare miscare e o lupta. Si mersul pe strada il solicita la maximum, dar zambeste mereu. 

"Sunt fericit, de ce nu? Cea mai mare dorinta este...de fapt, nu pot sa spun. Visez si eu, dar las lucrurile sa isi ia cursul lor", mai spune Alex Bologa.

Geanina Andreica este cea care il antreneaza zi de zi pe Alex.

"Eu cred ca a inceput sa fie pregatit pentru viata in momentul in care s-a integrat in echipa noastra", spune antrenoarea. 

Alex s-a evidentiat la o selectie facuta la o scoala de nevazatori. Primele antrenamente le-a facut acolo, apoi a fost chemat la Centrul Olimpic din Cluj, unde se antreneaza cu sportivi care vad. 

"S-a adaptat foarte repede si pot sa zic ca am invatat unul de la celalat. Nici noi nu am stiut la inceput cu ce se mamanca judo pentru nevazatori si am inceput asa pas cu pas", mai spune Tamas Gergely.

"El facea inot inainte si i-am spus: <<Hai sa vezi! Poate ti se potriveste judo mai bine>>. Nu a avut niciun regret si nicio ezitare cand i-am spus sa continue cu judo. Pentru ca va fi mai bun la judo decat la inot. I-a fost destul de greu in prima zi sau primele saptamani. Dincolo, la nevazatori, sala era mica si se obisnuise cu salteaua. Cunoastea zona, iar cand a intrat in sala asta si si-a dat seama cat de mare e sala si cati sportivi sunt nu ii venea sa creada. Toti au fost insa foarte draguti de la incept cu el. Ne amintim si acum cat de greu i-a fost sa se adapteze, dar cand a simtit deja ca e in familie a fost foarte relaxat", mai povesteste Geanina Andreica.

Pentru Alex, Toni si Geanina, asa cum ii numeste pe antrenorii sai, sunt ca doi parinti.

"Parintii mei au fost foarte bucurosi, si ei, ca si antrenorii, au incercat sa ma motiveze inainte de concurs. Mi-au spus ca sunt cel mai bun. Eu nu ii credeam, dar am dat tot ce am avut mai bun", povesteste sportivul.

Alex a fost decorat de presedintele Iohannis alaturi de ceilalti medaliati olimpici. 40.000 de euro a primit pentru performanta de la Rio.

"Cu banii...nu stiu, probabil ca o sa imi iau o locuinta. Nu stiu ce imi rezerva viitorul. Poate raman aici, poate o sa ma mut" - Alex Bologa.

Alex Bologa stie insa un lucru. Peste 4 ani, la Tokyo, vrea aurul pentru Romania.

"Ma pregatesc pentru 2020, dar pana acolo mai este un drum lung", mai spune judokanul.

Intre antrenamente, Alex e maseur. Munca lui nu ii aduce doar bani, il si relaxeaza.

Modifică setările cookies