Arabii, implicați din ce în ce mai mult în sport, la nivel internațional. Anunțul WTA despre organizarea Turneului Campioanelor

Turneul Campioanelor Arabia Saudita Riad Tenis
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 04 Aprilie 2024, 16:58
Data actualizarii: Joi 04 Aprilie 2024, 17:11

Oraşul Riad, capitala Arabiei Saudite, va găzdui din 2024 până în 2026 Turneul Campioanelor, ce reuneşte cele mai bune opt jucătoare ale sezonului, au anunțat oficialii WTA. 

"Alegerea Riadului pentru a găzdui Turneul Campioanelor se bazează pe o prezenţă de peste douăzeci de ani a WTA în Orientul Mijlociu", se arată în comunicatul transmis. Deja luată în considerare anul trecut, organizarea Turneului Campioanelor în Arabia Saudită a stârnit numeroase critici, legate mai ales de drepturile femeilor din regat.

Ediţia din acest an Turneului Campioanelor se va desfăşura între 2 şi 9 noiembrie. WTA a indicat că acordul său cu Federaţia Saudită de Tenis prevede în acest an premii record de 15,25 milioane de dolari, sumele urmând să crească în 2025 şi 2026. 

"A avea un turneu feminin de aceasta amploare şi cu acest profil este un moment decisiv pentru tenisul din Arabia Saudită. Turneul Campioanelor are puterea de a fi o sursă de inspiraţie mult dincolo de sport, în special pentru fetele şi femeile noastre tinere", a declarat ministrul saudit al sportului, prinţul Abdulaziz bin Turki Al-Faisal Al-Saud, citat de Agerpres. 

Discuţiile despre mutarea Turneului Campioanelor în Arabia Saudită s-au intensificat după ce ATP, care gestionează circuitul profesionist la tenisului masculin, a anunţat în august că turneul Next Gen Finals, rezervat celor mai buni tineri jucători va avea loc la Jeddah între 2023 şi 2027.

"WTA a selectat Riad în urma unui proces cuprinzător de evaluare de-a lungul mai multor luni, care a inclus examinarea mai multor candidaturi din diferite regiuni şi implicarea jucătoarelor", se arată în respectivul comunicat. 

Explicații pentru alegera Riadului

Arabia Saudită neagă acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului şi declară că îşi protejează securitatea naţională prin legile sale.

Şeful WTA, Steve Simon, a declarat anul trecut că regatul saudit a prezentat ''probleme mari'' în calitate de gazdă a turneelor feminine, însă a recunoscut existenţa unui progres şi a continuat discuţiile cu jucătoarele.

"Aducerea Turneului Campioanelor la Riad este o nouă oportunitate interesantă pentru noi şi un pas pozitiv pentru creşterea pe termen lung a tenisului feminin ca sport global şi incluziv", a declarat oficialul WTA.

"Am fost impresionaţi de angajamentul demonstrat de Federaţia saudită de tenis de a dezvolta sportul la toate nivelurile", a adăugat Steve Simon.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!