"Pastrez Steaua cat mai sta pe profit!" Europa, drepturi TV, transferuri: Calculul prin care Gigi Becali mai ramane in Ghencea

Steaua Gigi Becali Superliga
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 07 Martie 2015, 09:39
Data actualizarii: Sambata 07 Martie 2015, 09:44

Aflat vineri in fata instantei, unde a obtinut eliberarea conditionata, Gigi Becali le-a spus judecatorilor ca va mai investi la Steaua atata timp cat clubul va scoate profit.

In urma cu mai bine de o luna, Valeriu Argaseala declara in direct la Sport.ro ca "Gigi Becali va mai ramane patron la Steaua atata timp cat va considera ca afacerea este profitabila".

Ultimii ani au fost buni pentru Steaua si pentru patronul ei. Au jucat meciuri in primavara Europa League, au fost in grupele Champions League cu stadionul plin, au castigat doua titluri si o SuperCupa si au reusit sa isi vanda cei mai importanti jucatori pentru sume consistente.

Gigi Becali: "Pai, sa vad, daca imi aduce profit, o pastrez. Daca nu, ma gandesc sa o vand"

Judecator: "Daca renuntati la Steaua, nu vreti sa investiti in handbal, la HCM Constanta?"

Gigi Becali: "Ba da, o sa investesc la HCM daca ies din inchisoare"

Asa a aratat dialogul dintre Becali si judecator, vineri, in instanta. Dincolo de ironia cu HCM Constanta, Gigi Becali spune clar ca nu are de gand sa mai tina in picioare o afacere, daca ea nu produce. Mai ales in contextul in care celelalte societati ale sale, Avicola, Arcom, uzina Mecanica Dragasani si Romes SA au fost pe pierdere in ultimii ani, conform Gazeta Sporturilor.

De unde vine profitul

Calculul pentru un viitor pe profit al Stelei vine din trei zone extrem de importante: transferuri, calificarea in Champions League si drepturile TV din Liga I.

Steaua a incasat in ultimii doi ani cei mai multi bani din drepturile TV. Desi este clubul cu cea mai mica dependenta de aceste sume, fata de alte echipe din Romania, banii din TV pot cantari tot mai mult in aceste conditii. Astfel, Galca este obligat sa ia titlul si din punct de vedere financiar. Primul loc e cel mai bine rasplatit.

Europa a fost o sursa de venit extrem de importanta pentru Steaua. Meciurile din cupele europene inseamna atat bani de la UEFA, dar si cresterea cotelor fotbalistilor din lot si incasari consistente din bilete. Meciurile Stelei cu miza au atras zeci de mii de suporteri platitori in tribuna.

Transferurile sunt un alt aspect esential pentru viitorul clubului. Steaua a reusit sa obtina perfomante in ultimii ani folosindu-se si de jucatori adusi gratuit sau sub forma de imprumut. Keseru a plecat pentru 2.4 milioane de euro, insa a ajuns in Ghencea liber si a devenit golgeter, prin golurile sale Steaua asigurandu-si primul loc in Romania. Gardos si Chiriches au fost alte doua afaceri extrem de reusite, iar Bourceanu a plecat in Turcia pe o suma buna, 1.3 milioane de euro. In prezent, Bourceanu joaca tot la Steaua, sub forma de imprumut. Si Paul Papp a venit in Ghencea, Steaua l-a luat definitiv, iar daca forma sa va continua sa fie buna, il poate vinde apoi pe bani importanti.

In prezent, Steaua are trei jucatori in lot din care spera sa obtina bani pentru un transfer. Chipciu este evaluat la 4 milioane de euro si ramane unul dintre jucatorii de top din lot. Varela joaca tot mai bine, costa 3 milioane de euro acum si poate fi urmasul unor transferuri cu repetitie de la Steaua, cum au fost Gardos si Chiriches. Un alt nume este Tanase, care desi a ramas mai mult decat s-ar fi asteptat in Ghencea, spera in continuare sa prinda un contract bun afara.

Pierde bani Steaua din cauza fanilor?

Un risc necalculat in acest moment la Steaua este pierderea marcii. Steaua nu avea oricum dezvoltata ramura merchandising-ului, incat gaura financiara sa fie atat de substantiala, dar inceputul de an arata o indepartare tot mai mare a fanilor de club, incepand cu galeriile.

Meciul cu Astra, din debutul anului, in Cupa Ligii, a aratat un stadion Ghencea dezolant, cu cateva mii de suporteri in tribune, care au fost departe de atmosfera sufocanta din trecut pe care o vedeam in "Templul Fotbalului", asa cum ii spuneau stelistii.

Un alt exemplu a fost derby-ul cu Rapid, pierdut in Ghencea, in care galeria giulestenilor a dominat total atmosfera. Pentru ca acum, in deplasarea de la Petrolul, fanii sa abandoneze complet echipa.

Daca meciurile din Europa ar atrage fanul "neutru" sau inactiv, mai degraba atras de National Arena decat de stadionul traditional al Stelei, in campionat, o asistenta tot mai redusa ar insemna pierderi tot mai mari in decursul unui an competitional pentru club.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!