Liga 1

ZIUA NAȚIONALĂ | ”A venit în România și a învățat limba română. A spus că nu poate să ia bani de la cineva fără să-i cunoască limba”

Un portar austriac a uimit în România, unde și-a ”relansat” cariera. Din Liga 1 a plecat în Germania, iar acum joacă pentru Schalke 04.

Daniel Anghel
Data publicarii: Miercuri 01 Decembrie 2021, 13:00
Data actualizarii: Miercuri 01 Decembrie 2021, 16:38

FC Botoșani este una dintre echipele din Liga 1 care a adus, de-a lungul timpului, mulți jucători străini în România. Unii dintre ei au reușit să-și relanseze carierele în zona Moldovei, iar alții au plecat chiar pe sume impresionante la echipe mai bine cotate.

Cu ce impresii vin străinii în România și cu ce impresii pleacă? E o întrebare la care ne-a răspuns Valeriu Iftime. Cel mai bun exemplu al patronului de la Botoșani este Martin Fraisl, care a apărat poarta moldovenilor în sezonul 2018-2019, iar acum joacă pentru Schalke 04, în Zweite Bundesliga.

Austriacul care a uimit în România: ”Nu pot să primesc bani de la cineva fără să-i cunosc limba”

„Depinde de străin. Oamenii inteligenți vin cu impresii neclare și pleacă cu impresii plăcute, să știi. Până la urmă nu e o țară plină de riscuri. Ei știu la ce vin. Vin la salarii mici, dar pleacă cu impresii bune. E un tip de respect pe care îl țin foarte, foarte strict aici.

Tot ce vorbim, așa trebuie să se întâmple. Ei văd lipsurile noastre, văd că nu avem mall-uri, că nu avem autostrăzi, dar îi interesează mai puțin. Cred că natura umană contează mult într-o asemenea judecată. Sunt jucători străini care au vorbit foarte, foarte urât despre noi. ”, a spus Iftime, pentru www.sport.ro.

Botoșaniul a fost prima experiență în străinătate pentru Fraisl. În 2018, ca formă de respect, portarul ajuns la 28 de ani și-a angajat un profesor pentru a învăța limba română. 

„La un moment a fost un interviu al unui austriac (n.r. - Martin Fraisl), care a venit în România și a învățat română! De când a venit, a doua săptămână, acest băiat și-a luat translator și a învățat română. A spus 'Nu pot să primesc bani de la cineva fără să-i cunosc limba'. El a dat o notă foarte interesantă tuturor. Mulți, după filosofia lui, au și le recomandam să aibă profesor de limba română.

El i-a recomandat următorului portar să vină în România. I-a zis 'Du-te la Botoșani și o să fie OK pentru tine, te poți relansa'”, a completat Iftime.

După Botoșani, Fraisl a prins un contract în Germania, la SV Sandhausen, unde a apărat timp de un sezon și jumătate. A trecut apoi și prin Olanda, la ADO Den Haag, iar din vara anului 2021 joacă pentru Schalke, unde a prins opt meciuri.

  • 700.000 de euro este cota de piață a portarului austriac.
Modifică setările cookies