ANALIZA - Falimentul fotbalistului roman! Ultimele exporturi ale Ligii 1, TEPE pentru cluburile din vest! Cine scapa turma?

Liga I Alexandru Bourceanu Paul Papp Raul Rusescu Steaua Transfer Market
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 02 Septembrie 2014, 19:30
Data actualizarii: Marti 02 Septembrie 2014, 20:20

Steaua a oficializat astazi imprumuturile lui Alex Bourceanu, Raul Rusescu si Paul Papp, fotbalisti sositi sub forma de imprumut de la Trabzonspor, Sevilla si Chievo Verona, echipe care au platit sume importante in schimbul lor, in ultimii doi ani. Intoarcerea celor trei evidentiaza, din nefericire, inca o data incapabilitatea fotbalistilor romani de a se adapta rigorilor din vest, dar si motivul pentru care echipele din campionatele puternice ezita atunci cand vine vorba de jucatori din Romania.

Campionatul Romaniei a scazut constant in ultimii ani, dupa o perioada in care parea ca se poate ridica de la pamant pentru a se lupta cu fortele Europei. Am trimis echipe in Liga Campionilor si am obtinut chiar victorii importante impotriva unor echipe ca AS Roma, Glasgow Rangers, Ajax si chiar Chelsea.

Sau poate ca ne-am mintit singuri. Mai ales daca ne luam putin ochii de la modul in care se comporta echipele romanesti in Liga I si in cupele europene si ne concentram asupra exporturilor facute in ultimii ani.

Fotbalul romanesc se afunda tot mai mult intr-o criza financiara cronica, iar cluburile fac investitii minime. Cu toate acestea, sunt echipe, vezi Steaua, Pandurii sau chiar Viitorul, care au obtinut bani buni in schimbul unor jucatori care au sfarsit prin a se intoarce "cu coada intre picioare" dupa perioade foarte scurte.

Iar prezentarea facuta astazi de Steaua evidentiaza cel mai tare acest lucru. Formatia din Ghencea, campioana ultimelor doua sezoane ale Ligii I, eliminata din Play Off-ul Ligii Campionilor de o echipa din Bulgaria...care a avut un poarta un jucator de camp...i-a prezentat cu mare fast pe Alex Bourceanu, Raul Rusescu si Paul Papp, jucatori sositi pentru a lua inca un titlu. Jucatori care au plecat insa pe circa 6 milioane la Trabzonspor, Sevilla si Chievo.

Din nefericire, cele trei cazuri nu sunt chiar o intamplare, acest lucru repetandu-se de mai multe ori in ultimii ani. Iar scenariul este mereu acelasi: vindem, ne laudam, ii laudam, luam banii, jucatorii iau banii, iar vesticii (uneori si esticii) raman doar cu pagubele.

Din toti jucatorii romani exportati de Liga I in ultimii 5 ani, niciunul nu a reusit pana acum sa "straluceasca", ba din contra, cei mai multi joaca acum in Liga I sau la echipe cvasianonime.

Iata cum arata lista exporturilor nereusite - a tepelor - din Liga I

Denis Alibec - plecat in 2009 la Inter in schimbul a 500 de mii de euro. Mare speranta a fotbalului romanesc. A jucat 58 de minute la fosta castigatoare a Serie A, pentru ca mai apoi sa fie imprumutat rand pe rand la Mechelen, Viitorul si Bologna, cu mentiunea ca singurele prezente le-a bifat tot la Viitorul. A revenit in cele din urma la Astra, unde nu prea prinde echipa.

Ciprian Deac - vandut in schimbul a 3 milioane de euro la Schalke. A dat de Magath, a jucat aproximativ doua meciuri si s-a intors in Liga I. Mai intai la Rapid, sub forma de imprumut, apoi la CFR, definitiv.

Gabi Torje - Bomba data de Dinamo. Formatia din Stefan cel Mare a incasat circa 5 milioane de euro de la Udinese. Scenariul? Tras la indigo dupa Deac. N-a impresionat la Udinese, a fost imprumutat la Granada si Espanyol, iar acum joaca la cunoscuta formatie turca Konyaspor.

Alexandru Ionita - Un jucator de care nici rapidistii nu-si mai aduc aminte. A jucat un tur de campionat, a dat cateva goluri importante, ba chiar o dubla impotriva Stelei, intr-un 5-1, si a plecat la Koln pentru 2 milioane. A bifat 7 aparitii pentru formatia germana, toate din postura de rezerva, si nu a dat niciun gol. S-a intors gratis la Rapid, a dezamagit si a ajuns sa joace in liga a doua din Turcia. Acum este liber de contract.

Paul Papp - plecat pentru 2,5 milioane de euro la Chievo, fundasul a bifat 14 aparitii in doua sezoane de Serie A, pentru ca mai poi sa fie imprumutat la Astra. In vara a fost pus de Chievo pe lista cu fotbalisti care pot pleca imprumut si oferit divizionarei de liga secunda Ternana. A ajuns pana la urma la Steaua, campioana Romaniei.

Aurelian Chitu - primul mare export al Viitorului lui Hagi. Academia "Regelui", una dintre putinele din Romania care mai produc jucatori, a luat 700 de mii de euro in schimbul fotbalistului care a facut un singur meci memorabil in campionatul intern - celebrul Steaua 2-5 Viitorul, in Ghencea, cu care formatia constanteana s-a salvat de la retrogradare. A fost imprumutat dupa cateva luni la PAS Giannina, iar acum si-a reziliat definitiv contractul cu Valenciennes. A semnat cu Astra, vicecampioana Romaniei.

