Deși a avut mai mereu în componență jucători foarte talentați, naționala U21 s-a calificat la doar cinci turnee finale de Campionat European. Reprezentativa de tineret a României a fost înființată în 1976, odată cu reorganizarea pe grupe de vârste a competițiilor continetale de către UEFA. "Tricolorii mici" au reușit doar cinci calificări la turneele finale de Campionat European (din 25 posibile), dintre care patru în ultimii șase ani, după implementarea în competițiile interne ale regulilor obligatorii de vârstă. 

România U21 a reușit prima calificare abia în 1998

În 1998, România U21, cu Victor Pițurcă pe bancă și cu jucători precum Lobonț, Contra, Iencsi, Dănciulescu, Hîldan, Petre, Luțu, Trică sau Tararache în lot, a obținut calificarea, după ce a câștigat la pas Grupa 8 preliminară, din care au mai făcut parte Islanda, Irlanda, Lituania și Macedonia. Competiția a fost găzduită chiar de România, pe stadioanele Lia Manoliu, Steaua și Cotroceni. Echipa noastră a terminat pe ultimul loc, după ce a pierdut meciurile cu Olanda (1-2 / sferturi de finală), Germania (0-1, după prelungiri / meci pentru locurile 5-8) și Rusia (1-2 / meci pentru locurile 7-8). 

A fost primul turneu final la care am participat, după ce ratasem zece calificări consecutive, între 1978 și 1996, deși au fost selecționați în această perioadă jucători valoroși, precum Marcel Răducanu, Tudorel Stoica, Sorin Cârțu, Cornel Țălnar, Dumitru Moraru, Loți Boloni, Liță Dumitru, Ștefan Iovan, Michael Klein, Gino Iorgulescu, Nicolae Negrilă, Ion Geolgău, Romulus Gabor, Mircea Rednic, Miodrag Belodedic, Gabi Balint, Dorinel Munteanu, Bogdan Stelea, Dan Petrescu, Ionuț Lupescu, Florin Răducioiu, Ilie Dumitrescu, Costel Gâlcă, Ovidiu Stângă sau Adrian Ilie.  

Am ajuns la patru calificări consecutive la Campionatul European

Ulterior, România U21 a ratat prezența la alte zece turnee finale, în perioada 2000 - 2017. A doua calificare s-a înregistrat la Euro 2019, când echipa condusă de Daniel Isăilă și Mirel Rădoi a obținut prezența în urma câștigării Grupei 8 de calificare, din care au mai făcut parte Portugalia, Bosnia și Herțegovina, Țara Galilor, Elveția și Liechtenstein. Echipa a avut o evoluție foarte bună la competiția din Italia și San Marino, câștigând Grupa C, deși le-a avut adversare pe Franța (0-0), Anglia (4-2) și Croația (4-1). În semifinale, "Tricolorii mici" au pierdut contra Germaniei (2-4), deși a condus cu 2-1 la pauză și scorul era 2-2 în minutul 90.

În preliminariile Euro 2021, România a terminat pe locul secund în Grupa 8 preliminară, după Danemarca, dar peste Ucraina, Finlanda, Irlanda de Nord și Malta, calificându-se datorită faptului că s-a aflat printre cele mai bune echipe de pe locurile secunde. Cu Adrian Mutu pe bancă, echipa a terminat neînvinsă, după 1-1 cu Olanda, 2-1 cu Ungaria și 0-0 cu Germania, dar a pierdut calificarea în sferturile de finală la golaveraj.

Euro 2023 a fost găzduit de România și Georgia, meciurile din țara noastră fiind jucat pe Arena Națională, Giulești, Cluj Arena și Dr. Constantin Rădulescu. Echipa antrenată de Emil Săndoi a terminat pe locul patrulea în Grupa B, după 0-3 cu Spania, 0-1 cu Ucraina și 0-0 cu Croația. 

Pentru Euro 2025, elevii lui Daniel Pancu au câștigat Grupa E de calificare, din care au mai făcut parte Finlanda, Elveția, Albania, Muntenegru și Armenia. Echipa a pierdut calificarea în sferturile de finală, după înfrângerile la limită cu Italia (0-1) și Spania (1-2). Louis Munteanu & co. trebuie să învingă țara gazdă pentru a nu termina competiția pe ultimul loc în grupă. 

Foto - Getty Images