FOTO ȘI VIDEO „Antidotul perfect pentru fotbalul modern”: clubul „cool” care debutează în UCL, după ce a promovat abia în 2019

Champions League Real Madrid Union Berlin Liga Campionilor
Ionuț Axinescu
Data publicarii: Marti 19 Septembrie 2023, 13:48
Data actualizarii: Marti 19 Septembrie 2023, 14:54

Grupele UEFA Champions League aduc la start câteva echipe surpriză. 

Una dintre ele este Union Berlin. Clubul german, aflat în premieră în competiție, va debuta miercuri seară cu o deplasare pe terenul lui Real Madrid, cea mai de succes formație a continentului. Union face parte din grupa C, unde mai sunt Braga și Napoli.

„Eisern Union” are în spate o poveste fascinantă, cu mai multe momente de cumpănă decât succese. Fondată în 1906, gruparea germană a supraviețuit de-a lungul anilor datorită fanilor ei devotați. Publicația The Independent a numit recent clubul din Berlin drept „antidotul perfect pentru fotbalul modern”.

Clubul „cool” din Germania, unde se cântă colinde și stadionul devine „sufragerie”

Union Berlin și-a construit, din anul 2000 încoace, reputația de cel mai inventiv club din lume. Dacă sportiv a fost mereu în umbra lui Hertha și Dynamo (pe vremea Germaniei de Est), Union a compensat din plin pe parte socială. În fiecare an, de Crăciun, zeci de mii de fani se adună pe stadionul An der Alten Försterei și cântă colinde timp de 90 de minute (VEZI GALERIE FOTO).

Suporterii berlinezi s-au remarcat și în 2014, pe timpul Campionatului Mondial din Brazilia. Atunci, arena lui Union s-a transformat într-o sufragerie uriașă. Peste 800 de canapele au fost montate chiar pe gazon, iar fanii au urmărit meciurile pe un ecran gigant.

Fanii au donat sânge ca să salveze clubul și-au construit stadionul, la propriu

Cel mai delicat moment din istoria lui Union a fost în 2004, când clubul era aproape de faliment din cauza unei datorii de 1,5 milioane de euro. Dirk Zingler, un om de afaceri care conduce și azi gruparea berlineză, a acoperit o parte din sumă. Restul banilor a fost strâns de suporteri, care au donat în masă sânge și au trimis fondurile primite în conturile clubului.

În 2008, aceiași fani au lucrat gratuit la modernizarea arenei aflate în cartierul Koepenick. 2.300 de suporteri au muncit, în total, 140.000 de ore. În circa 300 de zile, stadionul An der Alten Försterei a fost gata! Azi are circa 22.000 de locuri, dar doar 3.617 sunt pe scaune. Totul în ideea că pentru Union se stă în picioare și se cântă timp de 90 de minute.

Union a promovat pentru prima oară în Bundesliga abia în 2019

Fotbalistic, Union Berlin a suferit mai bine de un secol. Aflată în Germania de Est, Union nu a fost una dintre formațiile favorizate de regimul comunist. S-a zbătut mereu în anonimat, iar după căderea Zidului a avut mari probleme economice. De două ori, a ratat promovarea din ligile regionale pentru că nu a avut bani pentru licență.

Abia în 2019 a promovat Union în Bundesliga, un moment pe care nici măcar fanii nu-l așteptau. La barajul cu VfB Stuttgart, berlinezii au remizat în deplasare (2-2), apoi au menținut un 0-0 acasă și astfel au obținut biletul pentru Bundesliga. 

Clubul aflat pe partea greșită a Zidului

Poziționată geografic în sud-estul Berlinului, Union a jucat în competițiile fotbalistice din Germania de Est în perioada 1949-1990. În 1950, după un conflict cu autoritățile comuniste, fotbaliștii lui Union au fugit în Berlinul de Vest. De atunci, Union a fost pe lista neagră a guvernului comunist, fără sprijin din partea Armatei sau Poliției, ca Dynamo Berlin și Dynamo Dresda.

Union nu a luat niciun titlu în Germania de Est. A câștigat o singură Cupă a RDG-ului, în 1968. Fără performanțe pe teren, clubul impresiona încă de pe atunci prin loialitatea suporterilor. Juca mereu cu stadionul plin meci de meci. „Clubul ăsta a pierdut mai multe meciuri decât a câștigat, dar fanii nu ne-au dezamăgit niciodată”, spunea Rolf Weber, jucător la Union între 1970 și 1981.

Secretul succesului recent

Promovată surprinzător în 2019, Union a crescut sănătos, de la an la an. În primul sezon, a încheiat pe 11. În al doilea, a terminat pe 7 și s-a calificat în UEFA Conference League. A urmat un loc 5 și o prezență în Europa League, pentru ca în sezonul precedent să prindă poziția a 4-a. 

Astăzi, clubul are 55.000 de membri cotizanți, care plătesc o taxă anuală de circa 170 de euro. În 2006, de exemplu, erau doar 4.000 de membri. Succesul din ultimii ani, care a transformat clubul dintr-unul de „hipsteri” într-unul al comunității berlineze, este atribuit unei rețele de scouting de top și priceperii antrenorului Urs Fischer. Elvețianul de 57 de ani a venit la Union în 2018 și a impus un stil de joc bazat pe disciplină de fier și rigoare defensivă. 

„Fischer e un antrenor de top. Oamenii nu știu acest lucru din cauză că el însuși nu se pricepe la marketing. De fapt, el refuză să se promoveze”, spunea jurnalistul german Christoph Biermann, citat de Sky Sports.

  • Imnul lui Union Berlin, „Eisern Union”, e cântat de vedeta punk rock Nina Hagen (foto deschidere articol).
  • Robin Gosens, adus în vară de la Inter, e cel mai scump transfer făcut vreodată de berlinezi: 13 milioane de euro.
  • Americanul Brenden Aaronson, împrumutat de la Leeds, e cel mai bine cotat jucător al lui Union: 25 de milioane de euro.
  • În 1923, Union Berlin a fost vicecampioană a Germaniei, cea mai bună clasare din istoria clubului.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!