Constantin Nica - un fundas dreapta de perspectiva, care si-a facut loc in primul 11 al lui Dinamo si a creat un mare scandal intre rivali, atunci cand Gigi Becali a anuntat ca e gata sa-l cumpere. A ajuns la Atalanta cand nimeni nu se astepta, iar Dinamo s-a ales cu o suma frumusica. A jucat 7 meciuri la Atalanta, dar nu si-a castigat locul de titular. In noua stagiune va juca la Cesena, formatie nou promovata in prima liga italiana.

Gicu Grozav - eroul Romaniei la Istanbul, intr-un meci care a contat in proportie de 90% la calificarea la barajul pentru Mondial. Revenit in Romania dupa o aventura esuata la Standard Liege, Grozav parea sa fi renascut, marcand pentru U Cluj si Petrolul. Mutarea la Terek Grozny, in Rusia, s-a dovedit a fi insa o noua teapa data de Liga I. Cumparat pentru 2 milioane de euro, atacantul a jucat doar 158 de minute la Terek, fara sa dea vreun gol.

Dan Nistor - singurul fotbalist din Liga I fara juniorat. De fapt, singurul jucator de echipa nationala fara juniorat. Dan Nistor a facut un sezon foarte bun la Pandurii si a ajuns repede in atentia Stelei. A fost insa "furat" de Evian, care credea ca a dat lovitura. A jucat 90 de minute la echipa a doua a francezilor si 124 de minute in Ligue 1, pentru ca mai apoi sa revina la echipa care il vanduse. Explicatia? Aceeasi ca si in cazul altor fotbalisti: "Nu mi-au oferit nicio sansa sa arat ce pot. Probabil pentru ca sunt roman".

Rusescu - golgheterul Ligii I, castigator al unui titlu de campion cu Steaua. Rusescu a fost cumparat cu 2,5 milioane de euro de Sevilla, la cererea expresa a directorului sportiv Monchi. Poreclit "Pufulete" inca din vremea in care juca la Steaua, Rusescu a fost trecut repede pe linie moarta de Unai Emery. Atacantul a jucat 7 minute in Primera Division, fiind ulterior imprumutat la Braga. Astazi a fost prezentat oficial de Steaua, care a obtinut imprumutul sau, dupa o perioada in care s-a spus ca este foarte aproape de Racing Santander, echipa care abia a promovat in liga a doua spaniola.

Alex Bourceanu - capitanul Stelei, plecat la Trabzonspor in schimbul sumei de 1.8 milioane de euro, cand mai avea doar 6 luni de contract cu formatia din Ghencea. "Gladiatorul" a fost mai mult lovit in ultimele luni si nu a prins prea multe minute, fiind imprumutat in cursul acestei saptamani.

Vlad Chiriches - recordul all time in ceea ce priveste banii incasati de o echipa din fotbalul romanesc. Steaua a obtinut circa 9 milioane de euro in schimbul fundasului. Acesta a inceput bine la Spurs, dar apoi s-a confruntat cu o serie de accidentari, care l-au scos din circuit. Este poate singurul jucator care are ghinionul ca alibi. A jucat titular saptamana trecuta, in Play Off-ul Europa League, dar Mauricio Pocchetino nu mizeaza inca pe el in campionatul intern, unde il prefera pe mai tanarul Eric Dier (20 de ani).

Cine scapa turma?

Campioni la exporturi esuate, romanii pot fi, insa, salvati de doi fundasi. Dragos Grigore a avut un inceput perfect la Toulouse, unde a fost integralist in cele 4 etape disputate pana acum in Ligue 1, fiind chiar inclus in echipa rundei a 4-a. Grigore este considerat de francezii de la maxifoot.fr drept unul dintre transferurile reusite ale acestei veri.

Cel de-al doilea fotbalist in aceasta situatie este Gardos. Accidentat, fostul stelist nu a apucat inca sa debuteze la Southampton, echipa care a platit 6.8 milioane in schimbul sau, dar acesta este vazut ca un pilon de baza al echipei. Olandezul Ronald Koeman a spus chiar el ca l-a dorit cu ardoare pe fundas, iar situatia din defensiva echipei pare sa ii fie favorabila jucatorului. Acesta este vazut drept partenerul perfect pentru belgianul Tobi Alderweireld.

Exportam si vedete, dar in Arabia

Daca jucatorii plecati in vest se intorc de cele mai multe ori pe usa din dos, Liga I exporta si vedete. Insa in campionatele din zona araba. Radoi s-a facut "seic" in cei 6 ani petrecuti in Golf, iar Pintilii este si el om de baza la Al Hilal, sub comanda lui Laurentiu Reghecampf, antrenor care s-a aflat pe lista lui...Nurnberg. Dar despre antrenori o sa vorbim altadata.

"Nu am fost pregatit din punct de vedere mental. Contactul meu cu fotbalul francez a fost dur, eram obisnuit sa joc meci de meci, acolo am facut doua jocuri bune in amicale, apoi n-am mai jucat. Nu mi s-a dat nicio explicatie, nu mi s-a dat incredere. Am cazut psihic, nu am mai dat randament la antrenamente. Sunt multi care spun asta, dar la mine chiar asa a fost" - Aurelian Chitu - fost la Valenciennes, acum la Astra
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!