Box

Soldatul Vitali Klitschko. Episodul care l-a oțelit la 18 ani pe omul care apără Ucraina cu arma în mână 

Vitali Klitschko, primar al Kievului și fost campion mondial la categoria grea la "profi", își apără țara de invazia Rusiei cu arma în mână.

Andru Nenciu
Data publicarii: Vineri 25 Februarie 2022, 22:40
Data actualizarii: Vineri 25 Februarie 2022, 23:13
  • Vitali Klitschko (50 de ani) nu poate sta pasiv la asediul lansat de Vladimir Putin. Fostul campion mondial la categoria grea este hotărât să lupte alături de militarii Ucrainei pentru a-și proteja patria de atacurile Rusiei. 

Vitali Klitschko, poveste din armată

De mic era pasionat de luptele de contact, iar kick-boxingul l-a atras neîncetat. Anvergura brațelor și forța teribilă a loviturilor l-au făcut însă pe primul său antrenor de box să-l convingă să rămână în nobila artă. 

Din 1989 în 1991, marele pugilist, actual primar al Kievului, a făcut armata la Uman, una dintre bazele militare ale Forțelor Aeriene Sovietice. Serviciul militar l-a oțelit, l-a disciplinat și avea mereu să-l menționeze în interviurile din perioada în care nobila artă îl transformase într-unul dintre starurile mondiale ale Ucrainei. 

Într-unul dintre interviurile oferite în trecut, Vitali povestea că nimeni nu știa în armată că e pugilist - Vitali a avut rezultate bune și la amatori, e medaliat cu argint la CM din Berlin 1995 la + 91 kg - în cadrul ediției în care Francisc Vaștag și Leonard Doroftei au cucerit aurul.

Nimeni nu știa până când unul dintre colegii mai curajoși l-a forțat să bea apă. "Bea apă! Bea apă!", îi striga pe un ton lătrat.

Era prima săptămână a lui Vitali în armată, dar știa că nu trebuie să iasă din categorie! Colegii însă îl tot tachinau. Bănuiau că e sportiv și vrea să-și păstreze greutatea. Vitali nu s-a supus "jocurilor" la care era forțat de camarazii săi și a încasat cu demnitate glumițele ieftine. Unul dintre "bătrânii" garnizoanei a sesizat, după două săptămâni, că Vitali era un nume în devenire în sportul cu mănuși. 

Când vestea s-a răspândit în baza militară, unul dintre căpitani i-a chemat pe toți soldații în curtea împrejmuită cu ziduri gri și a făcut marele anunț: "Îl avem printre noi pe campionul Uniunii Sovietice, Vitali Klitshko!".

Anunțul de la portavoce le-a spart timpanele colegilor lui Klitscko și nimeni nu l-a mai forțat pe zdrahonul de 2,01 m să iasă din programul său, specific sportivilor.

A revenit între corzile ringului după doi ani de stagiu militar. Trecerea de la amatori la boxul profi, fără casă, a survenit firesc. A câștigat titluri, a unificat centuri și s-a retras în glorie. Restul e istorie. 

A mai mușcat cu poftă din prosop, în colțul ringului pentru fratele său, Vladimir, iar în 2013 s-a retras în glorie.

Perioada petrecută în armată nu e trecută de actualul primar al Kievului la indexul poveștii sale. E chiar printre primele pagini. Acum însă nu mai are timp să șteargă praful de pe amintiri. E cu arma în mână pentru a apăra Ucraina. 

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies