Atac al lui Cozmin Gușă, președintele Federației Române de Judo, la adresa lui David Popovici și a naționalei de handbal! Simona Halep nu a scăpat nici ea

cozmin gusa david popovici Echipa nationala de handbal feminin Marius Vizer Simona Halep Sporturi
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 20 Decembrie 2023, 13:23
Data actualizarii: Miercuri 20 Decembrie 2023, 13:36

Oficialul s-a declarat nemulțumit și de activitatea fostului ministru Eduard Novak.

Preşedintele Federaţiei Române de Judo, Cozmin Guşă, a declarat, pentru AGERPRES, că 2023 a fost un an mai slab decât precedentul din punct de vedere al rezultatelor obţinute la nivel de seniori, neputând fi stopat uşorul declin al sportivilor de lot olimpic.

Comzin Gușă, președinte de federație, se plânge de ”declinul” de la seniori

"A fost un an mai slab decât 2022 în ceea ce priveşte activitatea seniorilor. Din păcate, uşorul declin al sportivilor de lot olimpic şi al antrenorilor lor nu a putut fi stopat, lucru care s-a văzut mai ales la lotul masculin. Pe final de an, prin realizarea deosebită a Serafimei Moscalu, care a obţinut bronz la cel mai important Grand Slam al anului, cel din Japonia, lotul feminin să zicem că anunţă un mic reviriment. La nivel de loturi inferioare, ca vârstă mă refer, la tineret şi juniori, a fost un an mai bun decât precedentul. S-au consolidat în categorie nişte sportivi care deja anul viitor îi putem introduce în firul de competiţii internaţionale şi să demarăm activitatea de consolidare şi calificare a lor la Jocurile Olimpice de la Los Angeles 2028. Aici am motive de satisfacţie. Per total un motiv de mulţumire ar fi activitatea juniorilor şi a celor de la tineret", a declarat Guşă pentru AGERPRES.

Fostul ministru Eduard Novak l-a ”bulversat”

Oficialul FRJ a precizat că în 2023 federaţia a avut de suferit din punct de vedere financiar, din cauza unor probleme survenite în relaţia cu fostul Minister al Sportului: 

"Federaţia Română de Judo a suferit în planul organizării activităţii din pricina bulversării nemaiîntâlnite de mine de către fostul ministru Eduard Novak, tip asupra căruia abia în 2024 va porni tăvălugul cercetărilor şi anchetărilor legat de dezastrele pe care le-a generat. Noi am avut o problemă legată de finanţare, am rezolvat-o din alte fonduri private, o problemă legată de clasificare şi coordonare în interiorul fostului Minister al Sportului din cauza unei vendete personale".

Cozmin Gușă despre David Popovici, Simona Halep și naționala de handbal feminin

Întrebat de ce există diferenţă între rezultatele obţinute la juniori şi tineret şi cele de la seniori, Guşă a semnalat două probleme.

"Sunt două probleme extrem de clare în sensul ăsta. Problema mentalităţii şi a spiritului de competiţie scăzute la sportivii români în general, la judoka în special. Vedem şi cazurile recente ale handbalistelor sau al lui David Popovici, nu mai vorbesc despre Simona Halep sau despre scrimeri. Avem această problemă noi, românii, şi în judo se manifestă la fel. Şi o a doua problemă este inexistenţa unui corp de antrenori suficient de bine pregătit pentru marea performanţă la seniori. Avem rezultate la copii, la juniori, la cadeţi, la tineret. La seniori treaba este diferită, competiţia este totală, mizele sunt mult mai importante şi nu avem încă oamenii potriviţi care să conjuge talentul sportivilor cu responsabilitatea de adult, presiunea psihologică inerentă unor mari competiţii, ceea ce înseamnă că mai trebuie să formăm sau să căutăm. Acestea sunt cele două mari motive ale acestei ruperi care nu se întâmplă în cazul altor ţări. Nu s-a întâmplat nici în România până în urmă cu mai mulţi ani", a adăugat Cozmin Guşă.

S-a plâns și de arbitraj, l-a atacat și pe Marius Vizer

Preşedintele Federaţiei Române de Judo a adus în atenţie şi problemele legate de arbitraj la competiţiile internaţionale, dar şi de imposibilitatea de a organiza astfel de concursuri în România.

"Problemele întâmpinate în 2023 nu au mai fost la fel ca acelea din 2022 la nivelul competiţiilor internaţionale, când s-a remarcat o anumită presiune nepermisă şi nefirească din partea corpului de arbitraj la adresa unor judoka români. Şi ea venea din vendeta prost înţeleasă dintre mine şi Marius Vizer. Din fericire, în 2023 acest lucru nu s-a mai întâmplat. Suferim o anumită persecuţie din partea forumului internaţional, în sensul că deşi eram cel mai bine cotaţi din Europa în organizarea de competiţii, tot din presiunile lui Marius Vizer, României nu i se mai alocă competiţii internaţionale. Cei de la forul european ar vrea să facă asta, numai că le e frică de răzbunarea lui Marius Vizer şi atunci, deocamdată nici pentru 2023, dar nici pentru 2024, nu avem alocate competiţii internaţionale, care sunt benefice pentru judo, pentru că pot participa mai mulţi sportivi români şi există un schimb de experienţă în stagiile de pregătire. Să sperăm că noul an îl va face pe fostul nostru concetăţean Marius Vizer să înţeleagă că nu aşa este lupta sportivă şi că nu poate să îşi persecute foştii colegi din ţara care l-a ajutat să promoveze în această funcţie de la nivel internaţional. Nu a existat nicio ceartă între noi. A fost o neînţelegere care nu are legătură cu sportul pe care el a transferat-o în domeniul sportului. Sigur că eu am mai discutat cu el chiar în momentele în care făcea campanie pe faţă pentru contracandidatul meu la şefia FRJ şi i-am spus că nu e bine. Am râs atunci, pentru că aveam totuşi o relaţie de 25 de ani, dar după aia nu am mai fost posibil, pentru că el fiind supărat că a pierdut competiţia în România, pur şi simplu a blocat numerele de telefon, aşa că nu are rost să fac eforturi când degeaba bat la uşă şi oricum nu sar gardul niciodată", a afirmat Guşă.

Care este obiectivul Federației Române de Jude la Jocurile Olimpice de la Paris

Principalul obiectiv al federaţiei în 2024 este calificarea a 4-5 sportivi la Jocurile Olimpice de la Paris: 

"Primele obiective pentru 2024 sunt şi obiectivele cu care suntem datori românilor, dar şi Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, care a fost alături de judo, şi remarc activitatea bună a lui Mihai Covaliu şi a echipei lui, şi anume să calificăm sportivi la Jocurile Olimpice. Suntem în curs de calificare în acest moment cu cinci sportivi, sunt la limită. Cinci este o cifră foarte bună, patru este o cifră bună. Vorbesc despre categoriile 73, 90 şi 100 de kg, la băieţi, respectiv, 63 şi 70 de kg la fete".

Agerpres

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!