(P) Soluții optime atunci când există o pană de curent în rețeaua de distribuție

Promo
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 09 Februarie 2023, 10:51
Data actualizarii: Joi 09 Februarie 2023, 10:53

Încă te gândești la energia alternativă (de rezervă) ca fiind necesara doar o dată într-un deceniu și că nu ai nevoie cu adevărat de o sursă de backup? 

 

Gândește-te mai bine! În ultimii ani furtunile violente sunt tot mai frecvente, iar copacii doborâți de vânt creează periodic pene de curent atât în zonele urbane cât și în cele rurale. Același lucru se întâmplă și în timpul verii, când din cauza căldurii excesive, consumul de energie este foarte mare, fiind generat de aparatele de aer condiționat. Acest lucru a fost resimțit masiv mai ales în timpul pandemiei, când foarte multe persoane lucrau de acasă, iar consumul de energie a crescut.

Importanța unui plan de backup pentru o pană de curent

Penele de curent sunt inevitabile, însă multe persoane le privesc cu dezinteres, deoarece nu conștientizează pericolele la care pot fi supuși în cazul unei astfel de situații. De aceea este important ca o pană de curent să fie prevăzută și să fii pregătit pentru orice situație, având la îndemână soluții de backup, mai ales dacă lucrezi de acasă și nu îți permiți să-ți întrerupi programul, sau dacă ai copii mici care au nevoie de confort (căldură în timpul iernii și răcoare vara). Să nu mai vorbim despre persoanele care au nevoie de îngrijiri medicale, fiind conectate la aparate.

Tocmai de aceea este important să nu aștepți o situație imprevizibilă pentru a te echipa corespunzător ci pregătește-te cu tot ceea ce ai nevoie pentru a trece peste aceasta situație cu bine. 

Deși vremea extremă face parte din "noua normalitate", aceasta nu trebuie să provoace neplăceri. Un generator de rezervă, pentru acasă, poate fi literalmente un colac de salvare în cazul în care te confrunți cu o pană de curent. Pentru o astfel de situație găsești aici generatoare de curent electric perfecte pentru case și apartamente.

Din fericire trăim într-o epocă în care noile soluții de rezervă de energie electrică oferă o gamă de protecții pentru casa ta. Pe lângă un generator de rezervă tradițional, există acum și soluții mai ecologice și mai eficiente din punct de vedere energetic pe care le poți lua în considerare - de la stocarea suplimentară a energiei solare până la un sistem de rezervă cu baterii pentru întreaga locuință pentru a proteja fiecare circuit din casă.

Pe lângă faptul că acoperă nevoile de rezervă ale casei, aceste noi sisteme pot reduce, de asemenea, costurile cu energia pe termen lung.

Panouri solare și invertoare ca soluții de backup

Din fericire ai posibilitatea de a alege dinte o gamă variată de soluții de backup pentru o pană de curent precum panouri solare, invertoare sau generatoare de curent. Toate sunt eficiente și fiecare are propriile avantaje. Prin urmare este important să alegi ceea ce ți se potrivește cel mai bine. Iată care sunt acestea:

Panouri solare. Panourile solare sunt tot mai căutate. Acestea sunt deosebit de utile pentru producerea de energie astfel încât să scazi consumul facturii de electricitate. În plus, penele de curent nu te vor mai afecta. Ba mai mult, persoanele care instalează panouri solare pot ajunge să fie prosumatori, generând venituri pentru electricitatea pe care o distribuie în rețeaua la care sunt conectați.

Generatoare de curent. Generatoarele convertesc un combustibil lichid în putere de ieșire de curent alternativ. Astfel, pe lângă generatorul în sine vei fi nevoit să ai acasă și combustibilul necesare pentru ca generatorul să funcționeze (poate fi benzină sau motorină). Generatorul foloseste combustibilul pentru a da energie.

Invertoare. Un sistem Inverter oferă energie neîntreruptă și securitate în cazul în care ne bazăm mai mult pe dispozitive electrice pentru traiul de zi cu zi sau dacă îți desfășori munca de acasă (fie că este vorba de telemuncă fie că ai propria afacere). Cu ajutorul sistemelor de rezervă, de energie, bazate pe invertor  nu mai există nicio scuză pentru a pierde venituri sau pentru diminuarea confortului din propria locuință în cazul unei pene de curent. 

Pe de altă parte, un invertor este mai eficient deoarece protejează aparatele din casă și asigură o bună funcționare a acestor aîn timpul penei de curent, deoarece nu produce pulsații de energie care le pot dăuna. Energie produsă de un invertor este constantă. 

Cum să pregătești o locuință pentru o posibilă pană de curent

După cum am menționat mai sus, este mai bine să fii pregătit decât să suferi. Iată cum îți poți pregăti locuința pentru o posibilă pană de curent.

Achiziționează un generator

Generatoarele pot părea costisitoare, însă costurile de amortizează în timp. În plus, cumpărând un generator electric de la Hyundai, îl poți lua cu tine în vacanță dacă obișnuiești să călătorești cu rulota sau să stai la cort.

În cazul unei pene de curent un generator poate susține o casă întreagă sau o parte a aparatelor ori a iluminatului, în funcție de capacitatea acestuia.

Ține cont de faptul că generatoarele electrice au nevoie de întreținere periodică pentru a te asigura că vor funcționa corect în cazul unei urgențe. Iată de ce trebuie să ții cont.

1. Depozitează generatorul într-o încăpere uscată, ferit de praf și murdărie. De asemenea, curăță-l frecvent pentru a îndepărta praful care se acumulează pe acesta. Ideal este să cureți săptămânal praful.

2. Testează generatorul o dată pe lună pentru a oberva modul în care funcționează. În acest fel te asiguri că nu vei avea parte de surprize neplăcute în timpul unei pene de curent.

3. Golește rezervorul după utilizare în cazul generatoarelor portabile. În caz contrar, combustibilul poate duce la depuneri care afectează funcționarea acestuia.

Cumpără un dispozitiv de protecție împotriva supratensiunilor

Atunci când are loc o pană de curent (chiar daca este una de durată sau una minora de câteva minute), electronicele și electrocasnicele pot avea de suferit. Achiziționarea unui dispozitiv de protecție împotriva supratensiunilor poate ajuta la protejarea acestora prin devierea electricității suplimentare în firul de împământare al prizelor.  

Apelează la energia solară. Vei produce propria energie și nu vei mai fi afectat de penele de curent.

Pregătește-ți o trusă pentru dezastre

Este important să fii pregătit în cazul unui dezastru produs de fenomenele meteorologice sau de un cutremur, când poți rămâne zile în șir în beznă. Pregătește-te pentru cel mai negru scenariu și asigură-te că ai o lanternă, baterii suplimentare, apă plată, pătură,  trusă de prim ajutor, radio cu baterii, trusă de igienă personală, medicamente, alimente neperisabile, telefoane și încărcătoare, dar și o agendă în care să ai notate numerele de telefoane importante. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!