Serbia - Albania, o istorie care nu le da pace. Ce se ascunde in spatele steagului care a oprit meciul groazei pentru Euro 2016

Serbia Albania kosovo preliminariile Euro 2016 Preliminarii EURO 2016
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 15 Octombrie 2014, 12:20
Data actualizarii: Miercuri 15 Octombrie 2014, 12:54

Belgrad s-a transformat in zona de conflict, marti seara, in preliminariile Euro 2016. UEFA a permis ca Serbia si Albania sa joace in aceeasi grupa pentru calificarea la Euro din Franta si si-a asumat un risc urias. In acelasi timp, UEFA a refuzat ca Georgia sa joace cu Rusia, Spania cu Gibraltar si Armenia cu Azerbaijan.

Cum un steag a oprit meciul Serbia - Albania

In ciuda eforturilor UEFA de a preveni orice forma de conflict la meciul dintre Serbia si Albania, acesta era inevitabil. Fanii albanezi au fost interzisi la Belgrad. Initial, sarbii au propus ca singurii fani oaspeti lasati pe stadion sa fie cei nascuti in Albania, evitand astfel posibilitatea ca un numar mare de albanezi din Kosovo sa apara pe stadion. Albania a refuzat aceasta propunere, astfel arena a fost umpluta exclusiv din sarbi.

Cum a inecput totul: In minutul 41 al meciului, o drona cu drapelul "Albaniei mari" si chipurile lui Ismail Qemali, politician albanez, decisiv in obtinerea independentei Albaniei in anul 1912, si Isa Boljetinac, un luptator de gherila si nationalist albanez, lider al revoltei albaneze din 1910 in Kosovo, a fost lansata deasupra arenei, provocand furia jucatorilor sarbi.

"A fost traumatizant. Nu credeam ca se poate intampla asa ceva. Patru jucatori ai mei au fost loviti nu doar de fani, ci si de agentii de securitate, 4.000 de fani au trecut barierele de securitate. Mi-a fost frica" - De Biasi, selectionerul Albaniei

Stefan Mitrovic a prins steagul, iar de acolo pana la un conflict general pe teren nu a mai fost decat un pas. Fanii au intrat pe teren, fumigenele si petardele au fost aruncate din tribune, iar arbitrul englez Martin Atkinson a decis sa intrerupa partida. Cateva minute mai tarziu, UEFA a suspendat definitiv meciul din motive de securitate. Jucatorii albanezi s-au temut pentru siguranta lor.

In tot acest timp, la Pristina, capitala Kosovo, in care albanezii reprezinta peste 90% din populatie, aproape 5.000 de albanezi kosovari care urmareau partida pe un ecran uprias din centrul orasului s-au bucurat de intreruperea meciului scandand "Marea Albanie" si "victorie". 

UEFA nu a anuntat inca o decizie definitiva in privinta acestei partide.

Cine controla drona

In urma incidentelor cu drona si steagul Albaniei mari, care reunea toate comunitatile de albanezi din Europa, fratele premierului albanez a fost retinut la Belgrad, a anuntat televiziunea sarba RTS.

Olsi Rama, fratele lui Edi Rama, premierul Albaniei, ar fi fost cel care a controlat drona de la care a pornit scandalul. 20.000 de fani se aflau in tribune, iar presedintele Serbiei, Tomislav Nikolic, era la loja.

Gestul poate provoca un real scandal diplomatic international in acest moment, mai ales ca premierul Edi Rama trebuia sa fie prezent intr-o delegatie speciala, in zilele urmatoare, la Belgrad, prima astfel de vizita in aproape 70 de ani.

Istoria sangeroasa a conflictului dintre sarbi si albanezi

Kosovo - motivul conflictului. Recunoscut de 108 state pana in aceasta vara, lista pe care Romania, China si ONU nu se regasesc, Kosovo reprezinta o regiune independenta de Serbia, din 2008, in care etnicii albanezi reprezinta peste 90% din totalul populatiei. Inca din anii '80, conflictul etnic din Kosovo a escaladat, iar in urma masacrului produs in 1998-1998, NATO a intervenit bombardand Iugoslavia, fortandu-l pe Milosevic sa isi retraga trupele din Kosovo. In urma conflictului, 11.000 de crime au fost semnalate, 3000 de oameni inca sunt dati disparuti, dintre care 2500 albanezi, 400 sarbi si 100 rromi.

Lovitura care a pornit razboiul

Serbia nu s-a aflat in conflict doar cu Albania, ci si cu Croatia, care in 1991 a pornit razboiul de independenta. Unul dintre punctele culminante care au pornit razboiul a fost chiar un meci de fotbal. In 1990, la un meci intre Dinamo Zagreb si Steaua Rosie Belgrad, Zvonimir Boban a lovit cu piciorul un politist, chiar pe terenul de joc, pentru a le lua partea suporterilor croati. Se spune ca acela a fost unul dintre momentele cheie care au dus la razboiul crunt in urma caruia peste 20.000 de oameni, din ambele tabere, si-au pierdut viata.

Kosovo si meciul "mortii" interzis in fotbal

Mitrovica este numele orasului din Kosovo in care cele doua echipe locale nu vor avea voie niciodata sa se infrunte. In 1932 era infiintat clubul FK Mitrovica, care, desi este aflat in nordul regiunii Mitrovica din Kosovo, evolueaza in campionatul din Serbia. Conflictul care a rupt societatea in doua a nascut si o echipa rivala. Cele doua nu au jucat insa niciodata una impotriva celeilalte, presa internationala sugerand ca ar putea deveni un "meci al mortii", din cauza gradului maxim de pericol. In 1999, KF Mitrovica a fost infiintat tocmai de entnicii albanezi din regiune. Acesta se afla in sudul orasului Mitrovica si cere ca istoria si palmaresul rivalei sa treaca la ei.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!