Promo

(P) Importanța utilizării unor anvelope de iarnă potrivite

Încet dar sigur, ne apropiem din ce în ce mai mult de perioada în care urmează să trecem la anvelopele de iarnă.

SPORT.RO
Data publicarii: Joi 16 Septembrie 2021, 18:53
Data actualizarii: Joi 16 Septembrie 2021, 18:55

Trecerea la anvelopele de iarnă este oblogatorie în momentul în care temperaturile scad sub pragul de 7 grade Celsius, moment în care eficiența anvelopelor de vară este extrem de scăzută. 

Toate anvelopele de iarnă au un compus din cauciuc foarte moale, compus care rămâne flexibil chiar și atunci când temperaturile scad sub zero grade, ceea ce oferă o manevrabilitate mai controlată și poate asigura o frânare eficientă pe asfaltul înghețat. Au modele de rulare foarte unice și caneluri mai largi, care sporesc tracțiunea pe zăpadă și gheață, drenând apa și aruncând zăpada de pe acestea. Pentru eficiență sporită, anvelopele de iarnă au profilul mult mai adânc în comparație cu anvelopele de vară.

A avea o bună aderență a anvelopelor este crucial atât pe timpul sezonului cald cât și pe timpul sezonului rece, în special în condiții de zăpadă și gheață ajutandu-vă să vă asigurați că mașina se va opri în timp util. 

Anvelopele de iarnă oferă, de asemenea, o tracțiune superioară - aceasta este cu aproape 25-50% mai mare decât în cazul anvelopelor all season. Această marjă de siguranță este crucială și poate face diferența în ceea ce privește o oprire eficientă în caz de urgență.

Care sunt cele mai importante lucruri de reținut în ceea ce privește importanța unor anvelope iarna montate la momentul potrivit?

Instalați întotdeauna anvelopele de iarnă dintr-un set de 4 identice sau cel puțin 2 anvelope identice pe față, 2 anvelope identice pe spate. Acest lucru vă ajută să mențineți o manevrare controlată și echilibrată în condiții de condus pe timp de iarnă. Daca folosiți doar 2 anvelope de iarna pe mașină iar celelalte 2 sunt de vară, se va crea o nepotrivire în tracțiune și poate avea un impact negativ asupra manevrării. În plus, din punct de vedere legal, este obligatoriu să se treacă la anvelope de iarnă pe toate cele 4 roti, în momentul în care temperaturile scad sub pragul de 7 grade. Este de menționat și faptul că, din punct de vedere legal, nu există nici o prevedere cu privire la trecerea la anvelopele de vară atunci când vremea se încălzește. Totuși, această trecere este recomandată datorită faptului că anvelopele de iarnă au o eficiență foarte scăzută când temperaturile sunt ridicate, își pierd din proprietăți și se vor degrada mult mai rapid pe asfaltul încins.

Utilizați anvelope cu un DOT cât mai recent. Vârsta anvelopelor este extrem de importantă deoarece acestea își pierd din proprietăți cu timpul, chiar dacă au fost utilizate un număr mic de km. 

Buna manevrabilitate este de asemenea influențată și de presiunea în anvelope. Este extrem de important să asigurăm o presiune corectă în anvelope,  deoarece aceasta influențează atât manevrabilitatea cât și distanța de frânare, tracțiunea în caz de probleme și chiar durata de viață a anvelopelor. Dacă aveți un compresor în mașină, puteți verifica și regla singuri cu ușurință presiunea, ori puteți opri la prima vulcanizare și în câteva secunde veți avea presiunea corectă în roți. 

Deși pare doar un simplu detaliu pe care majoritatea șoferilor îl neglijează, este recomandat să păstrați întotdeauna toate capacele de la supapă. Dacă circulați fără acele mici căpăcele, în special pe timp de iarnă, poate pătrunde la ventil mizerie și umezeală, iar în timp acesta se vă deteriora și roata vă începe să piardă aer.

Anvelopele care îndeplinesc standardele cerute de zăpadă au întotdeauna simbolul unui fulg de zăpadă pe peretele lateral. Acest simbol special ajută la diferențierea anvelopelor de iarnă de anvelopele de vară sau cele speciale pentru nori. De regulă, anvelopele de iarnă se pot diferenția și după forma profilului, însă, simbolul reprezintă un element cheie în ceea ce privește autenticitatea acestora. 

O soluție excelentă și cu un raport calitate/preț foarte bun în materie de anvelope de iarnă, o puteți găsi la numai un simplu click distanță accesând magazinul online Anvelopejantealiaj.ro. 

Aici, vă este pusă la dispoziție o gamă extrem de variată de anvelope de iarnă cât și anvelope de vară sau anvelope all season, astfel încât să le puteți alege pe cele potrivite în funcție de posibilitățile sau nevoile pe care le aveți. De asemenea, vorbim despre producători consacrați în domeniu precum Continental, Pirelli, Michelin, Hankook, Goodyear, Dunlop, Nokia sau Bridgestone și așa mai departe. 

Modifică setările cookies