Simona Halep anti doping Firicel Tomai Tenis

EXCLUSIV Firicel Tomai, primul antrenor al Simonei Halep, reacție categorică după ce fosta sa elevă a picat testul anti-doping: „Sunt lucruri care dau de gândit”

Simona Halep a picat testul anti-doping la US Open, fiind depistată cu Roxadustat.

Vali Andronescu
Data publicarii: Vineri 21 Octombrie 2022, 19:25
Data actualizarii: Vineri 21 Octombrie 2022, 19:45

Firicel Tomai și-a expus punctul de vedere cu privire la situația în care se află în acest moment fosta sa elevă, Simona Halep, depistată cu Roxadustat în corp. 

Firicel Tomai: „Eu cred într-un accident”

„Un pic de nedumerire (n.r. - prima reacție), ca să zic așa, pentru că nu cred că Simona a apelat sub nicio formă la această metodă de a lua substanțe interzise, chiar dacă i s-ar fi spus 'vezi că nu e riscul atât de mare'. Simona e foarte prudentă și prudentă cu ce bea, ce mănâncă și cu ce e legat de corpul ei. Pe când lucram împreună, ea era foarte sensibilă și la simplele minerale pe care le iau sportivii pe căldură. Nu se simțea bine, îi venea să vomite.

  • Simona Halep

Eu cred într-un accident, dar sincer că Simona ar fi făcut mai bine dacă ar fi comunicat mai repede această problemă. Eu cred că cu prima ocazia trebuie să-ți exprimi nedumerirea. Eu n-aș fi așteptat până la proba B, dar nu vreau să dau nimic de gândit. A avut oameni lângă ea care trebuia să zică 'hai să ne exprimăm nemulțumirea', nu?

Noi trebuie să vedem acum dacă Simona își va angaja avocații necesari și să-i susțină nevinovăția. Iar acolo sunt niște oameni care te vor asculta, nu cred că sunt transparenți și vor să te scoată din sistemul de joc și îți pun o piedică la vârsta respectivă. Dacă cineva voia să o oprească pe Simona, o făcea acum cinci ani, nu acum. 

Sunt anumite lucruri care mai dau de gândit, și-a schimbat antrenorul. Antrenorul este un francez care vine cu niște reguli pe care le-a impus. Au apărut și anumite conflicte de interese, care, nu știu, trebuie să dea puțin de gândit. Nu știu dacă cineva a acționat în consecință sau nu. 

Lucrurile sunt foarte delicate, tenisul a devenit o industrie, sunt bani enormi, extrem de mulți. Nu știi niciodată ce se întâmplă. Și acolo se lucrează undercover uneori, sunt pariurile astea care peste tot mișună, sunt tentații”, a spus Firicel Tomai în exclusivitate pentru www.sport.ro.

Ce este Roxadustat, substanța interzisă regăsită în corpul Simonei Halep, la testul anti-doping de la US Open

Roxadustat (FG-4592) este o substanță interzisă sportivilor de performanțe atât în timpul competițiilor, cât și în extra-sezon. Aceasta conține eritropoetină, un hormon care stimulează producția de celule roșii ale sângelui, fapt care ar ajuta la oxigenarea mai bună a corpului și, implicit, la atingerea unui nivel de anduranță crescut. 

Substanța Roxadustat a fost aprobată pentru a fi folosită în Asia împotriva anemiei, în cazul pacienților trecuți prin sesiuni de dializă. În Uniunea Europeană, substanța a fost aprobată pentru uz medical abia în luna august a anului 2021. 

Modifică setările cookies