O ROMANCA a uimit lumea intr-un sport in care sa rezisti 3 minute e o performanta! Cand au vazut-o ce stie sa faca, americanii au poreclit-o REGINA:

True Story
SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 10 Martie 2013, 09:24
Data actualizarii: Luni 11 Martie 2013, 13:50

O romanca a ajuns sa cunoasca faima internationala la doar 17 ani. Este atat de tare incat americanii si canadienii se intereseaza si au grija de viitorul ei. 

Romania avea 23 de milioane de locuitori, cu putin inainte de izbucnirea Revolutiei. Acum mai sunt putin peste 19 milioane. Restul au emigrat in diferite tari si au cautat sa-si intemeize familii aici. Doar in Canada traiesc aproximativ 200.000 de romani. Este foarte important sa stim cine sunt acesti oameni. Ei ne reprezinta acum tara mai bine decat orice ambasador. Multi dintre ei au cucerit tarile in care au emigrat si si-au facut un nume.

Este cazul Alexandrei Botez, o fata de numai 17 ani pentru care anul 2012 a fost unul minunat.
Sahista care petrece zeci de ore pe saptamana antrenandu-se a ajuns atat de tare incat a fost aleasa sa participe la 2012 World Chess Olympiad din Istanbul, fiind prima jucatoare din echipa sa, in calcul fiind luate punctele stranse la competitiile internationale, dar si cele ale Federatiei Canadiene de Sah.

A fost un concurs pe echipe, iar echipa Canadei, condusa de Alexandra, a reusit sa castige jumatate din meciuri.

Un pariu castigat cu destinul
Canadianca de origine romana a reusit un lucru rar, in urma caruia americanii au numit-o ‘Queen of the board’. Este prima persoana din statul Oregon care a participat la 2012 World Chess Olympiad, ultima participare fiind in 1930.
Alexandra a reusit aici sa intalneasca cei mai puternici 10 jucatori de sah din lume, dar si pe finalistul campionatului mondial.

“Aveam 5 ani cand am inceput sahul, in urma unui pariu pe care l-am facut cu parintii mei. Mama mi-a zis ca o sa o pot bate la doua saptamani dupa ce invat sa joc. A castigat acel pariu, dar eu am continuat sa joc sah”, povesteste Alexandra, care acum este pe locul 86 in lume, la categoria U-18 si are sansa sa ajunga mult mai in fata. Din Canada este cea mai valoroasa jucatoare.

Adio, Bucuresti
Alexandra Botez s-a nascut in Dallas, din parinti romani. Sotii botez au lasat Bucurestiul pentru a trai visul american, insa s-au mutat in Vancouver (Canada), cand Alexandra avea doar 4 ani. S-au mai mutat inca o data inapoi in America, in statul Oregon, cand fiica lor ajunsese la varsta liceului.

Alexandra s-a inscris la Corvallis High School, unde si-a continuat cea mai mare pasiune: Sahul.

“Cand ai succes de la o varsta frageda, trebuie sa mergi inainte si sa iti depasesti limitele”, spune campioana care este printre cele mai mari sahiste din lume, la ora actuala.

In 2011, impreuna cu echipa liceului, a castigat campionatul statului Oregon.

“Petrec cam 10 ore din weekend jucand sah. Stiu ca nu este ca restul sporturilor insa va pot spune ca antrenamentele si efortul facut sunt similare. Cand oamenii aleg sahul stiu ca este vorba de un legamant de lunga durata si un efort psihic incredibil de mare”, povesteste Alexandra.

Doua maratoane, cat o partida de sah
Sahul nu este ca restul sporturilor, insa durata antrenamentelor este chiar mai mare. Oboseala psihica si efortul facut in timpul partidelor cu adversari puternici iti consuma foarte repede energia.
La campionatele mondiale, au existat cazuri in care sportivii au slabit chiar si 5 kg dupa un singur meci, dar si antrenamentele stresante dinaintea competitiei. In comparatie, un sportiv care termina un maraton, pierde 2.5 kg din greutatea corporala.

In 1984, la campionatele mondiale, intalnirea dintre Karpov si Kasparov a ramas fara castigator dupa 48 de meciuri, din cauza oboselii. Karpov ar fi castigat cu 5 victorii, 3 infrangeri si 40 de egaluri, insa abia a mai putut continua, fiind extenuat dupa ore intregi de concentrare.

De cele mai multe ori, intre meciuri de sah se ia o pauza de 1-2 zile, insa nu este mereu de ajuns pentru a te reface complet. Sahistii trebuie sa isi imbunatateasca conditia fizica pentru a rezista partidelor, iar cele mai bune metode sunt alergarea, inotul, urcatul scarilor si mersul pe bicicleta. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!